Pneumologi de la importante centre de specialitate din tara si din strainatate vor fi prezenti la Targu-Jiu intre 25-27 aprilie

 

12 milioane de oameni din intreaga lume se imbolnavesc de tuberculoza in fiecare an. Dintre acestea, 500.000 de cazuri sunt depistate in Europa.  La fiecare 7 minute, un pacient infectat cu tuberculoza se stinge din viata. Anual, aceasta boala ucide nu mai putin de 44.000 de oameni la nivel european. O persoana contagioasa, care nu a fost inca diagnosticata, poate infecta pana la 15 persoane intr-un singur an. Sunt indicatori care fac ca tuberculoza sa ramana o problema de sanatate publica la 131 de ani de la descoperirea bacilului (Robert Koch, 24 martie 1882).  Daca la nivel global se inregistreaza o scadere a numarului de cazuri noi si recidive, gratie politicilor de sanatate promovate de OMS, tuberculoza chimiorezistenta (multidrog-rezistenta) ridica probleme serioase in ceea ce priveste controlul tuberculozei.  In 2012 au fost inregistrate 360.000 de cazuri de tuberculoza chimiorezistenta la nivel mondial, dintre care 78.000 in Europa si aproximativ 500 in Romania.

La nivelul Uniunii Europene au fost facuti pasi importanti pentru controlul tuberculozei, iar in majoritatea statelor occidentale, incidenta tuberculozei  a scazut la sub 1 caz/1 milion de locuitori. In ciuda eforturilor depuse, Romania ramane statul cu cea mai mare incidenta globala a tuberculozei din Uniunea Europeana. 

In acest context, Spitalul de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” din Targu-Jiu si compania de comunicare medico-sociala Houston NPA organizeaza, sub egida Societatii Romane de Pneumologie- Sectiunea de Tuberculoza, evenimentul interdisciplinar “Patologia respiratorie in practica medicala curenta” (25-27 aprilie 2013, Hotel Brancusi, Targu-Jiu). Creditata EMC, conferinta nationala cu participare internationala isi propune sa faciliteze dezbateri intre specialisti cu privire la strategiile, instrumentele si mecanismele cele mai eficiente in preventia si controlul bolilor respiratorii in Romania.  Tuberculozei i se va dedica o zi speciala-vineri 26 aprilie, fiind tema centrala a evenimentului. 

La eveniment vor participa pneumologi de la importante centre de specialitate din strainatate: prof. dr. Victor Botnaru (Republica Moldova), dr. Valeriu Crudu (Republica Moldova), dr. Rostislav Mitrofanov (Rusia), dr. Tatyana Petrenko (Rusia), dr. Oleksii Denysov (Ucraina), dr. Mykhailo Kuzhko (Ucraina). 

Printre lectorii din tara care au confirmat prezenta se afla prof. dr.  Florin Mihaltan, prof. dr. Cristian Didilescu, prof. dr.  Ruxandra Ulmeanu, prof. dr. Ioan Cordos, prof. as. dr. Emilia Crisan, conf. dr. Doina Todea, conf. univ. dr. Paraschiva Postolache, asist. univ. dr. Beatrice Mahler, dr. Gilda Popescu, asist. univ. dr. Oana Deleanu, dr. Spiridon Dumitrescu, dr. Domnica Chiotan, asist. med. Adriana Gheorghiu, dr. Adriana Socaci, dr. Cristian Negrea, dr. Emilia Tabacu, dr. Gheorghe Nini, dr. Ioana Munteanu, dr. Madalina Burecu, dr. Mihaela Tanasescu, dr. Mihaela Mitrea, dr. Gheorghe Murgoci, asist. med. Nicoleta Constantin, dr. Roxana Mandru, dr. Roxana Nemes, dr. Spiridon Dumitrescu, dr. Daniela Ene, dr. Ramona Nedelcu, dr. Radu Stoica, dr. Ana Baleanu.

Coordonatorul stiintific al evenimentului este  prof. univ. dr. Constantin Marica, expert OMS in tuberculoza multidrog-rezistenta, vicepresedintele Societatii Romane de Pneumologie si coordonatorul Sectiunii de Tuberculoza din cadrul Societatii Romane de Pneumologie. Presedintele comitetului de organizare este dr. ktp. Tiberiu Tataru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din Targu-Jiu.

Pe agenda evenimentului se afla teme precum: fumatul si relatia cu bolile respiratorii (BPOC-un factor de risc mai sever decat fumatul, calitatea vietii la pacientii cu BPOC, sevrajul nicotinic, fumatul pasiv), diferite aspecte ale patologiei pulmonare: relatia intre sindromul de obezitate-hipoventilatie, tusea cronica, astmul la copil, bronsiectaziile, proteinoza alveolara, metastazele pulmonare), consecintele stresului profesional al medicilor, bune practici medico-legale in asistenta medicala generala, obiectivele ingrijirii paliative la bolnavii cu afectiuni bronho-pulmonare in stadiu terminal. Vor fi abordate si teme privind reabilitarea pulmonara de la ghiduri la practica, scoala spatelui si implicatiile la nivel respirator.

Tuberculoza, ca problema majora de sanatate publica va avea parte de o abordare multidimensionala, urmarind teme precum: endemia TB in Romania 2011-2012 si experienta Programului National de Control al TB, mortalitatea prin TB, noi posibilitati in diagnosticul rapid al tuberculozei multidrog-rezistente, diagnosticul molecular in tuberculoza, vitamina D si tuberculoza, monitorizarea si tratamentul antituberculos la grupele populationale vulnerabile, elemente de management al cazurilor de tuberculoza multidrog-rezistenta, chimioterapia intravenoasa in tuberculoza, TB si meningoencefalita tuberculoasa la copil, infectia tuberculoasa latenta si infectia HIV, tuberculoza ca problema cu impact social in mediul penitenciar si la populatia migranta, recuperarea respiratorie – un nou instrument in abordarea complexa a pacientului cu tuberculoza pulmonara. 

Taxele de participare la evenimentul interdisciplinar de la Targu-Jiu devenit deja traditie in peisajul evenimentelor dedicate pneumologiei sunt cuprinse intre 100 lei si 150 lei pentru medici si intre 50 lei si 75 lei pentru asistenti medicali. Taxele sunt reduse pana pe 8 aprilie.

Informatii despre inscrieri, taxe si program complet la evenimente@houston.ro si pe site-ul www.patologierespiratorie.ro.