Pacientii cu poliartrita reumatoida si spondilita s-au intalnit cu medicii in cadrul primei conferinte ReumaPac

Reunind peste 120 de participanti evenimentul s-a bucurat de un real succes, prin calitatea prezentarilor sustinute de lectori, prin formatul sau interdisciplinar si prin multitudinea informatiilor practice oferite celor prezenti in sala. De remarcat este faptul ca pe langa pacienti si aparţinatori, la ReumaPac au participat şi cadre medicale interesate sa afle cat mai multe despre cele doua afecţiuni in focus: poliartrita reumatoida şi spondilita. Coordonator stiintific al evenimentului a fost prof. dr. Simona Rednica, Sef Clinica de Reumatologie din cadrul Spitalului Judetean Cluj si a disciplinei Reumatologie din cadrul UMF Cluj.

Prima secţiune in plen, „Diagnostic si monitorizare” a adus in atentia participantilor manifestarile clinice in cele doua afectiuni si analizele medicale care trebuie efectuate periodic. Dr. Maria Magdalena Tamas a precizat faptul ca fiecare dintre noi se poate adresa direct reumatologului (daca nu primeste aceasta recomandare de la medicul de familie) si se poate gandi ca sufera de Poliartrita Reumatoida in cazul in care prezinta dureri la mai multe articulatii periferice mici (cum ar fi articulatiile mainii, picioarelor), simetric, insotite uneori de umflaturi ale acestor articulatii si de sentimentul de intepenire dimineata. Alte articulatii care pot fi afectate sunt cele de la genunchi, coate, glezne si umeri. Important de stiut este faptul ca durerea articulara inflamatoare, nocturna şi matinala cedeaza la mobilizare (miscare) si antiinflamatorii. Pacientii au aflat de la lectori si conceptul diagnostic diferential, adica cu ce alte boli se poate face confuzie si care sunt criteriile pe baza carora pun medicii diagnosticul cert.
In ceea ce priveste un alt aspect extrem de important, respectiv monitorizarea, pacientii au inteles modul in care medicii interpreteaza evolutia simptomatologiei de la o vizita la alta (subiectiv, obiectiv), cum se face aprecierea globala a activitatii bolii si mai ales evaluarea remisiei prin scorul de activitate DAS28 (tinta este ca DAS 28 sa fie mai mic de 2).

Echipa pacient-cadru medical in lupta cu diagnosticarea tarzie a Spondilitei Anchilozante
Dr. Laura Muntean a adus informatii relevante despre Spondilita Anchilozanta (Spondylos + -itis = inflamaţie vertebrala; Ankylos = fuziunea vertebrelor) si a atras atentia ca, desi este cea mai frecventa boala inflamatorie care afecteaza maduva spinarii, dureaza intre 8 si 11 ani ca spondilita sa fie diagnosticata din cauza unor motive importante: nu exista un criteriu unic pentru dignostic, putini medici care nu sunt reumatologici identifica spondilita, iar durerile de spate sunt foarte frecvente in randul populatiei. 5% din cei care au dureri cronice de spate au de fapt spondilita. Doar dupa minim 5 ani se pot vedea si pe radiografii modificarile specifice si doar la aproximativ 36% din pacienti.
Barbatii tineri (20-30 ani) care au dureri de spate (in partea de jos a coloanei vertebrale) care se instaleaza treptat (in zile, saptamani), dureaza mai mult de trei luni si care se amelioreaza dupa ce fac miscare si nu se calmeaza la repaus ar trebui sa se adreseze cat mai repede unui medic. Trebuie acordata o atentie deosebita la durerile fesiere care trec dintr-o parte in alta (stanga-dreapta) si care pot constitui semne de Spondilita Anchilozanta. Durerea trezeste persoana din somn in a doua parte a noptii, iar dimineata poate aparea senzatia de intepenire (redoare).

