fbpx
Stiri si interviuri

De vorbă cu dr. Ramona Colț despre educația sexuală în cabinetul medicului de familie

Cu o experiență de 10 ani în domeniul educației sexuale, dintre care 3 ani realizați în cadrul Societății de Educație Contraceptivă și Sexuală (S.E.C.S.), o organizație non-guvernamentală, un atestat de planificare familială și masterat în sexologie, Dr. Ramona Colț este astăzi medic de familie în Cluj Napoca, cu preocupări în continuare legate problemele cauzate de lipsa educației sexuale. În contextul pregătirii ediției din acest an a Conferinței Naționale de Medicina Sexualității ce va avea loc la Ana Hotels din Poiana Brașov 26-28 octombrie 2018, unde dr. Ramona Colț va aborda o temă extrem de actuală – Unde mai facem planificarea familială: în cabinet sau pe internet? – am purtat o scurtă discuție pe acest subiect. Prezentă la unul dintre simpozioanele regionale Practic MF, unde susține un workshop interesant  referitor la examenul de picior în cabinetul medicului de familie, dr. Ramona Colț a avut amabilitatea de a ne răspunde pe scurt la întrebările de mai jos:

Am fost curioși să aflăm în primul rând care este rolul medicului de familie în educația sexuală a pacienților săi.

„Medicul de familie poate aborda mult mai ușor subiecte ce țin de intimitatea pacientului, comparativ cu medicii din alte specialități”

Dr. Ramona Colț:Medicul de famile este cel care are avantajul de a-și cunoaște pacientul de mic, îi poate urmări evoluția de mic copil până la adolescență, stabilește o legatură mai strânsă cu pacientul său și atunci poate aborda mult mai ușor subiecte ce țin de intimitatea pacientului, comparativ cu medicii din alte specialități. Iar în funcție de instruirea pe care medicul de familie o are și de tipul de probleme cu care pacientul se confruntă, el este și cel care poate oferi sfaturi și  poate rezolva problemele ce țin de sexualitate. Eu am pacienți care vin în cabinet cu astfel de probleme, de la copii la adolescenți.

În această perioadă se desfășoară campania de vaccinare HPV la fetițe între 9 și 14 ani și este o perioadă în care noi, medicii de familie, stăm mult de vorbă cu parinții în cabinetele noastre pentru a le explica pentru ce se face acest vaccin, despre importanța lui în prevenirea cancerului de col uterin. Este foarte important ca atât părinții, cât și fetele să fie informate și să știe ce probleme pot evita prin acest vaccin”.

Mulți dintre pacienți evită subiectul sau nu au curajul să deschidă astfel de subiecte în cabinet. Ce face medicul de famile în această situație?

„Personal, am lucrat timp de 10 ani în planificare familială și am avut contact cu multe cupluri, cu tineri care aveau nevoie de ajutor și astfel mi-am câștigat abilitatea de a discuta cu aceștia, de a-i face să fie deschiși când vine vorba de astfel de subiecte. În prezent eu merg în școli și fac educație sexuală. În continuare sunt profesori care mă cheamă să le vorbesc elevilor la clasă. Există astfel de solicitări mai ales în timpul programului „Săptămâna Altfel”, când încerc să îmi organizez programul astfel încât să ajung să le ofer informații elevilor.

„Din păcate însă la noi în țară nu se vorbește despre astfel de subiecte, este nevoie de o campanie națională de informare”

 De curând am văzut un articol care menționa faptul că suntem pe primul loc la avorturi și mame adolescente. Acest lucru arată cât de mult avem de lucrat, mai ales în mediul rural. Totul, cred eu, pleacă de la educație.

„Este foarte importantă implicarea medicului de familie în educația sexuală a pacienților mai ales în mediul rural”

Medicul de familie nu este remunerat pentru multe lucruri pe care le face, cu toate astea cred că rolul său ar fi important în conextul unui  program național de prevenție, în care medicul să aibă alocate activități în acest sens, este foarte importantă implicarea medicului de familie în educația sexuală a pacienților mai ales în mediul rural. Însă la volumul de muncă pe care îl are astăzi medicul de familie la noi în țară este foarte greu să îi ceri sa facă acest lucru ca voluntariat.

Conferința Națională de Medicina Sexualității din acest anse va desfășura în perioada 26-28 octombrie 2018 la Poiana Brașov. Înscrierile sunt deschise, iar până pe 29 iunie taxele de participare sunt reduse. www.amsr.ro