Farmacistul – veriga importanta in actualul sistem de sanatate

Programul conferintei a fost structurat pe doua zile, reusind astfel sa ofere un cadru propice de comunicare si schimb de opinii intre participanti si lectori. Evenimentul a fost creditat EFC fiind acordate 14 puncte pentru asistentii de farmacie, respectiv 16 pentru farmacisti.

Farmacistul – veriga importanta in actualul sistem de sanatate, ocupa un loc fruntas intr-un clasament al informarii pacientului
„Profesia si statutul de farmacist sunt privite in continuare foarte bine, chiar daca suntem momentan intr-o criza atat economica dar si morala. Farmacistii trebuie sa ramana in continuare profesionisti care sunt dedicati pacientilor. In ceea ce priveste relatia medic – farmacist, din pacate nu exista intotdeauna o comunicare foarte buna. Intre farmacist si pacient este o legatura destul de buna, asa cum este si intre pacient si medic. In orasele mai mici sunt sanse ca intre farmacist si medic sa existe o relatie buna, dar in orasele mai mari, unde sunt multi medici si multi farmacisti care nu se cunosc intre ei, interactiunile sunt mai mult telefonice. Cred ca intalniri pe teme de medicatie, dezbateri intre medici si farmacisti ar trebui sa fie mai mult incurajate, astfel incat colaborarea dintre cele doua tabere sa se imbunatateasca treptat” considera prof. dr. Dumitru Lupuliasa – Presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.

“Relatia dintre medic, farmacist si pacient trebuie sa fie bazata pe comunicare. La ora actuala din cauza stresului la care este supus, lipsei timpului si din cauza faptului ca nu are obisnuinta de a scrie scrisori medicale, medicul pierde foarte mult. Medicul ar trebui ii primul rand sa conceapa scrisori medicale catre farmacist. Acestea ar trebui sa contina ce medicamente trebuie luate, in ce ritm de administrare si ce precautii trebuie urmarite. O a doua problema care momentan sta in calea unei mai bune colaborari este lipsa unui sistem informatic. Medicul poate trimite catre farmacist un fisier al unui pacient, ce diagnostic, ce medicament ar trebui sa ii fie prescris, iar farmacistul poate da feedback. Cred ca prin acest lucru s-ar imbunatati  colaborarea dintre cele doua tabere, desigur in beneficiul pacientului in final” este de parere dr. Voicu Simedrea – Spitalul Athena Timisoara.

“Interactiunea dintre medic, pacient si farmacist reprezinta un aspect interesant. Este important pentru sanatatea populatiei sa fie o relatie foarte stransa chiar pe plan sufletesc intre profesionisti si pacienti, iar aici ne referim la farmacisti si asistenti de farmacie. Mai este important totusi ca medicul sa isi cunoasca farmacistul cu care colaboreaza si sa isi creeze intre ei o relatie primind obiectul comun de lucru, adica pacientul. Astfel nu se va mai pierde timp, bani si nici importanta unei atentii deosebite pe care trebuie sa o primeasca pacientul. Din punctul meu de vedere si vazand cum se desfasoara lucrurile farmacistul nu si-a pierdut importanta in sistem, chiar cred ca este o veriga importanta. El are o legatura cu pacientul, este in contact direct cu pacientul. Primul contact al pacientului uneori se face mai rapid cu farmacistul decat cu medicul si atunci farmacistul este bine sa fie in legatura cu medicul, dar mai ales sa fie informat despre ceea ce se intampla cu starea de sanatate al populatiei” a declarat dr. Adrian Moraru – Presedintele Colegiului Medicilor Brasov.   

“Ca urolog si sexolog prin anul 2007 am facut o ancheta vizavi de ce se intampla cu informatia si educatia pacientului despre sexualitate. La capitolul legat de informarea pacientului de nivel direct, pe locul trei la vremea respectiva era farmacistul. Avand in vedere ca oamenii se duc mai intai in farmacie sa isi cumpere leacuri pentru probleme de sexualitate, iar abia apoi merg la consult, continui sa cred ca farmacistul inca ocupa un loc fruntas intr-un clasament al informarii” a precizat prof. dr. Nicolae Calomfirescu – Presedintele Asociatiei Romane pentru Medicina Sexualitatii.   

Sponsorii editiei a-X-a a Farma Practic: Novartis, Pfizer, Nycomed, KRKA, Farmec, Reckitt Benckiser, Dr. Browns, Vitallogistic, Helcor, Beauty&More si Natural Pharmaceuticals.
Partenerii editiei a-X-a a Farma Practic: Colegiul Farmacistilor din Romania – Filiala Cluj, Crucea Rosie – Filiala Cluj, Farmacistii Fara Frontiere.
Partenerii Media ai editiei a-IX-a a Farma Practic – Sovata: Pagina Farmacistilor, Info-Sanatate, Medical Manager, Ghid Cabinet, Saptamana Medicala, Informatia Medicala, Perfectionare Medicala, i-Medic, Televiziunea Medicala, blog Farmacistul.eu.

Urmatoarele editii ale seriei Farma Practic sunt organizate la Poiana Brasov – Hotel Alpin, dupa cum urmeaza:
– Editia XI 30 martie-1 aprilie 2012 – pentru farmacistii si asistentii de farmacie din judetele Teleorman, Olt, Arges, Valcea, Dolj, Gorj;
– Editia XII 4-6 mai 2012 – pentru farmacistii si asistentii de farmacie din judetele TM, CS, HD, MH;

Pentru inscrieri la evenimentele viitoare: 021-317.09.43; 0725.221.018 sau evenimente@houston.ro.

rogramul stiintific este creditat EFC si se desfasura vineri intre orele 16.00 si 19.00; sambata intre orele 09.00 si 16.00, duminica fiind program liber. Cazarea participantilor se va face vineri intre orele 13.00 – 15.00, de la ora 15.00 incep inregistrarile.

Taxa de participare pentru 2 zile este de 300 lei/persoana pentru farmacisti si asistenti de farmacie si include: cazare 2 nopti, 1 pranz, 2 cine, pauzele de cafea, accesul la lucrarile conferintei, transport cu autocarul-optional. Taxa de insotitor este 700 lei/persoana. Plata taxei de participare se face în contul Houston NPA (Cont RON: RO94 BACX 0000 0003 3054 6010  deschis la Unicredit Tiriac Bank, sucursala Alba Iulia Bucuresti, EXCLUSIV HOUSTON NPA S.R.L. – CUI 25249091, J40/3074/09.03.2009)

NOU! Datorita unui parteneriat incheiat intre Houston si PaginaFarmacistilor.ro, cei care doresc sa plateasca online taxa de participare, pot intra pe link PaginaFarmacistilor.ro