Conferinta nationala a pacientilor transplantati

Asociatia Transplantatilor din Romania a organizat in perioada 15 – 17 iunie pe litoral campania “Spune DA donarii de organe”. Campania si-a propus cresterea gradului de constientizare al populatiei cu privire la importanta dezvoltarii unui curent favorabil in societatea civila privind donarea de organe, pentru a veni in ajutorul numarului mare de pacienti de pe listele de asteptare, pentru care transplatul de organe reprezinta ultima si singura solutie salvatoare.
 
In campanie au fost implicati 150 de voluntari, membrii ATR din intreaga tara, care au distribuit materiale informative turistilor prezenti in statiunile de pe litoral, au participat la Conferinta Nationala “Pacientul – inainte si dupa transplant” si au organizat crosul “Pentru viata si in memoriam”, actiune la care au participat toate persoanele care au dorit sa promoveze si sustina activ donarea de organe.

Pe 16 iunie 2012, la Hotel California din statiunea Cap Aurora s-a desfasurat cea de-a doua editie a Conferintei Nationale “Pacientul – inainte si dupa transplant”, care a   reunit specialisti din toate domeniile implicate in transplatul de organ in Romania: medical, social, umanitar, religios. 

Teme abordate in cadrul Conferintei: harta transplantului in Romania (coordonatori de transplant, centre de prelevare acreditate, centre de transplant acreditate), statistica transplantului in 2011, Biserica Ortodoxa Romana si donarea de organe; medicatia de imunosupresie, protocoalele de monitorizare ale pacientului in stare post-transplant, relatia pacientului in stare post-transplant cu specialistul care il monitorizeaza si alte cadre medicale, transplantul si starea post-transplant in conditiile modificarii Legii Sanatatii, alimentatia pacientului transplantat, recomandari privind igiena personala si igiena locuintei.

***

EDITIA 2011 – Prima editie a fost organizata anul trecut, intre 15-17 iulie la Predeal, iar pe parcursul celor 3 zile au participat peste 300 de pacienti dializati si transplantati (transplant renal, cord, ficat si plaman), lectori de renume, reprezentanti ai autoritatilor, presa etc. Conferinta a marcat 15 ani de activitate ai Asociatiei Transplantatilor din Romania, fiind lansat in cadrul simpozionului si primul numar al revistei ATR, “A doua viata”. Simpozionul s-a bucurat de un real succes, printre invitati aflandu-se dr. Victor Zota – presedinte al Fundatiei pentru Transplant, prof. dr. Radu Deac, conf. dr. Ileana Constantinescu – UMF Carol Davila.