750 de profesionisti din sanatate au participat la „Primavara Dermatologica Ieseana”, editia a II-a

Structurat sub forma unei succesiuni de workshop-uri, cursuri si prelegeri desfasurate pe durata a cinci zile (18-22 aprilie, Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu”, Iasi), evenimentul a propus o abordare complexa, actuala si integrata a patologiei dermatologice complexe, vazuta nu doar din perspectiva dermatologului, ci si a medicilor de alte specialitati. Participantii au obtinut un numar foarte mare de credite: 27 puncte EMC pentru medici, 30 puncte EFC pentru farmacisti si 15 puncte EMC pentru asistenti.

„Primavara Dermatologica Ieseana” a fost organizata de Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T.Popa” Iasi, prin Conf. Dr. Daciana Branisteanu – presedintele evenimentului si Prof. dr. Vasile Astarastoae (in calitate de presedinte onorific), Colegiul Medicilor Iasi si compania de comunicare medicala Houston NPA. 

Calitatea stiintifica a evenimentului a fost asigurata si gratie parteneriatelor oficiale cu: Societatea Romana de Pediatrie, Societatea de Alergologie si Imunologie Clinica, Societatea Romana de Medicina Interna, Societatea Romana de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala, Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Medicilor Dentisti Iasi, Spitalul Clinic Judetean “Sf. Spiridon” Iasi.

Un eveniment unic in sfera manifestarilor medicale

Manifestarea s-a remarcat, in primul rand, prin caracterul interdisciplinar si prin profunzimea cu care au fost tratate subiectele in plen. Astfel, cele mai scurte prelegeri  au depasit 20 de minute, ceea ce le-a permis lectorilor sa nu se limiteze strict la a le trezi curiozitatea participantilor in legatura cu temele expuse, ci sa realizeze o recenzie a literaturii de specialitate. Prin urmare,  informatia a fost  completa si sintetic tratata, purtand, totodata, amprenta experientei profesionale a fiecarui lector in parte.

Presedintele evenimentului, Conf. Dr. Daciana Elena Branisteanu a insistat asupra faptului ca Primavara Dermatologica Ieseana nu este o manifestare pluridisciplinara, ci interdisciplinara, adresandu-le tuturor lectorilor provocarea de a prezenta o tema din patologia dermatologica de granita, dar cu mare impact practic. Programul stiintific a scos in evidenta zonele de intersectie si colaborare dintre dermatologie si alergologie, imunologie, pediatrie, neonatologie, ortopedie, oftalmologie, chirurgie generala, chirurgie estetica, chirurgie vasculara, stomatologie, boli infectioase, medicina interna, oncologie, fiziopatologie, anatomie patologica, ginecologie, nutritie, microbiologie, reumatologie, radioterapie, biologie celulara si moleculara, farmacie. 

La eveniment au participat 750 de profesionisti in domeniul sanatatii. Desigur ca cei mai numerosi ca pondere au fost dermatologii (159 dermatologi), dar si alte specialitati au fost bine reprezentate: 52 chirurgi, 48 pediatri, 34 medici de familie, 22 infectionisti, 15 medici internisti si multi alti medici din celelalte specialitati, farmacisti si studenti.

Caracterul autentic interdisciplinar a convins  mai multe societati medicale sa sustina activ evenimentul. „Trebuie s-o felicit pe doamna Conf. Dr. Daciana Branisteanu, pentru ca s-a dovedit extrem de inspirata in organizarea acestui eveniment, prin valoarea specialistilor care au participat la lucrari, dar, in acelasi timp, si pentru ca a invitat specialisti din diverse alte specialitati care au sau nu legatura directa cu dermatologia, pentru ca, in acest fel, depasim granitele specialitatilor noastre si deslusim anumite interferente care ne ajuta sa fim mai competenti fata de pacientii nostri.”, a declarat Prof. dr. Marin Burlea, Presedintele  Societatii  Romane de Pediatrie, la finalul manifestarii. 

O opinie similara a impartasit si Prof. dr. Diana Deleanu, Presedinta Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica: “La ora actuala, fara o abordare interdisciplinara, un pacient nu cred ca poate fi rezolvat corect.”

