Ghidul Angelescu de terapie antimicrobiana – singura publicatie de acest gen din Romania

Conf. univ. dr. Otilia-Elisabeta Benea, sef lucrari dr. Cristina Popescu si conf. univ. dr. Gabriel-Adrian Popescu alaturi de Houston NPA au lansat cea de-a treia editie a Ghidului Angelescu de Terapie Antimicrobiana, singura publicatie de acest gen din Romania.

Ghidul de Terapie Antimicrobiana este singura publicatie de acest gen din Romania, aflata in 2012 la editia a treia (editiile anterioare publicate in 2003 si 2005). O data cu acumularea de noi informatii in legatura cu medicamentele antimicrobiene, noile recomandari sau schimbarea criteriilor in stabilirea unor indicatii terapeutice era imperios necesara o  actualizare a Ghidului.

Particularitatea editiei III-a consta in faptul ca apare dupa 7 ani de la ultima editie, noutatile in domeniul medicamentelor si modificarile schemelor terapeutice recomandate fiind numeroase. Publicatia abordeaza terapia antimicrobiana, indicatii, protocoale si alte recomandari terapeutice in tratamentul sindroamelor infectioase. In cuvantul de introducere, autorii fac apel la folosirea adecvata si responsabila a antimicrobienelor.

Ghidul de Terapie Antimicrobiana se adreseaza medicilor infectionisti si medicilor de familie in special (medicul de familie este principalul prescriptor al tratamentelor antibiotice), farmacistilor, pediatrilor, pneumologilor, ORL-istilor, anestezistilor si medicilor din specialitatile chirurgicale pentru profilaxia preoperatorie si tratamentul infectiilor care pot complica diferite interventii.

Ghidul este structurat pe 4 capitole mari: Principii generale de terapie antimicrobiana, Clase de antimicrobiene, Terapia sindroamelor infecţioase, Chimioprofilaxia infecţiilor. Ghidul abordeaza subiecte actuale de interes major precum: atitudinile corecte in fata suspiciunii de infectie, antibioticele in sarcina, antibioticele la diferiti pacienti (cu boli hepatice, renale), erori in utilizarea antibioticelor, alegerea schemei terapeutice initiale, diferite terapii ale sindroamelor infectioase.

Ghidul de Terapie Antimicrobiana are 312 pagini, format 12 x16 cm pentru a fi usor de consultat si este editat de compania de comunicare medicala si organizare evenimente Houston NPA. www.houston.ro .