Femeile pot avea si ele spondilita,  simptomele aparand adesea in timpul sarcinii
Durerea se intinde si cuprinde intreaga coloana vertebrala si din cauza faptului ca sunt afectate articulatiile dintre coaste si coloana vertebrala (articulatiile costovertebrale) apar uneori si dureri la nivelul custii toracice sau in abdomen.
Entezele sunt portiuni minuscule care reprezinta locul in care se prind ligamentele, tendoanele, fasciile musculare (un fel de „camasi” care imbraca muschii), capsulele articulare pe os. Din cauza ca in spondilita aceste enteze se inflameaza, apar entezitele care dau nastere la dureri (care pot fi continue si severe) si sensibilitate la palpare in sediile afectate.
E important sa stim ca o manifestare specifica spondilitei este inflamatia unui deget in intregime. Il recunoastem usor pentru ca apare ca „deget incarnat” (in limbaj medical se numeste dactilita). Dactilita e asociata mai frecvent cu artrita psoriazica si cel mai adesea apare la mai multe degete de la picioare şi/sau maini.
Trebuie sa avem grija cand avem sentimentul de ochi rosu dureros, cu sensibilitate la lumina si vedere incetosata. Aceasta se numeste uveita si este cea mai frecventa manifestare din afara articulatiilor pentru spondilita, aparand in 20-40% din cazuri. De obicei apare la un singur ochi, recidiveaza si alterneaza.
Alte manifestari de luat in seama sunt cele intestinale (5-10% din pacientii cu SA au boala Crohn sau colita ulcerativa, manifestate cu dureri abdominale, sangerari rectale, diaree cu sange) si cutanate (la nivelul pielii) – psoriazis la 10-20% din pacienti. Osteoporoza este frecventa la pacientii cu SA, iar fracturile vertebrale sunt complicaţii frecvente, dar adesea nerecunoscute ale SA. Aceste fracturi apar cel mai frecvent in regiunea cefei (regiunea cerviala inferioara), dupa traumatisme minore si se asociaza cu complicatii neurologice, respectiv modificari de sensibilitate si slabiciune in membre, paralizie.

RMN este cea mai sensibila metoda pentru evidenţierea leziunilor inflamatorii precoce, dar personalul medical din clinica de la Cluj are o foarte buna experienta si in interpretarea  ecografiei musculoscheletale care este utila in diagnosticul precoce al entezitelor si in monitorizarea raspunsului terapeutic.
Dr. Luminita Chirila, director relatii contractuale in cadrul Casei de Asigurari Cluj a mentionat faptul ca toţi cetaţenii care au calitatea de asigurat vor beneficia de un card naţional de sanatate pana in septembrie 2012.
Dr. Chirila a subliniat faptul ca medicul specialist trebuie sa dea biletul de trimitere pentru investigatii, analize etc si ca pacientul nu trebuie trimis inapoi la medicul de familie pentru a obtine biletul de trimitere. La externare, medicul specialist trebuie sa dea concediu medical si scrisoare medicala in doua exemplare care sa contina diagnosticul, planul si ritmul de tratament. Directorul CAS a mai accentuat faptul ca in ceea ce priveste tratamentul pentru doua afectiuni, pacientii din Romania stau mai bine decat cei din alte tari in care statul nu finanteaza la fel de mult ca la noi. Dna Prof Rednic a subliniat faptul ca sunt tari in care terapia bilogica nu e sustinuta de stat. De exemplu, in Grecia pacientul sustine 10-15% din costul terapiei biologice, ceea ce inseamna foarte multi bani.
Circuitul pacientului cronic in sistemul sanitar este in continuare un subiect delicat atat pentru pacienti, cat si in relatiile intre cadrele medicale. Conform dr. Chirila medicul de familie are obligatia sa dea bilet de trimitere catre ambulatoriul de specialitate, unitatea sanitara cu paturi (spitalizare de zi sau spitalizare continua), trebuie sa dea bilet de trimitere catre ambulatoriul de specialitate, iar ambulatoriul de specialitate trebuie sa dea bilet de trimitere catre medicii de familie, respectiv unitatea sanitara cu paturi. Scrisoarea medicala trebuie sa ajunga de la unitatea sanitara cu paturi la medicul de familie.

115 asigurati beneficiaza de tratament imunosupresor la nivelul CAS Cluj pentru Poliartrita Rumatoida si 56 de asiguraţi beneficiaza de tratament imunosupresor pentru Spondilita Anchilozanta la nivelul CAS Cluj

Urmatoarea editie a ReumaPac va avea loc in toamna 2012. Detaliile vor fi comunicate pe siteul asociatiei ART – http://art-cluj.ro.

SPONSORI REUMAPAC: ASTRA ZENECA, MEDA, MSD, PFIZER, UCB Pharma Romania SRL.
PARTENERI MEDIA: Radio Cluj, Foaia Transilvana, EvenimenteinCluj.ro, Info-Sanatate, PaginaMedicala.ro, Informatiamedicala.ro, Saptamana Medicala.
ORGANIZATORI: Asociatia Pacientilor cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania (ART), Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca – Catedra de Reumatologie, compania Houston NPA.