Medicul de familie – consilierul de sănătate al fiecărui cetățean

   Compania de comunicare medicală Houston NPA a organizat în perioada 25-27 septembrie 2015, la Sovata ediția XI a simpozionului PRACTIC MF, dedicat medicilor de familie din AB, BN, BV, BH, CJ, CV, HR, MM, MS, SM, SJ, SB. Coordonatorul științific a fost Prof. dr. Nicolae Calomfirescu, doctor în medicină, medic primar urologie.   Evenimentul a fost moderat de Dr. Horea Timiș, expert în domeniul managementului medical.
   Pe parcursul celor 2 zile de lucrări, simpozionul a reunit 170 medici, confirmând faptul că seria de evenimente Practic MF a ajuns să fie considerată deosebit de importantă pe piața manifestărilor dedicate medicilor de familie din România. Formatul PRACTIC MF este unul deosebit de apreciat, deoarece temele fac parte din diverse arii medicale, față de care medicii de familie manifestă un interes crescut. Punctul forte este invitarea lectorilor din multiple specialități la intersecție cu medicina de familie, la această ediție participând 22 lectori din specialitățile psihiatrie, urologie, cardiologie, gastroenterologie, medicină generală, medicină internă.
   Temele abordate au fost de actualitate, cu aplicabilitate în cabinetul medicului de familie: infecțiile urinare joase și utilizarea antibioticelor, crizele de pierdere a cunostintei, comunicarea cu pacientul dificil, sindromul de suprapopulare bacteriană a intestinului subțire, medicul de familie si nutritia pacientului oncologic, medic de familie în rol de manager, tratamentul simptomatologiei de tract urinar inferior, aspecte moderne ale tratamentului bolii Parkinson și hepatitei C, sindromul diareic, managementul colesterolului. Datorită programului, medicii au beneficiat de 9 credite EMC.
   Colaborarea interdisciplinară medic de familie – medic de altă specialitate și rolul medicului de familie au reprezentat punctele comune în majoritatea prezentărilor. 
   Prof. Nicolae Calomfirescu a declarat pentru Houston NPA că “ințiativa de a organiza astfel de evenimente este laudabilă cu atât mai mult cu cât s-a ajuns la cea de-a XI-a ediție. Mesajul meu pentru medicii de familie este că îi rog să caute covalențe de comunicare cu reprezentanții din diferite specialități, pentru a avea un act medical de calitate și ca pacientul să beneficieze de acel plus valoare din partea medicului care reiese din colaborarea interdisciplinară. Întotdeauna am spus că medicul de familie este consilierul de sănătate al fiecărui cetățean care este sau nu afliat la sistemul național de asigurări de sănătate. Rolul lui cel mai important este să acționeze ca un factor activ de educare și de informare, pentru că nivelul de sănătate al unui pacient este strâns legat și de aceste aspecte, nu doar de lipsa bolii”, a declarat pentru organizatori Prof. Calomfirescu.
   Dr. Maria Szerac (CEO Houston NPA) a declarat: “Ca organizatori de evenimente medicale, încercăm să implicăm medicii de familie în toate acțiunile pe care le organizăm, indiferent că sunt dedicate în principal altor specialități medicale, pacienților, publicului larg sau presei. Nu se poate vorbi despre nicio patologie fără a lua în considerare rolul medicului de familie în prevenție, în stabilirea diagnosticului precoce, în tratament sau monitorizarea pacientului. Medicina de familie este o specialitate cu multiple provocări, care presupune abilități deosebite de comunicare și management, o specialitate care trebuie înțeleasă de către toți actorii din sistemul medical. Echipa Houston NPA se declară foarte mândră de medicii care au partipat la Practic MF pe parcursul celor unsprezece ediții de până acum, de respectul pe care aceștia îl acordă lectorilor și evenimentului în sine prin prezența lor constantă la lucrările științifice și prin gradul ridicat de interes pe care îl manifestă acest public special”.
   Ultima ediție a PRACTIC MF din 2015 se va desfășura la Gura Humorului-Hotel Best Western, între 30 oct-1 nov 2015, fiind dedicată medicilor de familie din județele BT, SV, NT, BC, VS, VN, GL, BR, BZ, IS.
   PRACTIC MF este un concept original al companiei de comunicare medicală Houston NPA, proiectul fiind lansat în 2012 cu o ediție pilot, urmată în 2013 și 2014 de alte 8 evenimente regionale, care au reunit în total peste 1200 de medici de familie din toată țara. Primele 3 evenimente Practic MF din 2015 au fost organizate la Băile Herculane, Poiana Brașov și Sovata și au reunit 497 medici de familie din județele vizate. Calendarul complet al proiectelor derulate de Houston se regăsește site-ul companiei – www.houston.ro