Profesori din strainatate, invitati la „Primavara Dermatologica Ieseana”

Peste 55 de lectori de elita, nume mari in specialitatile in care activeaza, au dat curs invitatiei de a prezenta o lucrare in plenul manifestarii, reprezentand centre universitare din tara (Bucuresti, Cluj, Timisoara, Oradea, Galati, Constanta) si din strainatate (Italia si Germania). 

Prof. dr. Giovanni Pellacani de la Universitatea din Modena (Italia) a vorbit despre diagnosticul precoce al cancerului de piele cu ajutorul celor mai noi tehnologii de care dispune dermato-oncologia si despre recunoasterea si clasificarea keratozelor actinice (leziuni precanceroase). 

Tot despre diagnosticarea cancerului cu ajutorul dermoscopiei a vorbit si dr. Caterina Longo, care lucreaza alaturi de prof. dr. Giovanni Pellacani in diferite proiecte de cercetare din sfera dermatooncologiei. 

“Am acceptat cu mult entuziasm invitatia Dacianei Branisteanu, am vrut sa vin aici stiind ca este un loc minunat, ca acest congres este foarte bine organizat si ca atmosfera este placuta si frumoasa.” a marturisit prof. dr. Giovanni Pellacani. Opinia sa a fost impartasita si de dr. Caterina Longo: “Oamenii de-aici sunt foarte calzi si draguti. Sunt pentru prima data la Primavara Dermatologica Ieseana si este o oportunitate grozava pentru mine, deoarece sunt acoperite foarte multe teme din dermatologie.”

Prof. dr. Cassian Sitaru, de la Universitatea din Freiburg (Germania), a sustinut  un curs despre diagnosticul molecular al bolilor autoimune, a caror depistare timpurie poate ajuta la managementul interdisciplinar eficient si la incetinirea progresiei bolii. 

Focusul prezentarii sustinute de dr. Elena Ardelean (Berlin, Germania) a fost urticaria cronica spontana (cauze posibile si modalitati de diagnostic, tratamentul simptomatic cu antihistaminice si cele mai noi posibilitati de tratament). “Este un concept interesant care se apropie de conferintele internationale, il gasesc salutar si sper sa fie, in continuare, la fel si sa aiba succes la colegii mei dermatologi.” a declarat dr. Elena Ardelean in legatura cu intalnirea stiintifica „Primavara Dermatologica Ieseana”, in cadrul unui interviu acordat Houston NPA.

Pentru prima data in Romania,  Prof.dr. Francesca Larese Filon (Trieste, Italia) a dorit sa cunoasca dermatologii romani si sa le vorbeasca despre studiile pe care le efectueaza in Italia cu privire la  dermatita de contact ocupationala: “Cred ca evenimentul este o ocazie foarte buna pentru dermatologi sa se cunoasca intre ei, sa discute si sa invete unul de la celalalt, asa ca ma bucur ca sunt aici si ca pot intelege, chiar daca nu tot, dar o mare parte din ceea ce se prezinta in limba romana.”

Burse pentru medicii rezidenti

Primavara Dermatologica Ieseana a aratat si la cea de-a doua editie o larga deschidere fata de studenti si rezidenti. Daca studentii au beneficiat de intrare libera la lucrarile conferintei, pentru rezidenti taxele de participare au fost semnificativ reduse. 

De asemenea, medicii rezidenti au putut participa la un concurs de postere stiintifice, organizat prin intermediul retelei de socializare Facebook. Cei trei castigatori ai competitiei au fost premiati de catre Comisia Stiintifica pentru rezidenti si au participat gratuit la lucrarile evenimentului, la cocktail si la cina festiva.

In premiera, in acest an, se vor acorda doua burse de studii pentru rezidenti: o bursa de merit (pentru un medic cu un potential academic impresionant) si una sociala (menita sa ii permita beneficiarului sa isi finalizeze studiile).

