Dementa – o provocare majora a sistemului de sanatate

 

Sunt date socante prezentate in conferinta de deschidere a celei de-a treia editii a Conferintei Nationale Alzheimer, care se desfasoara zilele acestea la Institutul National de Statistica din Bucuresti. 

Numarul persoanelor cu varsta peste 65 de ani a crescut, in Romania, de la 4, 2 milioane in 2008 la 4,4 milioane in 2011. Procentual, seniorii reprezinta 20,5% din totalul populatiei. Potrivit conf.dr. Catalina Tudose, presedinta Societatii Romane de Alzheimer, diferitele tipuri de dementa vor fi principalele provocari pentru durabilitatea sistemelor nationale de securitate sociala si asistenta medicala. Desi nu exista date epidemiologice pentru evaluarea prevalentei dementei in Romania, estimarile arata o crestere a a acesteia la aproximativ 350.000 de pacienti. Asta inseamna ca 1 din 8 persoane de peste 65 de ani sufera de dementa.

Potrivit unor studii internationale, in fiecare familie in care exista un pacient cu dementa, trei sau patru persoane sunt, implicate in medie in ingrijirea acestuia. Daca ar fi sa numaram ingrijitorii, direct afectati de boala celor dragi, este vorba de 19 milioane de oameni la nivel european si peste un milion de oameni in Romania. In acest context, sunt imperative recunoasterea dementei ca o prioritate a Romaniei in domeniul sanatatii si elaborarea unui plan si a unei strategii nationale coerente privind boala Alzheimer.

Conf.dr. Catalina Tudose a subliniat, de asemenea, necesitatea diagnosticarii timpurii a dementei, inca de la primele semne ale bolii, obtinerea accesului la tratament, pregatirea ingrijirii si accesul la servicii. Solutia propusa de conf.dr. Tudose este crearea unor servicii de prim-diagnostic pe modelul dupa care functioneaza Centrul Memoriei, un proiect de parteneriat intre Spitalul “Alexandru Obregia” si Societatea Romana Alzheimer, care sa urmareasca o agenda comuna in domeniul cercetarii bolilor neurodegenerative si schimbului de bune practice in domeniu. “Ar trebui sa existe un traseu al suferindului cat mai scurt si mai direct, pentru a se institui cat mai repede tratamentul, iar acest traseu sa fie bine cunoscut atat de famielie,cat si de medici. Este nevoie de un Plan National pentru Dementa” a continuat specialistul.

Prof.dr. Ovidiu Bajenaru explica importanta cercetarii in domeniul Alzheimer: „Trebuie sa oprim evolutia bolii sau sa o intarziem, sa identificam factorii de risc care grabesc evolutia bolii, cei vasculari si metabolici.”

Cu prilejul Conferintei Nationale Alzheimer 2013,  Alianta Nationala Alzheimer prezinta un prim raport cu tema „Accesul pacientului cu tulburari cognitive la un diagnostic si tratament corect in Romania”.  Raportul reconstituie circuitul pacientului cu tulburari cognitive de la sesizarea simptomatologiei pana la realizarea diagnosticarii, cu evaluarea obstacolelor din sistemul medical, analiza cauzelor si propuneri de combatere a acestora.