Asigurarea calitatii in practica farmaceutica si legislatia deficitara – temele centrale ale Farma Practic ed. VIIa

Houston NPA a organizat intre 4-5 noiembrie 2011 in Poiana Brasov cea de-a saptea editie a Houston Farma Practic – Regiunea Centru, un eveniment regional la care au participat farmacisti si asistenti de farmacie din judetele Mures, Brasov, Sibiu, Covasna si Harghita.

Evenimentul s-a desfasurat la complexul hotelier Ana Hotels, iar pe parcursul celor doua zile de dezbateri a reunit aproximativ 200 participanti. Lucrarile prezentate la Houston Farma Practic – Regiunea Centru au fost structurate pe 5 sesiuni stiintifice, sub coordonarea moderatorilor: Farm. pr. Maria Botezatu – Presedinte Colegiul Farmacistilor Brasov, Farm. pr. Speranta Iacob – Presedinte Colegiul Farmacistilor Cluj, Farm. pr. Adelaida Haiduc – Vicepresedinte Colegiul Farmacistilor Cluj, Farm. Rodica Aluas, Farm. Geza Horvath, Dr. Dan Farcas.

Alti lectorii care au sustinut prezentari in cadrul Houston Farma Practic Regiunea Centru Editia VIIa s-au numarat: farm. sp. Anca Crupariu – Sef Serviciu Comunicare Agentia Nationala a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale, dr. Ciprian Pop Began – Spitalul Universitar de Urgenta Elias, dr. Corina Ureche – Spitalul Judetean Targu-Mures, dr. Laura Stef – Facultatea de Medicina Sibiu, farm. Alexandra Toma – Farmacisti fara Frontiere.
Participantii la Houston Farma Practic au asistat, intr-un cadru relaxat, la o serie de dezbateri pe diverse teme de interes legate de particularitatile si provocarile profesiei de farmacist. In plus, au fost aduse in discutie si ultimele noutati aparute pe piata de profil.

Programul stiintific a fost acreditat de catre Colegiul Farmacistilor din Romania cu 20 de puncte si de Ordinul Asistentilor cu 15 puncte. Temele care au generat cele mai importante dezbateri pe parcursul celor 2 zile au fost cele legate de asigurarea calitatii in practica farmaceutica si de legislatia in domeniu, considerata deficitara. 

Lucrarile stiintifice au fost deschise vineri de catre farm. pr. Maria BOTEZATU care a vorbit participantilor despre rolul farmacistului in cresterea calitatii serviciilor farmaceutice, atragand atentia asupra catorva probleme: care sunt solutiile pentru promovarea unei practici farmaceutice corecte, producatoare de profit? Cardurile de fidelizare si reclama reprezinta practici farmaceutice corecte? Dar practicarea numai a serviciilor farmaceutice aducatoare de profit? Dar relatiile medic-farmacist-reprezentant medical practicate in scopul cresterii profitului?

    Calitatea serviciului farmaceutic sta in mainile farmacistului si numai printr-o evaluare continua se poate atinge standardul, direct proportional cu promovarea unor servicii care sa modifice relatia farmacist – pacient, care sa promoveze un serviciu farmaceutic complet (bazat pe preparate magistrale, prescriptii cu valoare mica) si un serviciu de consiliere global, care sa respecte cu strictete Juramantul depus, Codul Deontologic, Regulile de Buna Practica Farmaceutica, Legea Farmaciei,  Legea 95/2006. Alte standarde se refera la respectarea raportului intre gestionarea practicii farmaceutice si managementul terapiei medicamentoase, perfectionarea farmaceutica continua, completarea cunostintelor de contabilitate, finante, economie managementul resurselor umane, marketing in paralel cu o buna practica farmaceutica, promovarea farmacistilor competenti capabili sa inspire incredere in serviciul pe care il ofera si respectarea independentei profesionale.

Farm. pr. Speranta IACOB a prezentat evaluarea farmacistului din punct de vedere al sistemului de asigurare a calitati, indemnand farmacistii si asistentii de farmacie prezenti sa-si raspunda la urmatoarele intrebari: evaluarea farmacistului este un subiect ce tine de Codul Muncii, de legislatia farmaceutica sau de ambele? Ce reprezinta si cine formuleaza obiectivele de performanta pentru farmacist? Ce reprezinta si de asemenea cine este responsabil pentru intocmirea criteriilor de evaluare pentru farmacist? Si nu in ultimul rand, in interesul cui se realizeaza evaluarea farmacistului?