Momentele artistice au dat un plus de eleganta manifestarii

Programul stiintific din timpul zilei a fost completat seara de surprize artistice menite sa le aduca invitatilor la „Primavara Dermatologica Ieseana” cateva clipe de relaxare si bucurie. La cocktailul organizat in seara de vineri, punctul culminant a fost concertul sustinut de Directia 5. Pret de o ora si jumatate, invitatii au cantat si au dansat pe hiturile trupei rock.  Sambata seara, atmosfera calda a fost intretinuta de trupa Edelvais. 

De asemenea, pe tot parcursul manifestarii, toti cei prezenti la eveniment au putut sa-si petreaca  pauzele dintre prezentari  vizitand Expozitia de Arta Contemporana gazduita de Galeria de Arta Eleusis. Au expus renumiti artisti din tara: Ionel Onofras, Dragos Patrascu si Constantin Tofan. 

“Doamna Conf.dr. Daciana Branisteanu este o fiinta foarte sensibila  si raspunde extraordinar de bine la stimulii culturali  si s-a gandit ca acest eveniment, care este emblematic pentru cetatea de scaun a culturii romanesti-ceea ce reprezinta inca Iasiul-, sa ofere, pe langa hrana profesionala,  si o hrana spirituala, prin organizarea unei expozitii de arta. Si impreuna cu ea am hotarat sa facem o galerie de arta contemporana, invitand alaturi de mine inca doi mari oameni de arta: profesorul Dragos Patrascu, grafician si profesorul Constantin Tofan, pictor.” a explicat artistul Ionel Onofras, coordonatorul expozitiei.

Un eveniment iubit inca de la prima editie

Inca de la editia inaugurala, „Primavara Dermatologica Ieseana” a intalnit o comunitate medicala receptiva si dornica sa ia parte la o intalnire stiintifica cu un pronuntat caracter interdisciplinar. Si de data aceasta, profesionistii din domeniul medical au salutat conceptul evenimentului, participarea numeroasa si masura in care manifestarea a reusit sa faciliteze comunicarea dintre specialitati:

Prof. dr. Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infectioase Iasi:  “Ati avut sansa de o vreme extraordinara, care s-a corelat perfect cu titlul si cu spiritul acestei manifestari. Am apreciat inca de la prima editie numarul mare de tineri prezenti in sala si faptul ca echipa de organizatori a adus lume de prim profesionalism care sa isi spuna punctul de vedere la granita dintre dermatologie si specialitatile lor. Va felicit si sper sa ne intalnim si la urmatoarea editie.”

Prof. dr. Caius Solovan, presedintele Societatii Romane de Dermatopatologie: „Dermatologia este o specialitate dinamica si cu foarte multe zone de granita cu alte specialitati si cred ca tocmai asta a reusit acest eveniment sa scoata in evidenta: legatura cu alte specialitati. Cred ca dermatologii vor beneficia de pe urma acestui concept, pentru ca vor vedea boala de piele prin prisma unui organism intreg si sa nu se limiteze doar la manifestarile cutanate.”

Prof. asoc. dr. Dana Jianu, vicepresedinte Societatea Romana de Chirurgie Estetica: „Este o intalnire stiintifica de inalta tinuta, interdisciplinara, foarte bogat reprezentata de colegi din diferite specialitati, colegi care au ce sa spuna. Suntem intr-un centru vechi, istoric al Romaniei, este primavara, care inseamna regenerare si nou, si este foarte binevenita aceasta intalnire stiintifica.”

Prof. dr. Maria Stamatin, Prorector la Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi: „Un eveniment foarte bine realizat, mai ales ca s-a gandit la aceasta multidisciplinaritate. Ca sa avem rezultate, ar trebui sa existe o foarte buna comunicare intre cei care compun echipa sistemului de sanatate din Romania. Ceea ce face doamna Conf. Daciana  Branisteanu este un lucru foarte bun si UMF-ul poate fi mandru de aceasta manifestare.”

Prof. dr. Norina Forna, Decanul Facultatii de Medicina Dentara Iasi:  „Acest eveniment este de referinta nu numai prin continutul stiintific, care este atat de bine conceput si construit pe un schelet pluridisciplinar, dar si prin maniera de organizare a evenimentului, fie ca discutam de departamentul stiintific prin program, fie ca discutam de cel  social sau de viziunea generala in realizarea evenimentului.”

