Noutati din industrie si informatii utile pentru farmacisti si asistenti, prezentate la Farma Practic Editia XXIV

Evenimentul organizat de compania de comunicare medicala Houston NPA a avut loc la Gura Humorului in weekendul 14-16 iunie. Coordonatorul stiintific al manifestarii, prof. emerit dr. Ostin C. Mungiu a avut alaturi de el nume reprezentative pentru comunitatea medicala si farmaceutica locala: prof. dr. Stela Gotia si farm. Gabriela Streit, presedintele Colegiului Farmacistilor Iasi. 

Pe parcursul celor doua zile ale manifestarii, participantii au putut asista la prezentari interactive pe teme de actualitate din industria farmaceutica. Printre subiectele aflate pe agenda evenimentului s-au aflat: terapia durerii in Romania, reguli de buna practica farmaceutica, medicament versus supliment alimentar, tratamentul astmului bronsic la copil, terapia stresului si a efectelor acestuia, solutii moderne si eficiente pentru tratamentul racelii si gripei. 

Terapia durerii in Romania-directii de actiune

Prof. emerit dr. Ostin C. Mungiu a sustinut o prezentare complexa despre terapia durerii in Romania, insistand asupra faptului ca: „In Romania exista multa durere insuficient sau prost tratata, iar atat timp cat exista durere, nu trebuie precupetit niciun efort pentru alinarea acesteia.” Din perspectiva profesorului Mungiu, durerea trebuie abordata pe mai multe planuri: medical, academic, legislativ, financiar. Pe plan medical se impune ca terapia durerii, acute sau cronice, sa devina o prioritate a actului medical. A nu suferi este un drept al omului, iar medicul are datoria de a tine seama de aceasta si de a alina durerea bolnavului, efectuand concomitent si ceea ce este necesar pentru un tratament etiologic, acolo unde acest lucru este posibil. Pe plan educational, introducerea algeziologiei in invatamantul superior (U.M.F. Iasi, 1997) a reprezentat un progres real, dar, din pacate, exemplul a fost urmat de putine universitati din tara. Potrivit prof. Mungiu, pe plan educational ar trebui sa se lucreze la dezvoltarea de competente si masterate in domeniul algeziologiei. Printre directiile de actiune sugerate de presedintele Asociatiei de Algeziologie din Romaniei se numara: necesitatea organizarii de centre, clinici/spitale destinate managementului durerii cronice, deplasarea diagnosticului si (unde este posibil) a terapiei durerii la nivel primar (medicul de familie) si realizarea de instruiri periodice pentru medicii de familie,  informarea si educarea pacientilor reali sau potentiali (cu interventia specialistilor in medicina muncii si a psihologilor). 

Farmacistii, invatati sa se pregateasca pentru controalele RBPF

Farm. pr. Gabriela Streit, presedintele Colegiului Farmacistilor Iasi, a vorbit despre regulile de buna practica farmaceutica, implementate din 2010 pe plan national, punctand: „aspecte legate de grila de inspectie impusa de catre Ministerul Sanatatii vis-a-vis de personal, compartimentare si legaturile functionale foarte importante, dotarile necesare si, nu in ultimul rand, rezultatele inspectiilor de anul acesta in farmaciile din judetul Iasi.” In judetul Iasi, la evalurea RBPF din martie 2013, s-au constatat probleme precum: lipsa delimitarii la depozitare pentru produsele aflate in carantina si cele expirate, lipsa verificarii metrologice a aparaturii din farmacii (balante, termo-hidrometre),  lipsa termenului de valabilitate la unele produse elaborate.

Farm. pr. Streit a apreciat deschiderea tematica a seriei de evenimente Farma Practic: „un eveniment care a capatat traditie in ultimii ani. Prin temele prezentate intotdeauna se realizeaza o intalnire interactiva cu probleme actuale, atat in ceea ce priveste productia de medicamente, cat si in ceee ce priveste serviciile farmaceutice si medicale.”

Tratamentul astmului bronsic la copil

Invitata pentru a treia oara la un simpozion Farma Practic, prof. dr. Stela Gotia a pregatit asistentei o expunere documentata despre tratamentul astmului bronsic la copil, accentuand diferitele asocieri dintre astm si alte boli: „Astmul, ca manifestare alergica, se poate asocia cu o seama intreaga de boli si exista si riscul ca alte boli, cum ar fi vasculitele, sa aiba manifestari pulmonare care seamana cu astmul si patologia respiratorie este dominanta, pentru ca este nevoia de oxigen si-atunci bolnavul mult timp ramane cu un diagnostic fals de astm, nu de vasculita. E putin  mai incurcata problema, dar eu axez astazi pe abordarea simptomelor care duc pacientul ori la doctor ori la farmacist: tusea, nasul infundat, respiratia dificila. Si-atunci trebuie sa vedem cum intrebam si ce facem, ce dam si ce nu dam si cum farmacistul trimite la doctor si cum doctorul, cand trimite retete la farmacist, spera sa capete pacientul exact medicamentul pe care l-a prescris.”

Concluziile editiei

Prof. emerit dr. Ostin C. Mungiu, coordonatorul stiintific al evenimentului, a apreciat receptivitatea aratata de  farmacistii si asistentii de farmacie din zona Moldova fata de informatiile prezentate: „As vrea sa remarc interactivitatea, pentru ca sala a fost treaza si prezenta, iar discutiile intre lectori si participanti au fost vii si intotdeauna utile. S-a vazut un interes sporit din partea participantilor, prin faptul ca, la final, au venit la mine si mi-au propus ca in sesiunile viitoare sa atacam diverse alte teme sau chiar sa mergem in alte centre judetene unde sa desfasuram manifestari de acest tip.”

Urmatoarea editie Farma Practic va avea loc in weekendul 6-8 septembrie 2013 si se adreseaza farmacistilor si asistentilor de farmacie din judetele Mures, Alba, Harghita, Covasna, Brasov si Sibiu. In perioada 4-6 octombrie, farmacistii si asistentii din judetele Galati, Braila, Ialomita, Calarasi, Constanta, Tulcea si Giurgiu sunt asteptati la editia 26 a evenimentului.