Deformarile coloanei vertebrale la copii si adolescent. O provocare actuala!

Comisia consultativa pe teme de cardiologie constituita cu sprijinul Consiliului Judetean Arad lanseaza o noua campanie de informare urmata de screening in scoli din Municipiul Arad: “Inima sanatoasa in corp sanatos”. Tema principala este reprezentata de deformarile coloanei vertebrale.

Scolioza este una dintre cele mai frecvente boli ale copiilor si adolescentilor. Romania este tara cu cele mai multe cazuri de scolioza din Europa.

Deviatiile coloanei vertebrale pot duce la afectarea organelor intratoracice, scaderea capacitatii respiratorii, asimetria toracelui si nu in ultimul rand, pot da nastere unor probleme emotionale.

Scolioza idiopatica, cea mai frecventa forma, nu are o cauza cunoscuta (primele manifestari apar la varsta de 8-10 ani). Uneori scolioza incepe sa se manifeste la pubertate din cauza modificarilor hormonale declansate in cazul fetelor la varsta de 9-12 ani. Fetele ale caror mame au avut scolioza, prezinta un risc crescut de a dezvolta scolioza (fetele intre 10 si 16 ani sunt de 7 ori mai predispuse decat baietii sa faca scolioza cu curbura severa care sa necesite tratament). In cazul curburilor severe, deformarea coastelor (gibozitatea) poate reduce cantitatea de aer din plaman determinand inima sa faca un efort suplimentar pentru a pompa sange in tesutul pulmonar comprimat. In timp, aceasta poate duce la aparitia insuficientei cardiace.

Campania de informare presupune 2 conferinte, organizate astfel:

Luni, 14 decembrie si Marti, 15 decembrie, intre orele 14.00 si 16.00 – 2 conferinte pentru medici si asistenti cu specialitatile medicina scolara, medicina de familie, pediatrie, chirurgie pediatrica, pentru kinetoterapeuti, specialisti BFTR, profesori de sport.

Luni, 14 decembrie si Marti, 15 decembrie, intre orele 17.00 si 18.30 – 2 conferinte adresate publicului larg si cadrelor didactice.

Prezentarile vor fi sustinute de dr Alin Popescu, medic primar medicina sportiva, competenta in management sanitar, licentiat in chimie-fizica si psiho-sociologie, absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “ Dr. Carol Davila” Bucuresti.

Toate evenimentele vor avea loc in sala VasileGoldis (etaj 2) din cadrul Consiliului Judetean Arad, str Corneliu Coposu, nr 22. Accesul este gratuit, pe baza confirmarilor la numarul de telefon 0763.053.1820763.053.182 sau pe email la bogdan.bostinaru@houston.ro.

Managementul campaniei este asigurat de compania de comunicare medicala Houston Npa.