Legislatia farmaceutica privind standardele activitatii farmacistului se reflecta in Legea exercitarii profesiei de farmacist, Legea drepturilor pacientului, OMS nr.75/2010 – Regulile de Buna Practica Farmaceutica, Codul deontologic al farmacistului, Programul EFC, Decizia nr. 1/2011  CFR  privind aprobarea procedurilor de evaluare a farmaciilor cu privire la respectarea Regulilor de buna practica farmaceutica. Obiectivele de performanta pentru farmacist urmaresc valorificarea maxima a pregatirii profesionale a farmacistului, eficienta maxima  in desfasurarea activitatilor in farmacie, valorificarea optima a calitatilor personale, comunicarea cu pacientii, clientii, colegii, tertii (reprezentanti medicali, furnizori, distribuitori etc).

Ca linii directoare de urmarit pe viitor in evaluarea farmacistului, Colegiul Farmacistilor ar trebui sa elaboreze si adopte standarde de performanta si criterii de evaluare in concordanta cu legislatia farmaceutica (legi, OMS, CFR); sa introduca standarde si criterii de evaluare in modelul de procedura pentru personal; sa initieze cursuri de instruire a farmacistilor, sa elaboreze modele evaluare si autoevaluare. La nivelul farmaciei, conducerea trebuie sa adopte si aplice standardele, criteriile si procedurile de evaluare, sa informeze si instruiasca farmacistii. 

Farm. pr. Adelaida  HAIDUC a sustinut o prezentare deosebit de interesanta care a adus in prim plan un studiu al legislatiei farmaceutice romanesti din ultimii 20 de ani, care a urmarit evidentierea unor deficiente, suprapuneri, neconcordante intre actele normative si impactul acestor insuficiente legislative si de reglementare asupra farmaciei comunitare din Romania. In urma analizei, au fost identificate cateva domenii de activitate legiferabile: autorizarea si functionarea farmaciei, drepturile pacientului, medicamentul, exercitarea profesiei si supravegherea si controlul activitatilor farmaceutice.

O observatie deosebit de importanta este lipsa definirii prin lege a profesiunii de farmacist! O definitie completa ar putea fi urmatoarea: profesiunea de farmacist are drept scop promovarea si ocrotirea sanatatii publice, prin cercetarea, producerea, controlul, distributia si eliberarea medicamentelor si a altor produse de sanatate, prin informarea si consilierea populatiei in materie de sanatate.

Conform farm. pr. HAIDUC, o problema spinoasa si  de altfel slab legiferata este reprezentata de eliberarea medicamentelor, semnalandu-se 2 intrebari majore: cine controleaza si sanctioneaza nerespectarea modului de eliberare a medicamentelor intr-o farmacie si cum se respecta procedura de eliberare a medicamentelor OTC intr-o drogherie, atata vreme cat drogheriile nu sunt supuse respectarii Regulilor de Buna Practica Farmaceutica?

De asemenea, stabilirea pretului la medicamente este un domeniu slab legiferat. Farm Haiduc a conturat in urma studiului cateva principii de urmat in stabilirea pretului la medicamente: este necesara comparatia cu adaosurile comerciale din alte tari membre UE, precum si comparatia preturilor de vanzare cu amanuntul ale aceluiasi medicament din diferite tari membre UE; este necesar de stabilit un echilibru intre adaosurile comerciale si cuantumul cheltuielilor de functionare pentru desfasurarea activitatii de distributie angro si de eliberare a medicamentelor la standardele cerute de lege; efectuarea evaluarii serviciilor de asistenta farmaceutica prestate de farmacie si analiza taxei de elaborare pentru medicamentul preparat in farmacie.

In concluzie, legislatia farmaceutica din Romania a avut si are deficiente, fapt care impune solutii noi de abordare a fenomenului legiferarii. Lipsa de corelare intre actele normative conduce la interpretari diferite si subiective din partea institutiilor implicate si a farmaciilor, armonizarea legislatiei fiind necesara pentru cresterea calitatii asistentei farmaceutice furnizate de farmacia comunitara.

***

Sponsorii editiei Houston Farma Practic Regiunea Centru: Europharm Distributie, Actavis, Alfa Wassermann, Lilly, Pfizer, Sodimed, Biofarm, Vim Pharma, Nycomed, KRKA, Dacia Plant, Oxigen Plus, Queisser Pharma, Dr Brown’s, Natural Pharmaceuticals, Health Advisors, Beauty &More.

Parteneri: Colegiul Farmacistilor Sibiu, Colegiul Farmacistilor Cluj, Colegiul Farmacistilor Brasov, Colegiul Farmacistilor Mures, Colegiul Farmacistilor Covasna,     Farmacistii Fara Frontiere, Fin Watch, Ordinul Asistentilor Brasov,

Ordinul Asistentilor Sibiu, Ana Hotels, Federatia Patronatelor Farmaceutice din Romania, Saptamana Medicala, PaginaFarmacistilor.ro.

Evenimentele regionale Houston Farma Practic au la baza un concept creat si dezvoltat de compania de comunicare si organizare evenimente Houston NPA.