Farma Practic, Editia XXV: Particularitatile profesiei de farmacist, farmacovigilenta si comunicarea cu pacientul

Aceasta editie a reunit farmacisti si asistenti de farmacie din judetele Brasov, Mures, Alba, Harghita, Covasna si Sibiu, care au participat la prezentari si dezbateri despre particularitatile profesiei de farmacist, despre problemele cu care se confrunta zi de zi in farmacie, despre necesitatea interactiunii cu pacientul si despre dificultatile pe care le intampina in sistem. Evenimentul a fost creditat de Colegiul Farmacistilor si de OAMMR, iar printre temele abordate se numara: „Farmacovigilenta: intre cadrul legislativ si practica curentaˮ (tema sustinuta de sef lucrari dr. Gabriela Cioca), „Siguranta medicamentelor in practica farmaceuticaˮ (conf. dr. Cristina Mogosan), „Vaccinarea – marul discordieiˮ (farm. Paul Andreianu), „Farmacia comunitara, intre profit si cod deontologicˮ (farm. pr. Maria Botezatu), „Organizatii reprezentative pentru farmacistul secolului XXIˮ (farm. Paul Andreianu).

Romania, codasa la raportarea reactiilor adverse la medicamente 

Sef lucrari dr. Gabriela Cioca a dorit sa traga un semnal de alarma cu privire la situatia farmacovigilentei in Romania: „Farmacovigilenta este foarte importanta, pentru ca este singura care poate sa ofere indicii legate de utilizarea practica a medicamentelor din punct de vedere al riscurilor lor. Din pacate, tara noastra nu se situeaza printre tarile  fruntase in domeniul farmacovigilentei, in raportarea reactiilor adverse la medicamente. Dupa 1990, in Romania, raportarea reactiilor adverse a fost o problema de care nimeni nu mai dorea sa mai auda. Daca inainte de 1990 apareau buletine informative cel putin trimestrial, dupa 1990 s-a considerat ca acest lucru este o munca in plus care ingreuneaza si mai mult activitatea curenta si s-a cam renuntat la aceasta raportare de reactii adverse. Trebuie sa nu uitam ca, desi medicamentele ne aduc beneficii extraordinare, pot sa trateze boli, pot sa previna, in acelasi timp au si riscuri foarte mari. Aceste riscuri nu pot fi scoase in evidenta daca nu exista un sistem de raportare constientizat si bine pus la punct in toata reteaua de sanatate si aceasta nu implica numai medicii, ci implica farmacistii si orice alt profesionist din domeniul sanatatii.ˮ Dupa anul 2010, la nivelul Uniunii Europene au fost adoptate o serie de ghiduri pentru a statua si reglementa aceasta activitate  – in Romania, aceasta activitate este reglementata prin Legea 95 din 2006, care prevede atat pentru medici, cat si pentru farmacisti obligativitatea raportarii acestor reactii adverse la medicamente.

Nevoia de comunicare directa cu pacientul

Subiectul farmacovigilentei a fost atins si de conf. dr. Cristina Mogosan, care a sesizat problemele legate de raportarea reactiilor adverse in Romania: „Siguranta medicamentelor in practica farmaceuticaˮ. In acelasi timp, conf. dr. Mogosan a facut o clasificare clara a reactiilor adverse pe care farmacistii le pot identifica interactionand cu pacientii. In continuarea acestei prezentari vine si tema abordata de dr. Laurentia Andrei, sef sectie Interne Spitalul din Brasov: „Semne sau simptomatologii alarmanteˮ. Dr. Laurentia Andrei a explicat diferenta dintre semne (ce constati la pacient) si simptome (ce spune pacientul), a venit cu exemple din practica si a subliniat importanta comunicarii  directe si a colaborarii medic – pacient  – farmacist. 

Editia XX a simpozionului Farma Practic a abordat si teme de interes general: dieta si nutritie, stres, chiar si frumusete. Conf. dr. Geanina Crisan a vorbit despre proprietatile terapeutice ale fructelor de Goji si a prezentat participantilor studii clinice randomizate, efectuate in SUA si care au demonstrat proprietatile benefice ale acestor fructe in cresterea starii de bine, in stimularea metabolismului, protectie cardiovasculara, diabet, stimularea imunitatii, proprietati antioxidante, antiinflamatoare si fotoprotectoare. 

Conf. dr. Lorena Filip a abordat „Nutritia la varsta a III-aˮ si, pe langa informatii generale cu privire la dieta varstnicilor, le-a facut farmacistilor prezenti si o recomandare cu privire la administrarea suplimentelor nutritive, atat de solicitate de pacienti: „Eu incadrez suplimentele alimentare in categoria automedicatiei. De aceea, nu recomandati suplimentele alimentare fara o discutie cu pacientul. La recomandare trebuie sa se tina cont de individ, de afectiunile pe care le areˮ. 

O tema de interes, avand in vedere participarea majoritar feminina, a fost si cea abordata de conf. dr. Corina Ureche – „Make-up. Prieten sau dusmanˮ. Conf. dr. Corina Ureche a avertizat asupra potentialului alergic al produselor cosmetice pe care le folosim zilnic si despre citirea etichetelor chiar si la produsele cosmetice: „Substantele chimice cele mai alergizante sunt parfumurile. In acest moment sunt inregistrati in jur de 5.000 de compusi aromatici, care se gasesc in majoritatea produselor cosmetice. Din pacate, nu citim etichetele decat in momentul cand pacientul se prezinta la noi. Ar fi bine sa nu neglijam acest lucru si sa il informam pe pacient despre riscuriˮ.

Farma Practic a crescut la fiecare editie

Prof. dr. Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, a sustinut seria de evenimente Farma Practic si la editiile anterioare. Si de aceasta data, prof. dr. Dumitru Lupuleasa a apreciat evenimentul Farma Practic, participarea numeroasa si deschiderea farmacistilor pentru informatie si interactiune: „Daca este sa facem o radiografie serioasa, din punctul meu de vedere, evenimentul a crescut la fiecare editie, iar farmacistii pot profita in primul rand de partea stiintifica, de aducerea la zi, de reamintirea unor lucruri pe care ei le stiu, dar le pot scapa din vedere. Faptul ca se intalnesc e un lucru extraordinar pentru ca pot comunica, pot face schimb de idei, de lucruri care li s-au intamplat, prin care au trecut, unele care trebuie evitate, altele care trebuie dezvoltate. Imbinand utilul cu placutul, relaxarea cu partea stiintifica cred ca are toata lumea de castigat – pe de o parte producatorii care isi expun sau vorbesc despre produsele lor, pe de alta parte, farmacistii care vin in intampinarea nevoilor pacientilor. Interactiunea se completeaza in mod fericit cu partea de relaxare, partea artistica, care intotdeauna e o supriza foarte placuta pentru participanti.ˮ

Urmatoarea editie Farma Practic va avea loc in perioada 4-6 octombrie 2013, la Eforie-Nord (Hotel Europa) si se adreseaza farmacistilor si asistentilor din judetele Galati, Braila, Ialomita, Calarasi, Constanta, Tulcea si Giurgiu.

Pentru detalii si inscrieri: cristina.tache@houston.ro, evenimente@houston.ro, 0725.221.016,  021-317.09.43.