Criza iminenta pe piata de medicamente din Romania

Producatorii romani de medicamente generice, reprezentati de catre Dragos Damian – Presedinte APMGR, Presedintele ARPIM – Regis Lhomme, au apreciat ca tergiversarile din ultimii doi ani au determinat criza actuala din sistem si au atras atentia asupra unor probleme de care guvernele nu au tinut cont: taxarea companiilor care trebuie sa se aplice numai sumelor decontate de Stat, bugetarea sa fie corecta si sa ţina cont de consumul real de medicamente, iar taxa sa fie sustenabila economic si echitabila, fara sa se aplice pe TVA sau pe veniturile altor agenti economici.

Ca urmare a nerezolvarii acestor probleme consecintele sunt de natura sa ingrijoreze si este vorba de: cuantumul taxei clawback, nesustenabil pentru industrie – peste 400 milioane de Euro pe an, o medie de 33.6% din totalul vanzarilor compensate ale producatorilor de medicamente, peste impozitele aferente oricarei societati comerciale (unica in Europa in aceasta forma); posibila disparitie a unor medicamente compensate sau gratuite, retragerea unor producatori de pe piata si inchiderea unor unitati de productie care pot avea un impact sever asupra starii de sanatate a populatiei, dar si a economiei romanesti, in general.    

„Taxa clawback este nesustenabila, iar cuantumurile impuse pentru trimestrul 1 al anului 2012 sunt relevante in acest sens. Incercarea de a forta industria de medicamente sa finanteze intregul deficit din sistemul de sanatate nu poate duce decat la distrugerea acesteia, in detrimentul pacientilor si al economiei romanesti. Producatorii de medicamente generice nu dispun de sumele necesare pentru plata impunerilor din trimestrul I al anului 2012, ei neputand achita obligaţia de plata la data scadenta riscand astfel sanctiuni fiscale injuste. De aceea, cerem ca obligatiile de plata aferente trimestrului I 2012 sa fie anulate” a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR.

Reprezentantii industriei farmaceutice au propus decidentilor solutiile posibile pentru prevenirea unei crize:

-Suspendarea imediata a legii clawback pana la modificarea ei in colaborare cu Parlamentul Romaniei si in respectul principiilor economice si al practicilor europene;

-Bugetarea corecta a nevoii de medicamente din Romania, pornind de la consumul real din anul precedent (6,8 miliarde in 2011), prin rectificarea calculelor gresite care au iesit la lumina cu ocazia transmiterii de catre CNAS a facturilor catre producatorii de medicamente in data de 5 mai 2012.

”In ultimele trei saptamani am avut discutii cu reprezentantii Guvernului in care am explicat pe larg consecintele unei taxe atat de mari. Desi Ministerul Sanatatii a inteles situatia critica cauzata de principiile gresite ale taxei clawback, nu s-a gasit inca o solutie pentru rezolvarea acestei probleme. In acest moment este de datoria noastra sa semnalam iminenta unei crize fara precedent si este responsabilitatea statului de a rezolva aceasta criza generata si agravata pe parcursul ultimilor ani. Producatorii internationali cer solutii de acoperire a deficitului bugetar al fondului de sanatate si o schimbare radicala a principiilor taxei de clawback, astfel incat ea sa reprezinte un element de control echitabil al pietei si nu unul de blocare a acesteia. Conditiile actuale ale taxei clawback elimina orice garantie ca membrii nostri isi vor putea mentine activitatea la acelasi nivel de implicare in Romania”, a declarat Regis Lhomme, Presedintele ARPIM. 

Aplicarea taxei clawback in formula actuala ar putea avea consecinte negative si ireversibile asupra intregului sistem de sanatate – restrangerea productiei, sau a importului de medicamente existente pe lista de produse compensate, precum si reducerea personalului. Exista si riscul intrarii in insolventa a unor producatori locali de medicamente sau retragerea de pe piata locala a unor producatori internationali. Neplata acestei taxe de catre un producator va aduce cu sine, conform legii, eliminarea tuturor medicamentelor acelui producator din lista de medicamente compensate si gratuite. Toate acestea vor avea efecte negative in special pentru pacienti.

Cauzele principale, in opinia reprezentantilor producatorilor romani si internationali de medicamente, ale acestei suprataxe excesive de aproape 35% pe suma rambursata sunt:
•    Evaluarea gresita in bugetul de medicamente a consumului real de medicamente in 2011 (5,7 miliarde RON fata de un consum real de 6,8 miliarde RON);
•    Impunerea unei formule de calcul a taxei care nu are echivalent in Uniunea Europeana privind acoperirea integrala a deficitului, includerea in baza de calcul a TVA-ului, precum si a adaosurilor distribuitorilor si farmaciilor;
•    Utilizarea in baza de calcul a unor date eronate furnizate de CNAS.

Companiile membre ARPIM si APMGR au propus guvernului o serie de masuri de modificare a legislatiei referitoare la taxa clawback care are menirea de a preveni o criza pe piata de medicamente.
De asemnea, companiile membre ARPIM si APMGR au anuntat ca vor sprijini orice efort al autoritatilor pentru crearea unui cadru legislativ si administrativ in domeniul sanatatii care sa imbunatateasca in mod real accesul propulatiei la medicamente, in conditii de eficienta a cheltuielilor bugetare si de evitare a distrugerii industriei farmaceutice.