Colaborarea eficienta farmacist-medic de familie, un parteneriat in interesul pacientului

Evenimentul a fost coordonat de catre Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu, decan al Facultatii de Medicina ”Iuliu Hatieganu” Cluj. Programul conferintei a fost structurat pe doua zile, reusind astfel sa ofere un cadru propice de comunicare si schimb de feedback Intre participanti si lectori. Simpozionul a oferit tuturor celor care au participat atat informatii legate de afectiuni si produse nou lansate pe piata, cat si teme de actualitate precum colaborarea dintre medic, farmacist, pacient si importanta unei bune coordonari manageriale in farmaciile de lant si cele independente. 

Printre lectorii care au sustinut prezentari In cadrul evenimentului s-au numarat: Dr. Rares Barla, Farm Sp. Geza Horvath, Prof. Dr. Horatiu Bolosiu, Farm Pr. Dr. Speranta Iacob, Dr. Simion Baltes, Farm. Sp. Adelaida Haiduc, Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Dr. Ioan Muresan, Lector Univ. Dr. Olivia Timnea, Farm. Rodica Aluas, Conf. Dr. Paul Porr, Farm. Ioana Cacovean si Dr. Adrian Cacovean. 

Colaborarea farmacist-medic de familie a constituit una dintre temele abordate in cursul prezentarilor, generand numeroase dezbateri. 

“Datorita faptului ca si medicii de familie si farmacistii au la mijloc pacientul, aceste Intalniri sunt binevenite pentru ca In acest fel ne putem pune de acord cu problemele pe care le avem In comun, cum ar fi: relatia cu Casa de Asigurari, schimbarile frecvente de legislatie, accesul redus al pacientilor prin noul contract la serviciile medicale.  In momentul de fata Intre medicii de familie si farmacisti exista doua tipuri de relatii: una de colaborare si una de concurenta. De multe ori o buna parte din lucrurile care tin de medicina sunt preluate de farmacisti, iar pe de alta parte farmacistii sunt Impotriva medicilor fiindca, spus In gluma, medicii scriu urat, nu stiu codurile de medicamente, nu stiu listele de medicamente si de multe ori le dau peste cap raportarea fata de Casa de Asigurari, care nu este deloc usoara” a declarat Dr. Ioan Muresan.

“Interactiunea dintre medic, farmacist si asistent de farmacie In cadrul evenimentelor dedicate este esentiala. De fapt aceasta activitate de a pune Impreuna farmacisti, medici si asistenti de farmacie trebuie continuata si trebuie crescuta pentru ca de fapt echipa este formata din pacientul cu nevoie, medicul cu diagnostic si prescriptie si farmacistul cu ajutor. Relatia In acest triunghi va putea fi Imbunatatita prin comunicare clara, pertinenta si prin informatii exacte, iar din pacate In ecuatia aceasta triunghiulara trebuie sa introducem un alt element, adica folclorul, internetul si alte informatii pentru pacient. Ori atata timp cat pacientii nostri se duc mai repede la un prieten sau la internet decat sa mearga la doctor pentru consult, atunci relatia va avea de suferit, pacientul va avea de suferit atat medical cat si financiar” a declarat Prof. Dr. Nicolae Calomfirescu.

“Cred ca acest tip de evenimente este foarte important atat pentru farmacisti, cat si pentru asistentii de farmacie. In domeniul farmaceutic avem doua tipuri de evenimente, evenimentele stiintifice pure cum sunt congresele unde este redata si transmisa farmacistilor foarte multa informatie scrisa, Insa de multe ori profesionistii din domeniu nu stiu cum sa aduca aceasta informatie sau cat de repede sa o aplice In practica farmaceutica. De aceea este bine sa existe si astfel de evenimente care Ii ajuta mai bine pe farmacisti sa comunice si sa transpuna In practica informatiile si valorile cunoscute datorita cercetarilor In domeniu”, a sustinut farm. pr. Speranta Iacob, presedintele Colegiului Farmacistilor Cluj. „Cred ca farmacistul trebuie sa joace un rol important. El este un actor, el nu este un factor pasiv. Se spune ca orice masina de curse are nevoie de un pilot si copilot. Medicul este pilotul, dar el nu se poate descurca singur, Intotdeauna el are nevoie, fie ca o recunoaste sau nu, nevoie de copilot, care este farmacistul”, a mai adaugat farm. Speranta Iacob.  

Evenimentul a fost creditat EFC fiind acordate 12 puncte pentru asistentii de farmacie, respectiv 16 pentru farmacisti.

Urmatoarele editii Farma Practic sunt organizate la Poiana Brasov – Hotel Alpin, dupa cum urmeaza:

  • Editia X 16-18 martie 2012, dedicata farmacistilor si asistentilor de farmacie din judetele Maramures, Cluj, Bistrita Nasaud
  • Editia XI 30 martie-1 aprilie 2012, dedicata farmacistilor si asistentilor de farmacie din judetele Teleorman, Olt, Arges, Valcea, Dolj, Gorj.

Pentru Inscrieri la evenimentele viitoare: 021-317.09.43; 0725.221.018 sau evenimente@houston.ro. 

Sponsorii editiei a-IX-a a Farma Practic – Sovata: Novartis, Pfizer, Zentiva, KRKA, Quisser, Worwag Pharma, Farmec, Natural Pharmaceuticals si Beauty&More.

Partenerii editiei a-IX-a a Farma Practic – Sovata: Colegiul Farmacistilor din Romania, Colegiul Farmacistilor din Romania filiala Cluj, Crucea Rosie din Romania filialele Brasov si Harghita, Danubius Health&Spa Resort Sovata, Farmacistii Fara Frontiere, Pharmec si Patronatul Farmacistilor din Romania. 

Partenerii Media ai editiei a-IX-a a Farma Practic – Sovata: Pagina Farmacistilor, Info-Sanatate, Medical Manager, Ghid Cabinet, Saptamana Medicala, Informatia Medicala, Perfectionare Medicala, i-Medic, Televiziunea Medicala, blog Farmacistul. 

Farma Practic este un concept realizat si implementat de Houston NPA – companie independenta specializata in comunicarea medicala si sociala.