Diagnosticul precoce si tratamentul corect in medicina de familie – Practic 12 MF

Evenimentul a fost organizat de catre Houston, iar conceptul inovativ al Practic 12MF a constat in prezentarea pe parcursul celor doua zile a 12 afectiuni in care medicul de familie are un rol esential in depistarea precoce, stabilirea diagnosticului prezumtiv, monitorizarea pacientului si tratament.

Lectorii primei editii ai simpozionului Practic 12 MF au fost: Dr. Sandra Alexiu- Secretar General SNMF, Prof. Dr. Nicolae Hancu, Dr. Monica Mihaltan, Dr. Victor Madan, Dr. Andreea Moldovan, Dr. Bogdan Moldovan, Dr. Ana Maria Nitulescu — Medic Sef CASB, Prof. Dr. Monica Pop, Dr. Iuliana Picioreanu, Dr. Razvan Sabou, Dr. Mircea Teaca, Dr. Aurel Tudose si Dr. Mihaela Udrescu. Programul simpozionului a oferit un cadru eficient pentru comunicare, interactivitate si socializare.

Avantajele prescrierii electronice   
Dr. Ana – Maria Nitulescu, Medic Sef al CASMB, a deschis lucrarile primei sesiuni a simpozionului, cu dezbaterea pe tema principalelor modificari aduse in prescrierea medicamentelor de catre medicul de familie, rezultate in urma trecerii la reteta electronica.

„Pentru medicii prescriptori exista posibilitatea unei prescrieri asistate de calculator, respectiv exista ghiduri care vor atentiona asupra supradozarii, la reactii medicamentoase, la contraindicatii care nu vor limita prescrierea, dar vor atentiona medicul, astfel incat, sa nu existe erori in prescrierea medicatiei. In ceea ce priveste pacientul, acesta va avea acces mai rapid la medicatie, la nivelul farmaciilor, reteta odata urcata in sistem de catre medicul prescriptor va putea fi eliberata foarte rapid. Va exista posibilitatea de eliberare fractionata a prescrierilor, o fractionare online pentru medicamente. De exemplu, daca un pacient nu gaseste toate medicamentele intr-o farmacie el poate cauta urmatoarele medicamente in alta farmacie. La inceput am prevazut toate variantele, astfel incat, sa existe posibilitatea ca in momentul in care nu exista acces la internet sa se faca prescrierea in offline si inclusiv formularele vechi sunt valabile pana la sfarsitul anului”, a declarat Ana Maria Nitulescu medic sef Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti. 

Prima lucrare stiintifica a fost sustinuta de catre Dr. Mihaela Udrescu, medic de familie din Bucuresti, care a prezentat rezultatele unui studiu efectuat impreuna cu alti doi medici de familie din Constanta si Dolj, despre “Vaccinarea antigripala la pacientii cu BPOC si antibioticoterapia in practica medicinei de familie”.
Rolul cardioprotector al acizilor grasi Omega 3 a fost tema sustinuta de dr. Razvan Sabou care a adus in atentia medicilor efectele benefice ale omega 3 asupra organismului uman, sursele de omega 3, doza zilnica recomandata precum si limitele de prescriptie din punct de vedere al dozelor, tinand cont de recomandarea forurilor de reglementare a medicamentelor pe piata.
O trecere in revista a principalilor factori favorizanti, diagnosticul precoce si tratamentul infectiilor urinare, a fost prilejuita de prezentarea dr. Andreea Moldovan, medic primar boli infectioase. A fost subliniata importanta unui tratament antibiotic corect, pe baza unui diagnostic etiologic cert, cu respectarea dozelor si duratei de administrare astfel incat sa se evite selectarea de germeni rezistenti la antibiotice.

Diabezitatea, asocierea dintre diabetul zaharat tip II si obezitate
Dr. Bogdan Moldovan a prezentat o lucrare care a suscitat interes mai cu seama prin noutatea termenului de diabezitate, asocierea diabetului zaharat tip II cu diabetul: „Obezitatea morbida – o problema a tuturor”. Lucrarea prezentata s-a referit la rezultatele spectaculoase ale chirurgiei laparoscopice care in aceasta situatie particulara nu se rezuma numai la scaderea rapida in greutate, ci urmareste si ameliorarea semnificativa a profilului metabolic, precum si normalizarea valorilor insulinei la pacientii diabetici. Rolul medicului de familie este de a identifica aceste categorii de pacienti cu obezitate morbida si diabet tip II si de a recomanda inclusiv interventia chirurgicala, urmand ca in perioada post-operatorie sa faca parte din echipa multidisciplinara care monitorizeaza acesti pacienti.
„De circa 5-6 ani a aparut acest termen de diabezitate, datorita asocierii frecvente dintre diabetul de tip II si obezitate, care reprezinta un adevarat flagel. 80% dintre pacientii cu diabet de tip II sunt obezi, cu un indice de masa corporala peste 30. Chirurgia obezitatii a deschis foarte larg usa pentru pacienti, fiind dovedit ca prin interventia chirurgicala peste 80% dintre acestia pot ajunge intr-o remisie a bolii. Si chiar daca diabetul este considerat o boala incurabila, neputand fi vorba de vindecare, trebuie sa recunoastem ca o remisie este echivalenta vindecarii”, a declarat dr. Bogdan Moldovan. 

