Lectori de renume si teme atractive la Farma Practic XVIII

Programul de conferinte s-a intins pe durata a doua zile, timp in care participantii au avut acces la informatii de maxima actualitate si au putut interactiona cu alti reprezentanti ai industriei farmaceutice. Simpozionul a fost creditat EFC si EMC, iar coordonatorii stiintifici ai editiei au fost prof. univ. dr. Marius Bojita  de la UMF „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca si prof. dr. Ostin Mungiu, presedintele Asociatiei de Algeziologie din Romania.

Prof. dr. Ostin Mungiu a sustinut o prezentare despre reperele istorice care au marcat evolutia intelegerii si terapiei durerii. Insistand asupra definitiilor date durerii de medicina, religie si filosogie de-a lungul timpului, prof.dr. Mungiu a prezentat diferitele terapii create in timp pentru combaterea durerii: de la primul analgezic la solutiile promovate astazi de medicina complementara.
Prof. dr. Marius Bojita si-a concentrat prezentarea asupra medicamentelor generice, ca alternativa terapeutica eficienta la cele originale, explicand ca: “intrucat genericele folosesc aceleasi substante active si aduc dovezi ca mecanismul lor de actiune este similar cu cel al produsului original, au implicit aceleasi beneficii si aceleasi riscuri.” De ce sunt, totusi, mai ieftine? „Medicamentele generice sunt mai accesibile pentru ca producatorii de generice nu au aceleaşi costuri ca şi cei care dezvolta un nou medicament. in plus, o data ce sunt aprobate medicamentele generice, pe piata apare competitia care tine preturile la un nivel scazut”. Astazi, aproape jumatate din retetele emise in intreaga lume contin medicamente generice. Utilizarea lor economiseste europenilor aproximativ 13 miliarde de euro in fiecare an, pentru ca, in medie, pretul medicamentului generic cu aceeasi eficacitate ca acela original este cu 30% mai mic.

Prof. dr. Lenuta Profire (Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa”, Iasi) s-a oprit asupra pericolului reprezentat de interactiunile medicamentoase, care provoaca 6,5% din reactiile adverse inregistrate la nivel global. Interactiunile medicamentoase reprezinta o cauza majora de morbiditate si mortalitate, fiind a doua cauza de deces accidental in Statele Unite. Printre subiectii cu risc crescut se afla varstnicii, bolnavii cronici si femeile care utilizeaza contraceptive orale (acestea pot interactiona cu antibioticele, antifungicele, antiviralele si laxativele, crescand riscul de sarcina nedorita). Rolul farmacistului este crucial in evitarea interactiunilor medicamentoase.

„Farmacistii fara frontiere”: Voluntariat pentru sanatate
Mihaela Mazare a trecut in revista evolutia proiectului „Farmacia sociala” in primii doi ani de la debut. Lansat in 2010, in Cluj-Napoca, proiectul organizatiei nonguvernamentale “Farmacistii fara frontiere” isi propune sa vina in ajutorarea pacientilor cu afectiuni severe si cu venituri foarte scazute (sub 740 de lei pe luna). Pana acum, 18 bolnavi au beneficiat de suportul oferit prin „Farmacia sociala”. Pentru acestia, „Farmacistii fara frontiere” achita coplata prescriptiilor compensate, asigurand timp de un an medicamentele necesare. in plus, voluntarii organizatiei viziteaza pacientii, la domiciliul acestora, pentru a se asigura ca acestia dispun de conditiile necesare efectuarii complete si corecte a tratamentului. Asociatia numara astazi 68 de voluntari, dar farmacistii spera ca, in scurt timp, sa convinga si alti colegi sa se implice in activitatile ONG-ului.

Alergia alimentara la copil
Prof.dr. Stela Gotia a ales sa vorbeasca despre alergia alimentara la copii, explicand ca, pana la varsta de 3 ani, frecventa alergiilor alimentare este de 8%. Daca, in urma cu cateva decenii, acest procent era mult mai mic, acest lucru se datora unor coordonate diferite ale stilului de viata: expunerea precoce la bacterii, contactul cu animalele de grajd, alimentatia naturala, predominant vegetariana, administrarea redusa de antibiotice la gravida, nou-nascut sau sugar, nasterea naturala si expunerea redusa la fumul de tigara.  in prezent, riscul de sensibilizare si alergie este crescut la nou-nascut si sugar din cauza unor factori precum: alimentatia artificiala, formulele pe baza de soia, diversificarea precoce a hranei, administrarea de antibiotice si expunerea la noxe si alergeni.
   
Tot la aceasta editie Farma Practic, dr. Doru Culicianu, Presedintele Colegiului Medicilor Botosani a prezentat o serie de noutati legislative privind sanatatea si securitatea muncii in domeniul farmaceutic. Cu aceasta ocazie, participantii au putut afla mai multe despre efectuarea examenelor clinice la angajare, respectiv periodice, contextele in care se fac acestea si contraindicatiile de care trebuie sa tina cont medicii pentru fiecare categorie de angajat din industria farmaceutica.

Sponsorii Farma Practic editia XVIII: Novartis, Pfizer, Sanofi, Eli Lilly, Reckitt Benckiser, Arko Pharma, Himalaya, Actavis, KRKA, Walmark, Helcor, La Fantana, Natural Pharmaceuticals.

Urmatoarea editie Farma Practic va avea loc intre 16 si 18 noiembrie la Poiana Brasov, unde sunt asteptati farmacisti si asistenti de farmacie din judetele Alba, Mures si Sibiu.  Cei care doresc sa se inscrie la aceasta editie o pot face la: evenimente@houston.ro sau 0725.221.016,  respectiv   021-317.09.43. In acelasi weekend, Houston organizeaza la Bucuresti Conferinta Asociatiei de Fibroza Chistica din Romania-Editia a III-a, cu tema Fibroza chistica de la nou-nascut la adult, eveniment creditat cu 12 EFC si 5EMC. Evenimentul va avea loc la Hotel Ibis Palatul Parlamentului, 17-18 noiembrie. Pentru detalii si inscriere: andra.botnaru@houston.ro, tel 0756.030.391, 021-317.09.43.