1300 de pacienti pe „lista de asteptare” pentru tratamentele inovatoare din Programul National de Oncologie

Astazi, pe lista de asteptare pentru tratamente inovatoare se afla 1292 de pacienti, minimul inregistrat in Romania, dupa ce in 2010 cifra urcase alarmant la 3259 de pacienti. In prezent, durata medie de asteptare este de 3 luni. In 2012, alocarea bugetara pentru intregul program a fost de aproximativ 1.031.000.000 RON, cu 10% mai mult fata de 2011 si cu 30% mai mult fata de 2008 cand Programul National de Oncologie a inceput sa fie derulat prin CNAS. 

“Jumatate din bugetul de peste un miliard de RON alocat bolnavilor de cancer in 2012 a mers catre terapiile inovatoare de care beneficiaza aproximativ 7% dintre pacienti.” a explicat presedintele CNAS, dr. Doru Badescu. Este vorba de pacientii in stadii avansate ale bolii, care beneficiaza de medicamente inovatoare, singurele care pot prelungi durata vietii si pot creste calitatea vietii acestora. utile pentru prelungirea vietii si cresterea calitatii vietii. 

Potrivit pres. Comisiei de Oncologie a CNAS, dr. Dan Corneliu Jinga, 96.955 de bolnavi de cancer primesc tratament prin Programul National de Oncologie, care cuprinde patru clase de medicamente:

14 medicamente inovatoare, a caror prescriere se face cu aprobarea Comisiei de Specialitate din CNAS

3 medicamente  a caror prescriere se face cu aprobarea Comisiei de Specialitate din Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate

14 medicamente prescrise de medicul curant pe baza protocoalelor terapeutice elaborate de comisia de specialitate din Ministerul Sanatatii

48 de medicamente care pot fi prescrise direct de medicul de specialitate. 

Pentru aceasta categorie de medicamente uzuale, ieftine, in cazul in care ele nu se gasesc in piata, exista si alternativa achizitionarii lor prin Unifarm. In acest sens, la sfarsitul lunii ianuarie, Guvernul aloca 800.000 de euro din trezoreria statului pentru achizitionarea in avans a medicamentelor pentru bolnavii tratati cu citostatice. 

Programul National de Oncologie a fost demarat in 1999, CNAS decontand medicamentele in limita bugetului disponibil. Din 2008 au fost introduse in acest program cele 14 molecule inovatoare care pot creste calitatea vietii in faza terminala a pacientilor cu cancer. In 2008, de aceste tratamente au beneficiat 3124 de pacienti, in 2011, 3522 pacienti, iar in 2012 numarul acestora a ajuns la 5375. 

In paralel, pentru eficientizarea strategiei nationale de control a acestei boli s-au pus bazele Registrului Roman de Oncologie. Acesta este finalizat din punct de vedere logistic si se afla in curs de implementare. In prezent, medicii curanti au inregistrat in sistem doar 23.000 de pacienti din cei aproximativ 97.000 aflati in tratament. Abia peste trei ani, insa, acest registru va fi complet si va putea permite realizarea strategiei nationale de screening, devenind un punct de plecare pentru alocarea eficienta a resurselor. 

Potrivit estimarilor furnizate de CNAS, in Romania sunt diagnosticate anual in jur de 70.000 de cazuri noi de cancer.