Bolile cronice autoimune – temele principale ale ReumaPAC II, Cluj, 13 iulie

Ce simte un pacient atunci cand afla ca este diagnosticat cu o boala rara si severa? Cate intrebari ii vin in minte lui, familiei si prietenilor? Cat acces la informatie are sau cat timp au doctorii la dispozitie pentru a-l lamuri prin ce trece mai exact, la ce trebuie sa se astepte mai departe si, mai ales, ce are de facut pentru a putea depasi cu bine aceasta incercare?
Pentru a fi alaturi de acei pacienti care au nevoie de informare, sprijin si indrumare Asociatia Pacientilor cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania (ART) in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu  Hatieganu” din Cluj-Napoca – Catedra de Reumatologie si Houston NPA  organizeaza pe 13 iulie 2012 conferinta “ReumaPAC” aflata la cea de-a doua editie. Evenimentul va avea loc in Cluj-Napoca la Hotel Royal Confort intre orele 12:30-18 (str. Liviu Rebreanu, nr. 36, Cluj-Napoca).

Actiunea se adreseaza in mod special pacientilor cu boli reumatismale inflamatorii si autoimune, apartinatorilor acestora si cadrelor medicale interesate (medici si asistenti medicali) care doresc sa intre in dialog direct cu pacientii prezenti, cat si cu ceilalti lectori invitati. Programul stiintific este creditat EMC si EFC.
Coordonatorul conferintei este prof. dr. Simona Rednic, sef Clinica de Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca. 
Alaturi de prof. Rednic, printre lectorii care vor sustine teme in cadrul actiunii se numara: dr. Laura Damian, dr. Ileana Filipescu, dr.  Ioana Felea, dr. Mirela Rinzis, dr. Linda Ghib, dr. Melania Andrei, dr. Roxana Mocanu, dr. Ana Petcu, dr. Bianca Dumitru, dr. Raluca Valasciuc, dr. Ioana Saracut.

“Prima conferinta ReumaPac desfasurata la Cluj in martie 2012 si axata pe poliartrita si spondilita a reprezentat o premiera nationala. Nu a mai fost organizat un astfel de eveniment de o asemenea amploare, in care medici si cadre didactice universitare din UMF Cluj au sustinut prezentari destinate exclusiv pacientilor. Cei peste 100 de participanti au avut enorm de castigat, invatand foarte multe lucruri care ii pot ajuta in lupta cu boala. Organizam in iulie, tot impreuna cu Houston NPA si catedra de Reumatologie din cadrul UMF Cluj o noua editie, destinata bolnavilor diagnosticati cu Lupus Eritematos Sistemic si cu Sclerodermie Sistemica. ReumaPac se contureaza deja ca un brand si dorim sa devina un eveniment periodic de referinta pentru informarea si educarea pacientilor cu boli reumatismale inflamatorii din toata tara si a familiilor acestora, atragand in acelasi timp atentia opiniei publice cu privire la problemele cu care se confrunta aceasta categorie de pacienti” a declarat presedintele ART, Andrei Hutanu.

Subiectele principale ale celei de-a doua editii a ReumaPac sunt lupusul eritematos sistemic si sclerodermia sistemica. Ambele afectiuni sunt analizate din mai multe perspective: tipologii, afectari de organ, stilul de viata al pacientilor, influenta asupra sarcinii, controalele medicale si analizele medicale, diferitele terapii: corticoterapie, imunodepresoare, antimalarice, anticoagulante. De asemenea, se vor aborda teme precum: aparitia bolilor autoimune sistemice, cum influenteaza factorii externi de tipul cald/rece, soare/gheata, corticoterapia – prieten sau dusman, vocea pacientilor.

„Lupusul eritematos sistemic si sclerodermia sistemica sunt boli autoimune, fiind cele mai frecvente din grupul colagenozelor. Amandoua au fost numite bolile „cu mai multe fete” pentru multitudinea de manifestari pe care pacientii pot sa le dezvolte. Pe de alta parte sunt boli cronice, pe care de obicei le ai toata viata, ceea ce presupune o atitudine speciala in fata bolii si o relatie speciala cu medicul curant” a declarat prof. dr Simona Rednic.

Lupusul eritematos sistemic: boala cronica sistemica autoimuna care poate afecta orice tesut sau organ, caracterizata prin inflamatie si distructie tisulara. Intereseaza frecvent inima, articulatiile, pielea, plamanii, vasele de sange, ficatul, rinichii si sistemul nervos. Evolutia bolii este imprevizibila, cu perioade de acutizare (pusee), alternand cu perioade de remisiune (in care boala nu se manifesta). Apare de 9 ori mai frecvent la femei decat la barbati.
Sclerodermia sistemica: boala autoimuna caracterizata prin depunerea excesiva a matricei extracelulare si lezarea vaselor din piele si alte organe viscerale. Desi patogenia ramane neclara, interactiunile dintre leucocite, celule endoteliale si fibroblasti este susceptibila a fi elementul central in aparitia bolii. Apare de 4,6 ori mai frecvent la femei decat la barbati.

Conditii de participare:
•    Pentru membrii Asociatiei ART si cadrele medicale – intrare libera
•    Pacienti, apartinatori, etc (ne-membrii ART) – 10 RON (taxa include participarea la eveniment, masa de pranz si pauza de cafea).

Pentru detalii referitoare la conferinta si inscrieri: 021-317.09.43 / 0756.030.394 / sau e-mail evenimentecluj@houston.ro, contact@art-cluj.ro.