Experiente romanesti la Salonul International Pharmagora Paris-2012

Evenimentul se desfasoara la un nivel de organizare impecabil, are invitati de seama si aduce laolalta entitati reprezentative din sectorul de healthcare din toate colturile Europei si nu numai.
De ce o participare la Pharmagora? Raspunsul este cat se poate de clar atunci cand intri in contact cu expozantii: salonul este prilejul cel mai potrivit pentru a afla noutatile din domeniu, pentru a incheia colaborari si pentru a profita de schimbul intercultural de idei si experiente.

Farmacistul roman in contact cu sistemul de sanatate vest-european – Impresii de calatorie
Anual, cateva zeci de mii de vizitatori trec pragul targului pentru a intalni sute de expozanti: laboratoare farmaceutice, producatori de medicamente si dermato-cosmetice, furnizori de solutii informatice si accesorii dedicate industriei farmaceutice, echipamente, mobilier pentru farmacii, produse textile, asiguratori sau banci ce ofera servicii dedicate profilului farma. Participantii au ocazia sa se adune si sa discute despre probleme de actualitate din domeniu, in cadrul conferintelor si workshop-urilor dedicate si, bineinteles, sa creeze relatii cu firmele prezente la standurile expozitiei.
La editia din acest an a Pharmagora, desfasurata in intervalul 24-26 martie, a participat si o delegatie din Romania, alcatuita din farmacisti si reprezentanti ai companiei Pharmec Healthcare Software, reuniti la salon din dorinta de a intra in contact cu comunitatea farmaceutica internationala. Grupului Pharmec i s-a alaturat si un invitat de seama, Prof. Dumitru Lupuleasa, Presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.

Participarea la acest eveniment constituie o premiera atat pentru Pharmec, cat si pentru invitatii sai:
“O premiera interesanta! Am aflat foarte multe noutati din domeniu si am fost impresionat de robotii farmaceutici, de materialele si modelele halatelor, de mobilier si de reclamele luminoase; inca mai citesc materialele de la salon. Pe scurt, trebuie mers si anul viitor!” Farmacist Ninel Amarioarei, jud. Iasi.
Farmacistii romani participanti la eveniment s-au declarat incantati de ceea ce au descoperit la expozitie: fie ca a fost vorba despre designul spectaculos al standurilor sau despre nivelul de informatizare al sistemului de sanatate din tarile occidentale – brate robotizate care selecteaza medicamentele de pe raft (in functie de informatiile completate de farmacist in calculator) si le aduc la tejghea, automate cu produse ce nu necesita prescriptie medicala si care pot fi achizitionate oricand, de oriunde; despre echipamentele si mobilierul farmaceutic care optimizeaza activitatea din farmacie sau despre aplicatiile informatice care usureaza activitatea farmacistilor, toate au fost impresionante si au captat interesul vizitatorilor.
„Ceea ce a atras atentia participantilor a fost ingenioasa etalare a produselor, de  la suplimentele alimentare pana la produsele cosmetice, in concordanta cu cerintele pietei farmaceutice actuale. In plus, aceasta expozitie a fost completata de informatii de ultima ora despre produse speciale care ne intereseaza pe noi ca specialisti, care ne permit sa transmitem, la randul nostru, clientilor, date corecte.” Farmacist primar Anda Micu, jud. Dolj.
„A fost o foarte buna ocazie de a vedea noutatile ce sunt pe piata farmaceutica in ceea ce priveste organizarea si gestionarea activitatii din farmacie, precum si noutatile aparute in domeniul produselor cosmetice si dermatocosmetice. Am venit de la aceasta manifestare cu idei noi, pe care sper sa le pot pune in practica in propria farmacie”. Farm. Edita Gritco, jud. Bihor.

Topul noutatilor farmaceutice la Pharmagora:

1.    Automatul pentru farmacia 24/24h cu rafturi customizabile pe dimensiunea cutiilor de medicamente. Aparatul are geam antiefractie si poate fi dispus oriunde pentru acces permanent la medicamente care nu necesita prescriptie medicala sau parafarmaceutice.
2.    Sistemul de depozitare a medicamentelor in vrac – sistem informatizat care ambaleaza si eticheteaza produsul cu datele pacientului si modul de administrare, fara ca farmacistul sa plece in depozit, avand astfel mai mult timp pentru consilierea pacientului.
3.    Sistemul de receptie si depozitare a cutiilor de medicamente in functie de data expirarii si lot. In momentul cand farmacistul doreste sa elibereze un produs, sistemul, cu ajutorul softului, alege medicamentul cu termenul de expirare mai mic si il aduce la indemana farmacistului.
4.    Aparatul care scote pastilele, comprimatele, tabletele din folie/ambalaj pentru a putea fi depozitate in vrac.
5.    Dispozitive pentru citirea codului de bare si inventariere.

Cele trei zile de expozitie, de conferinte si dezbateri, au constituit un prilej de informare si examinare amanuntita a domeniului farmaceutic actual. In plus, reprezentanti de seama ai industriei de profil si-au prezentat punctele de vedere in ceea ce priveste sanatatea, influenta crizei economice asupra sectorului farmaceutic si masurile ce pot fi luate pentru a o depasi, declarandu-si totodata sprijinul in gasirea celor mai bune solutii pentru imbunatatirea sistemului.
„Aici s-au reunit parteneri din domeniul farmaceutic care si-au propus sa contribuie la crearea de oportunitati atat pentru marile firme de medicamente cat si pentru micile farmacii. Am apreciat, de asemenea, ideea vehiculata in cadrul intrunirilor, referitoare la pastrarea circuitului medicamentelor in farmacii. Cu totii am fost de acord cu acest lucru, deoarece, profesionisti fiind, intelegem pericolul unei hotarari contrare”, a mai adaugat Farmacist primar Anda Micu, jud. Dolj.

Intalnirea unor companii renumite, cu experienta de zeci de ani in spate si posibilitatea de a culege informatii proaspete direct de la reprezentantii acestora, constituie o oportunitate deosebita pentru farmacistii cu viziune, de a schimba in bine sistemul, chiar pornind de la nivel local, pentru ca Farmacistul, asa cum o spune si motto-ul Pharmagora, constituie un actor important al sistemului de sanatate („Le Pharmacien, acteur majeur du système de santé”).