Clawback-ul si efectele crizei asupra farmaciilor – temele centrale ale Farma Practic ed. a VIIIa

Conferinta regionala a adus in atentia participantilor atat informatii legate de afectiuni si produse nou lansate pe piata, cat si teme de actualitate legate de noua lege a sanatatii, de asigurarile private si de clawback.

Printre lectorii care au sustinut prezentari in cadrul Houston Farma Practic Regiunea Moldova s-au numarat: ec. Cristi Victor Bleortu – Presedinte CAS Suceava, dr. Doru Culicianu – Presedinte Colegiul Medicilor Botosani, farm. Gabriela Streit – Presedinte Colegiul Farmacistilor Iasi, farm. sp. Geza Horvath – Reghin, conf. dr. Ileana Cojocaru – UMF ”Gr. T. Popa” Iasi, prof. univ. Lenuta Profire – UMF ”Gr. T. Popa” Iasi, farm. Luana Grigoras – Presedinte Colegiul Farmacistilor Bacau, dr. Miruna Lovinescu, conf. dr. Nela Bibire – UMF ”Gr. T. Popa” Iasi, prof. dr. Emerit Ostin Mungiu – Presedintele Asociatiei de Algeziologie din Romania, prof. dr. Ursula Stanescu – UMF ”Gr. T. Popa” Iasi, sef lucrari dr. Veronica Bild – UMF ”Gr. T. Popa” Iasi.

Din prezentarea prof. dr. Mungiu retinem ca 60% din pacienti nu sunt satisfacuti de tratamentul durerii si conform Legii 339/1995: “fiecare medic are dreptul de a prescrie analgezice puternice, astfel incat durerea bolnavilor sa fie alinata prompt indiferent de intensitatea ei”. Infiintarea serviciilor de terapie a durerii este o  prioritate nationala. Aceasta a fost concluzia prezentarii Prof Mungiu, alaturi de sustinerea ideii de a se face o “terapie corecta a durerii incepand cu asistenta primara (degrevarea spitalelor, prevenirea cronicizarii durerii)”. In practica, recomandarea prof Mungiu a fost sa se evite “transformarea persoanelor active cu dureri in pacienti” prin tratament ambulatoriu adecvat si specialisti in terapie ocupationala.

De la prof. Profire participantii au aflat care este incidenta interactiunilor medicamentoase (17% la pacientii din sectiile de chirurgie; 22% la pacientii din sectiile medicale; 23% la pacientii din ambulatoriu) si care sunt cele mai frecvente interactiuni la care trebuie sa fie atenti. Dupa audierea acestei prezentari si a celei sustinute de Farm. Spec. Horvath Geza „Provocari in farmacia cu circuit deschis”, a urmat o dezbatere in cadrul careia s-a desprins, din pacate, concluzia ca sunt inca foarte multe de imbunatatit in ceea ce priveste comunicarea cu medicii, in special cu medicii de familie, in asa fel incat pacientul sa nu mai fie expus la riscuri.

Pres. Col. Farm. Iasi, Gabriela Streit a sustinut tema: ”Elaborarea strategiilor de Marketing in farmaciile comunitare independente”. Dezbaterile care au urmat prezentarii au adus in prim plan atat conflictul vizibil intre farmaciile independente si farmaciile de lant in ceea ce priveste atragerea clientilor, cat si problema nivelului de pregatire profesionala al farmacistilor diriginti din farmaciile de lant.

Etica alocarii resurselor (Prescriptia medicamentelor pe D.C.I versus denumire comerciala) si plafonul la medicamente – marul discordiei intre medici prescriptori, farmacisti si asigurati, au fost doua teme prezentate de Presedintele Colegiului Medicilor Botosani, Dr. Doru Culicianu. Concluzia prezentarii a fost ca: ”Presiunea constanta a decidentilor, politici si cei din conducerea C.N.AS., care cosmetizeaza deficientele manageriale, prin acuzarea medicilor prescriptori de intelegeri pecuniare cu producatorii si distribuitorii de medicamente, ne face sa fim adeptii prescrierii sub forma  D.C.I”.

Presedintele CAS Suceava, Cristi Victor Bleortu a incercat sa raspunda avalansei de intrebari venite din partea publicului referitoare la intarzierile in plata medicamentelor pe programe de sanatate si la modul in care se poate imbunatati comunicarea intre casele de asigurari si farmacisti. Din pacate, multe intrebari raman inca fara raspuns. Conf Dr. Nela Bibire a sustinut o prezentare despre menopauza, cu referire si la menopauza precoce  si a clarificat recomandarile de produse homeopate, fitoterapeutice,dar si terapia de substitutie hormonala. Mesajul final a fost unul optimist: “S-a constatat ca media de viata a femeii contemporane dupa menopauza este de 30 – 40 de ani”.

