Conferinta pentru medicii cu specialitatile ORL si pediatrie – Sa ne protejam antibioticele! 15 martie

Conferinta va fi structurata pe trei segmente: prezentari in plen pe tema modalitatilor corecte de prescriere si administrare a antibioticelor, workshop-uri adaptate celor doua specialitati si, in incheiere, o prezentare pentru toti participantii, de data aceasta, pe tema procesului de producere a antibioticelor. Coordonatorul stiintific al manifestarii va fi conf. dr. Gabriel Popescu, autorul Ghidului Angelescu de Terapie Antimicrobiana 2012, singura publicatie de acest gen din Romania.

Context

Potrivit unui studiu publicat in mai 2011 de Gfk Healthcare, romanii se aflau pe locul patru in Europa la consumul de antibiotice, peste 50% urmand tratament cu antibiotice in anul respectiv si aproape jumatate dintre acestia recurgand la cel putin doua cure cu antibiotice in acest interval. Un alt studiu, publicat in martie 2012 in revista medicala “The Lancet”, plaseaza Romania pe primul loc in Europa la consumul de antibiotice fara reteta (situatie neschimbata inca din 2010). Antibioticele sunt medicamente care pot sa ajute la vindecarea infectiilor, introducerea lor in practica medicala fiind principalul progres al secolului XX; datorita lor speranta medie de viata a crescut in ultimul secol cu mai mult de 30 de ani.  Exista mai bine de 15 clase diferite de antibiotice care difera in ceea ce priveste structura chimica si actiunea antibacteriana. Din cauza unei utilizarii excesive si uneori eronate, in ultimii ani s-a constatat raspandirea accelerata a bacteriilor rezistente la antibiotice. Tratatamentul cu un antibiotic inactiv nu faciliteaza vindecarea infectiei (care se produce eventual prin interventia apararii antiinfectioase – imunitatea pacientului), in schimb poate genera efecte adverse, selecteaza bacterii rezistente din flora microbiana a organismului uman si faciliteaza aparitia de infectii cu astfel de germeni (de exemplu – diareea postantibiotica determinata de Clostridium difficile). Infectiile cauzate de bacteriile rezistente necesita o durata mai mare a ingrijirilor medicale (in special a spitalizarii) utilizarea de antibiotice de rezerva, mai toxice si mai costisitoare, si pot determina o rata sporita a letalitatii prin respectiva infectie. In acest context, este necesar “sa ne protejam antibioticele”, optand pentru evitarea abuzului de antibiotice, pentru o prescriere rationala si eficienta a acestor medicamente si pentru administrarea lor conform prescriptiei. 

Tematica evenimentului “Sa ne protejam antibioticele!” 

Prima sesiune de prezentari se va concentra asupra utilizarii in exces a antibioticelor in tratamentul diferitelor afectiuni. Conf. dr. Gabriel Popescu va deschide evenimentul cu o prezentare intitulata “Antibioticele, un bun comun prea important pentru a-l risipi”. Sef lucrari dr. Cristina Popescu va vorbi despre riscurile cauzate de prescrierea inutila a aminoglicozidelor, in vreme ce conf. dr. Mihai Craiu  va sustine o prezentare despre modul eficient de folosire a cefalosporinelor orale si impactul utilizarii lor excesive. Dr. Madalina Georgescu va avea o prezentare pe tema: “Limitele fluorochinolonelor ”clasice” in infectii respiratorii si ORL”.

La finalul acestei sesiuni, participantii se vor imparti pe specialitati pentru a asista la workshop-uri. Unul dintre acestea este dedicat infectiilor faringiene, la buna desfasurare a acestuia contribuind conf. dr. Mihai Craiu care va exemplifica alternative de tratament antibiotic in cazul anginelor acute si dr. Anca Draganescu prin abordarea situatiilor de portaj nazofaringian. 

In paralel, o a doua intalnire va fi dedicata tratamentului cu antibiotice in cazul sinuzitelor cronice (cu dr. Madalina Georgescu) si rinitelor si adenoiditelor acute (dr. Ioana Voda).

Pe final, reprezentantii companiei Sandoz le vor povesti tuturor participantilor despre procesul de productie al antibioticelor la fabrica din Targu-Mures. 

Pentru detalii si inscrieri: daniela.rajnoveanu@houston.ro; 0725 221 018.

Un eveniment sustinut exclusiv de:

Sandoz, divizia de medicamente generice a Grupului Novartis, a reusit sa faciliteze  accesul pacientilor la medicamente moderne, calitative, competitive ca pret, adaptate nevoilor specifice ale pacientilor. La nivel global, avem un portofoliu de aproximativ 1000 de produse, pe care le comercializam in peste 130 de tari. Portofoliul Sandoz include medicamente destinate afectiunilor oncologice, afectiunilor hormonale, antibiotice,  solutii terapeutice post – transplant,  medicamente dedicate afectiunilor cardiovasculare si gastrointestinale, precum si patologiei sistemului nervos central.