Prof. dr. Evelina Moraru:  “Opinia mea e ca orice eveniment medical care are ca obiectiv sa adune specialisti din  mai multe ramuri pentru eficienta tratamentelor este foarte binevenit. Si este binevenit si pentru ca, in dermatologie exista foarte multe manifestari care tin de tulburari sistemice, de alta patologie, de medicina interna, de gastroenterologie, de imunologie…si e un eveniment foarte binevenit si foarte bine organizat.”

Prof. dr. Paul Botez (Sef Clinica Ortopedie-traumatologie Spitalul Clinic de Recuperare, Iasi): „Am apreciat evenimentul inca de anul trecut, cand a fost prima editie. Anul acesta lucrurile s-au asezat si mai bine, mai ales prin organizarea foarte riguroasa si foarte profesionista, prin contactul permanent intre organizatori si invitati. Am remarcat o paleta extraordinar de larga de opinii si de invitati din foarte multe specialitati. Lucrul asta m-a impresionat cel mai mult: faptul ca li s-a oferit posibilitatea de a-si etala cunostintele unor colegi, cercetatori, cadre didactice, oameni cu preocupari in diferite domenii si, din acest punct de vedere, a fost o mare reusita.”

Prof. dr. Mircea Onofriescu:  „Am remarcat ca sunt foarte buni sponsori, locatia este foarte placuta si este de felicitat colectivul doamnei doctor Daciana Branisteanu ca a organizat din nou aceasta Primavara Dermatologica Ieseana si, sincer sa fiu, imi doresc sa vin si la anul  la aceasta manifestare, pentru ca eu cred ca este utila nu numai pentru medici specialisti, am vazut si foarte multi rezidenti din specialitatea noastra obstetrica-ginecologie si din alte specialitati. Sunt niste referate foarte interesante, multidisciplinare si va felicit ca ati organizat asa de bine aceasta manifestare.”

Prof. Dr. Anca Colibaba: „Organizare impecabila, continuturi de cea mai buna calitate, lectori de marca si participanti motivati. Am fost onorati sa avem ocazia ca in numele proiectului My story sa prezentam un film din acest proiect despre Gr. T. Popa realizat in urma interviului cu prof. Patru Firu, asistent al lui Gr. T. Popa. Vizionarea filmului a fost urmata de comentarii erudite despre momentele vizionate ale colegului nostru, dr. Richard Constantinescu, titular al disciplinei de Istoria Medicinei si de reflectii cu caracter educational privind rolul motivational al istoriei orale din partea prof. dr. Anca Colibaba si dr. Lucia Petrescu. Felicitari tuturor organizatorilor si participantilor si Paste luminat in casele dumneavoastra!”

Prof. dr. Alexandru Oanta: “Este o organizare impecabila. Doamna Conf. Daciana Branisteanu a dorit foarte mult ca aceasta manifestare sa iasa foarte bine si a iesit foarte bine. Sigur, este o reintalnire a medicilor dermatologi din tara, dar nu numai medici dermatologi, ci si medici de alte specialitati, astfel incat se pot prezenta situatii de granita intre diferite specialitati. Din pacate, gandirea clinica a medicului incepe sa dispara din ce in ce mai mult si ajungem la dependenta aceasta de analize, de investigatii, fara a avea de la inceput cat de cat un diagnostic in vedere. Este nevoie de mai multe manifestari cu caracter interdisciplinar.”

Prof. dr. Stela Gotia: „Nu putem sa ne consideram atotstiutori in toate domeniile si, de aceea, la aceasta manifestare ar fi trebuit sa nu aiba loc rezidentii si specialistii tineri, sa mai ceara scaune, pentru ca tot ce s-a spus astazi in aceasta sala a fost un bagaj de informatii de care eu, dupa 47 ani de meserie, m-am bucurat, mi le-am ordonat, le-am imbogatit, am fost atenta cu ce specialist trebuie sa colaborez intr-un anumit moment, ceea ce ar fi minunat daca s-ar intelege. Asa ar trebui facut, ca atunci dobandesti si modestie, stii cand nu stii destul si trebuie sa te tot perfectionezi si, pe de alta parte, bolnavul beneficiaza de a fi trimis exact acolo unde are nevoie.”