Farm. Luana Grigoras – Pres. Colegiul Farmacistilor Bacau a sustinut o prezentare despre efectele crizei economice asupra industriei farmaceutice din Romania. Farm. Grigoras a explicat cum lipsurile financiare sau disfunctiile pe plan economic pot afecta serios o farmacie. ”Este un eveniment bine venit, cred ca reusit, iar orice lucru nou stiu este bine venit pentru reteaua farmaceutica. Feedback-ul primit din partea celor din sala a fost ceva mai slab fata de cel de anul trecut. De vina pentru acest lucru ar putea fi si fapul ca reteaua farmaceutica este deja obosita, este epuizata in ultima vreme. Dupa cum stiti acum se pune problema liberalizarii farmaciilor. Eu am vorbit cu multi dintre colegii mei si ei spun ca sunt foarte ingrijorati de acest aspect”, a declarat Farm. Luana Grigoras.

Prof. dr. emerit Ostin Mungiu: ”Faptul ca am avut ocazia sa asistam la discutii interactive si ca oamenii au umplut sala si s-au aratat interesati de acest eveniment si de ceea ce se prezinta este un lucru care arata ca acest tip de manifestare este un tip de manifestare care ar trebui continuata. Pe de alta parte ar fi mai bine daca evenimentul si-ar largi sfera. Iata ca oamenii sunt informati dar nu intotdeauna corect, pentru ca sunt ocupati, stresul este mare si atunci un astfel de eveniment le ofera un fel de pilule, de concentrate, de cunostinte noi si corecte. Farmacistii sunt cei care vin in contact cu pacientii zi de zi si le pot asculta observatiile si plangerile acestora. Exista posibilitatea unei translatii de la farmacist la pacient, de la pacient la farmacist. Trebuie inclus in discutie si medicul, deoarece este necesar pentru sanatatea omului si iata ca vom avea o imagine de ansamblu a ceea ce inseamna eforturi facute in slujba omului. La urma urmei, lucrurile asa merg. Avem o tara plina de patologie, avem o tara cu oameni care au bani putini, avem o tara cu un buget mic ce trebuie impartit cu zgarcenie. Din acest punct de vedere nu suntem cel mai fericit popor”.

Dr. Maria Szerac, CEO Houston NPA, organizatorul seriei de evenimente regionale pentru farmacisti si asistenti de farmacie – Farma Practic a declarat: ”Vom continua sa organizam in 2012 evenimente de calitate, de la care participantii sa plece dorind sa schimbe ceva in felul in care trateaza relatia cu pacientul si mai ales, in felul in care isi respecta profesia. Vom continua sa cautam acei farmacisti si asistenti de farmacie pentru care educatia farmaceutica continua este importanta. Vestea buna este ca inca mai exista aceasta tipologie a oamenilor de calitate, vestea mai putin buna este ca daca nu vom strange randurile in jurul lor, este foarte posibil ca deprofesionalizarea sa devina cuvant de ordine, mai ales in contextul in care resursele se concentreaza in special pe obtinerea de rezultate financiare, fara a relationa acest aspect cu oferirea de servicii de calitate pacientului”.
Creditare eveniment: 24 EFC pentru farmacisti, 12 EFC pentru asistentii de farmacie.

Urmatorele evenimente Houston Farma Practic vor fi organizate in februarie 2012 si se adreseaza farmacistilor si asistentilor de farmacie din judetele: Maramures, Banat, Cluj, respectiv Hunedoara, Covasna si Brasov.

Sponsorii editiei Houston Farma Practic Regiunea Moldova: Europharm Distributie, Actavis, Alfa Wassermann, Lilly, Pfizer, Sodimed, Biofarm, Gaviscon, KRKA, Dr Brown’s, Natural Pharmaceuticals, Health Advisors, Beauty &More, Brizzyart.
Parteneri: Colegiul Farmacistilor Iasi, Colegiul Farmacistilor Botosani, Colegiul Farmacistilor Bacau, Hotel Best Western Bucovina, Fin Watch, Crucea Rosie – filiala Suceava, Crucea Rosie – filiala Iasi, Asociatia de Algeziologie din Romania, Brizzyart, Beauty & More, Federatia Patronatelor Farmaceutice din Romania, Saptamana Medicala, PaginaFarmacistilor.ro.
Evenimentele regionale Houston Farma Practic au la baza un concept creat si dezvoltat de compania de comunicare si organizare evenimente Houston NPA.