Activitatea medicului de familie: birocratie excesiva si operatiuni informatice incete

Compania de comunicare medicală Houston NPA a încheiat cea de-a 13-a ediție a Practic MF desfășurată la Băile Herculane pe 11-13 martie, deschizând cu succes seria evenimentelor regionale din 2016 dedicate medicilor de familie. În cadrul Practic MF fiecare medic are acces la informații care se vor demonstra utile în practica medicală curentă, fie că acestea abordează o problemă de legislație, de management al cabinetului, explică modele terapeutice sau prezintă informații despre afecțiuni. Pentru medicii de familie Practic MF este o agoră unde pot afla noutăți, pot schimba impresii, păreri și pot găsi rezolvări pentru anumite situații întâlnite în cabinete. 

Prima ediție din acest an s-a adresat medicilor de familie din județele AR, TM, HD, CS, GJ, MH, DJ, OT și a fost coordonată științific de Prof. Dr. Nicolae Calomfirescu, medic primar urologie. 

Printre lectori s-au aflat Prof. Dr. Carmen Panaitescu Bunu, Prof. Dr. Mihaela Simu, Conf. Dr. Patricia Cristodor, Șef lucr. dr. Radu Diaconu, Șef lucr. dr. Alin Demetrian, Dr. Doina Mihăilă, Dr. Gindrovel Dumitra, Dr. Adrian Darabanțiu, Dr. Ana-Aurelia Chiș Șerban, Dr. Adina Pop Moldovan, Dr. Alin Popescu, Dr. Gheorghe Domșa. Moderatorii au fost Dr. Dorica Rodica Sănduțu (medic primar medicină de familie-pediatrie, Grupul de Vaccinologie al SNMF) și Dr. Maria Mihaela Szerac (Director General Houston NPA, organizator al seriei Practic MF).

Evenimentul Houston NPA a fost marcat de originalitate din punct de vedere știintific și organizatoric, programul evenimentului incluzând o prezentare de maxim interes, de tip demonstrativ despre “Resuscitarea în prespital – mit sau realitate în activitatea medicului de familie”, susținută de Dr. Diana Brînzei, medic în cadrul unității UPU-SMURD a Spitalului Clinic Județean Arad. Prin intermediul sistemului de televoting pus la dispoziție de către Houston, 96% din aceștia și-au exprimat dorința de a participa la un workshop dedicat resuscitării și, începând cu ediția următoare, organizatorii vor implementa și acest aspect. 

Programul de sâmbătă a inclus un workshop pe tema “Aspecte ale malpraxisului în activitatea medicului de familie”, prezentat de Dr. Sorin Lesnic, medic expert atestat în malpraxis la Laboratorul de Medicină Legală Slatina. La workshopul susținut de Dr. Lesnic au fost abordate subiecte legate de certificatul de deces, “rău-tratament aplicat minorilor” și riscurile pe care și le asumă un medic de familie atunci când își depășește competența.

Un subiect comun punctat de majoritatea lectorilor de la această ediție a Practic MF a fost activitatea medicului de familie, care este impactată de birocrație excesivă și nereguli ale sistemului informatic. 

Dr. Doina Mihailă a declarat că “principala provocare a medicului de familie față de Casa de Asigurari de Sănătate este să dovedească acesteia ca poate și știe să facă multe lucruri pentru pacient, astfel încât să reducă costurile din sistemul sanitar. În acest moment, mai mult de trei sferturi din timpul alocat unei consultații reprezintă acțiuni administrative (completarea hârtiilor, manipularea cardului de sănătate etc.)”. 

Și Dr. Gheorghe Domșa este de părere că „relațiile dintre Casă și medic trebuie reanalizate și repuse pe un fundament mai solid”, care să permită reducerea timpilor de așteptare și simplificarea procedurilor. 

Dr. Adrian Darabanțiu a adăugat că “cea mai mare problemă în medicina de familie o reprezintă deprofesionalizarea, consecință a birocrației. Cardul trebuie să își reia funcțiile pe care le are în întreaga lume: să dovedească faptul că pacientul este asigurat și să precizeze serviciile medicale de care acesta poate beneficia”.

Cei 207 medici participanți la ediția 13 s-au bucurat de un program cu un puternic caracter interdisciplinar, interesul crescând al celor peste 2000 de medici prezenți în cei peste 4 ani la Practic MF datorându-se în mod principal abordării lucrărilor din mai multe domenii, ceea ce demonstrează că evenimentul evoluează prin adaptarea la nevoile de informare ale medicilor.  Alături de Prof. Calomfirescu au conferențiat alți 25 de medici cu specialitățile alergologie, pneumologie, medicină internă, gastroenterologie, medicină de familie, medicină sportivă, pediatrie, chirurgie toracică, cardiologie, dermatologie, neurologie, medicină de urgență și medicină legală.  

Și pentru reprezentanții asociațiilor județene și patronatelor județene ale medicilor de familie experiența Practic MF se dovedește a fi una plăcută ediție de ediție, la Băile Herculane fiind prezenți Dr. Doina Mihăilă (Președinte Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie), Dr. Claudia Iftode (Președinte Patronatul Medicilor de Familie Timiș), Dr. Cornelia Ștefan (Președinte Asociația Medicilor de Familie Mehedinți), Dr. Carmen Tronea (Președinte Patronatul Medicilor de Familie Mehedinți), Dr. Ana-Aurelia Chiș Șerban (Președinte SNMF/MG Hunedoara), Dr. Mihail Moisescu (Președinte Patronatul Medicilor de Familie Gorj), Dr. Adrian Darabanțiu (Președinte Societatea Medicilor de Familie Arad), Dr. Daniel Popovici (Vicepreședinte Asociația Medicilor de medicina generala și medicina de familie Caraș Severin). 

Calendarul edițiilor următoare din 2016 ale Practic MF este: 22-24 aprilie 2016 – Eforie Nord, județe în focus-CT, TL, CL, IL, BR, GL, GR, IF, B; 3-5 iunie 2016 – Sovata, județe în focus-SM, BH, SJ, BN, CJ, AB, MS, HR; 30 septembrie-2 octombrie 2016 – Gura Humorului, județe în focus-SV, BT, NT,  IS, BC, VS, VN, MM și 18-20 noiembrie 2016 – Poiana Brașov, județe în focus BV, CV, SB, VL, AG, DB, PH, BZ, TL. Pentru detalii și înscrieri în avans cei interesați se pot adresa pe email la andreea.acatrinei@houston.ro și la telefon 0756.030.353. 

Contact: Simona Oprea – PR Manager Houston NPA, 0733.076.381, simona.oprea@houston.ro