Cerc. stiintific gr. II Monica Neagu, Sefa Laboratorului de Imunologie al Institutului „Victor Babes”:„Unul dintre aspectele important pozitive ale evenimentului este faptul ca au participat cu preponderenta studenti si mai putin medici care am intrat deja pe un fagas, pentru ca studentii, in general, sunt cei care se afla la o rascruce si mai ales cei din ani terminali, iar orice manifestare care iti permite sa urmaresti abordul aceleiasi patologii din mai multe perspective te-ajuta enorm sa vezi pe ce directie esti chemat sa te duci.”

Conf. dr. Camelia Margareta Bogdanici: “Este un concept foarte bun si, de fapt, atunci cand vorbim de medicina, trebuie sa vorbim de echipa. Este binevenita aceasta manifestare, pentru ca aduna specialisti din diferite specialitati si ne uneste si ne reaminteste ca trebuie sa trimitem pacientii spre binele lor, in primul rand.”

Dr. Ilarie Brihan: „A fost o manifestare foarte reusita, cu lectori foarte buni, si s-a reusit si aducerea unor lectori din strainatate, lucru foarte apreciat la noi, care au prezentat teme foarte actuale si lucruri foarte noi in domeniul de specialitate al dansilor. Ma bucur ca a participat un numar foarte mare de rezidenti, pentru care a fost un real suport stiintific.”

Dr. Ion Florea:  „Eu am venit cu peste 20 de rezidenti din Craiova pentru ca ei sunt foarte dornici sa invete si pentru ca evenimentul abordeaza teme din toate specialitatile: din ortodontie, din farmacologie, din alergologie, medicina de familie…”

Dr. Stefan Jianu: “Eu, care nu sunt dermatolog, am fost mai curand atras de problemele pe care le intalnesc zi de zi si pe care le tratam impreuna cu colegii dermatologi (…)si am fost interesat, de asemenea, de procedurile moderne de tratament legate de folosirea luminii, adica a laserului, ceea ce, de asemenea, fac de niste ani buni si sunt curios totdeauna sa vad ce-a mai aparut  sau ce-au mai adunat ca si experienta colegii mei.”

Conf. Dr Daciana Branisteanu a declarat, la incheierea celor cinci zile ale manifestarii: „Am fost onorata, in primul rand, de numarul mare si  inalta tinuta stiintifica a lectorilor care au acceptat invitatia de a tine cursuri la  „Primavara Dermatologica Ieseana”. A fost un regal de informatie de cea mai buna calitate, de ultima ora si prezentata cu adevarata prestanta academica. Ma bucur cu atat mai mult cu cat imaginea activitatii stiintifice medicale a avut de suferit  in ultimii ani din diverse motive, dar, la Iasi, la aceasta manifestare, am confirmat o data in plus ca avem oameni si lectori de mare valoare, care si-au dat mana pentru a realiza un eveniment care sa conteze intr-adevar in peisajul invatamantului medical, in general, si al dermatologiei, in particular. Toti lectorii, inclusiv invitatii din strainatate si-au exprimat aprecierea fata de manifestare si dorinta de a participa si la editiile viitoare, ceea ce  ne-a bucurat mult. Succesul manifestarii a fost asigurat si de numarul mare al participantilor, in crestere considerabila fata de prima editie. Dermatologii au participat in numar foarte mare, dar alaturi de ei am fost fericiti sa salutam prezenta  colegilor din alte specialitati, din toate colturile tarii. Impletirea armonioasa a partii stiintifice cu latura artistica de calitate a fost apreciata la un inalt nivel, la fel ca si locatia academica.”

Parteneri media: Viata Medicala, Pagina Medicala, Ziarul de Iasi, Iasi Fun, Perfectionare Medicala, Informatia Medicala, Info Sanatate, Medical Manager, Ghid Cabinet, Medical Net, Formare Medicala, Medipedia, Senso TV, Wise Brand.