Calitatea sistemului medical si siguranta pacientului prin raportarea din oficiu a erorilor de practica medicala
A doua dezbatere a zilei a fost dedicata problemei „sigurantei pacientului”, prezentata de catre dr. Sandra Alexiu, Secretar General al Societatii Nationale de Medicina Familiei. Discutiile s-au concentrat asupra raportarii benevole, in cadrul unui sistem centralizat, anonim, a celor mai frecvente erori din practica medicului de familie, astfel incat acesta sa poata fi avertizat si sa evite repetarea acestora sau sa poata lua masurile necesare pentru corectarea lor.
„Raportarea acestor erori din oficiu face ca mare parte din sistemul medical sa capete o calitate de care momentan, in anumite cazuri, duce lipsa. Raportarea acestor erori este un lucru bun din care se poate invata, astfel incat felul in care se lucreaza cu pacientii sa fie cat mai corect medical. Aici vorbim de fapt si de siguranta pacientului, deoarece, o crestere a calitatii actului medical aduce dupa sine cresterea sigurantei pacientului care vine la medic. In cadrul prezentarii sustinute a fost foarte important ca a existat interactivitate. O prezentare care nu are asa ceva va genera un feedback foarte prost pentru un medic formator. Atunci cand exista raspunsuri si oamenii raspund mai greu, dar acestea vin este o reactie totusi buna”, a declarat dr. Sandra Alexiu. 

Imperforatia de canal nasolacrimal, viciile de refractie si exercitiile de dezambliopizare
Prof. dr. Monica Pop a deschis sesiunea stiintifica in a doua zi a simpozionului prezentand participantilor pe tema unor afectiuni oftalmologice frecvente la copii, pentru care medicul de familie trebuie sa recomande consultul urgent de specialitate pentru evitarea unor consecinte grave si definitive. Astfel, imperforatia de canal nasolacrimal, care poate beneficia de dezobstructie in mod ideal la varsta de 3-6 luni, viciile de refractie existente in absenta unei simptomatologii evidente, dar care trebuie corectate pana la varsta de 6 ani si exercitiile de dezambliopizare care trebuie urmarite cu staruinta de catre parinti si medici, sunt trei situatii in care medicul de familie poate juca un rol important, in diagnosticarea precoce, trimiterea catre specialist si urmarirea recomandarilor de tratament.
Ramanand in sfera problematicii oftalmologiei, dar pentru polul opus al grupelor de varsta, si anume pacientii de peste 50 de ani, a fost prezentata lucrarea despre “Degenerescenta maculara”, afectiune oftalmologica severa si frecvent intalnita in practica medicului de familie. Au fost discutate diferitele tipuri de degenerescenta maculara, criteriile care orienteaza diagnosticul, astfel incat medicul de familie sa poata recomanda cat mai precoce consultul de specialitate si alternativele in terapia medicamentoasa, subiectele detaliate de catre Prof. Dr. Monica Mihaltan.
Dr. Mircea Teaca a vorbit medicilor de familie despre nutraceutice (suplimente alimentare) si alimentele functionale, dar si despre legislatia internationala care reglementeaza piata suplimentelor alimentare.
Fenofibratul in terapia obezitatii a fost subiectul prezentat de catre Prof. Dr. Nicolae Hancu in cadrul unei expozeu interactiv, in care medicii de familie au discutat rolul fibratilor in terapia obezitatii, dar si rezultatele superioare aduse de produsele noi, de inalta tehnologie.
Dr. Victor Madan, medic primar urolog, a realizat o trecere in revista a principalelor cauze ale disfunctiei erectile, afectiunile cele mai frecvente cu care se asociaza aceasta patologie si eficienta tratamentului cu diferitele tipuri de inhibitori de 5 PDE (fosfodiesteraza).
„Ghidul de depresie pentru medicii de familie”, al dr. Iuliana Picioreanu a fost subiectul ultimei prezentari, in cadrul careia medicii au evaluat cateva cazuri practice pe baza chestionarului propus de autoare pentru determinarea gradului de depresie – usoara, moderata sau severa. S-au discutat diferite asocieri terapeutice, ca si rolul psihoterapiei in asociere cu farmacoterapia in tratamentul depresiei la adult.

Evenimentul a fost creditat cu 9 puncte EMC.
***

Sponsorii primei editii a Simpozionului Practic 12 MF au fost: Biofarm – partener principal, Lilly, Sanofi, Abbott, Quisser, Walmark, ARPIM si Biogenis.