fbpx
Stiri si interviuri

Ce, cum și când întrebăm în disfuncțiile sexuale? Interviu cu prof.univ.dr. Nicolae Calomfirescu, lector în cadrul Conferinței Naționale de Medicina Sexualității, 26-28 octombrie, Poiana Brașov

Ce, cum și când întrebăm în disfuncțiile sexuale – tema prezentării pe care o veți susține la ediția din acest an a conferinței Naționale de Medicina Sexualității ce va avea loc între 26-28 octombrie la Poiana Brașov
Acest subiect este unul perpetuu, peren, permanent și, din păcate,  indiferent care este background-ul profesional al fiecărui specialist din medicină și psihologie, comunicarea cu pacientul care vine la specialist mai mult sau mai puțin convins că are o disfuncție sexuală este foarte complicată. De ce? Pentru  că volumele de întrebări care pot fi formulate și pe care le are terapeutul nu pot fi utilizate  în întregime în fiecare caz.  Pacientul vine blocat, vine cu teamă, nu îndrăznește să expună problema cum trebuie, nu știe cum să autoevalueze problema.

Noi putem întreba foarte multe lucruri, răspunsurile sunt de cele mai multe ori scheletice, simple, bazate pe un emoțional negativ, pe un refuz al pacientului de a se deschide în discuția cu terapuetul.

Aceste discuții necesită timp, încredere din partea pacientului astfel încât să se petreacă intruziunea terapuetului în viața intimă a pacientului și a cuplului. Discuția trebuie să  scoată în evidență cum a apărut problema, cum s-au căutat soluții la problemă. Problemele sunt întotdeauna mult mai mari și complicate decât se așteaptă pacientul pentru că, de fel, întotdeauna o disfucție sexuală, fie că e vorba de disfuncții feminine sau masculine, se dezvoltă in relatie, în cuplu.

Când vine un pacient în cabinet și spune că are o problemă, iar discuție aduce în centru relația de cuplu și pe celălalt partener, în 80% dintre cazuri discuția se închide pentru că pacientul nu se așteaptă niciodata ca problema să fie în altă parte.  Am avut un caz în care el vine la consultația programată de  partenera care a considerat că problema este la el. Din discuție a reieșit că era vorba despre un cuplu disfunțional și i-am îndemnat să meargă împreună la un pisholog, nu la mine. Fixismele existente au arătat că partenerele, în cadrul blocării dialogului, tind să externalizeze problema catre altcineva, către medic, către partener, către oricine altcineva.

Succesul stă în primul rând la pacient, apoi la cuplu, iar a treia cheie este la terapuet.Dacă terapeutul  nu are răbdare, experiența necesară, degeaba funcționează celelalte două chei, succesul nu va apărea.

Sunt disfuncțiile sexuale feminine o realitate ignorată?
Da! Sunt multe femei care au probleme sexuale pentru că nu îndrăznesc să întrebe sau nu îndrăznesc să creadă că se poate și altfel. Și pentru că încă suntem în aspectul de a trăi  viața socială în profesional și de a baga sub preș, de a ignora partea de mică bucurie, firească. Trebuie să ne întrebăm!

Cum ne putem informa privind acest aspect? De unde?
Acest răspuns este  unul cu posibilități multiple. Primul factor de informare e familia. Depinde în ce familie te naști, cu cine te imprientenești, de cine te îndrăgosești. Despre sexualitate se vorbește  și oficial și neoficial, și elegant  și neelegant, și comercial și necomercial, de aceea există o presiune asupra individului privind acest aspect. Însă una este sexualitatea de la televizor și alta în intimitate. Viața nu e ca în filme. Depinde de foarte multe lucruri, iar socio-culturalul are o importanță foarte mare.

Conferința Națională de Medicina Sexualității din acest an,  eveniment ce va fi coordonat științific de dr. Andrei-Manu Marin, se va desfășura în perioada 26-28 octombrie 2018 la Poiana Brașov. Înscrierile sunt deschise, iar până pe 29 iunie taxele de participare sunt reduse.

Pentru detalii și înscriere:

andreea.acatrinei@houston.ro, 0756.030.353 sau la nr. de fax 021.317.09.43

Pentru detalii referitoare la conferinta AMSR, editia 2018, va rugam accesati www.amsr.ro si www.houston.ro, precum si Facebook AMSR- Asociatia pentru Medicina Sexualitatii din Romania.

Management eveniment: Houston NPA