Produs inovator in tratamentul fibromului uterin lansat de Gedeon Richter

– “Am 30 ani si 2 fibroame uterine…Imi doresc copii, medicul mi-a recomandat extirparea uterului. Exista alternative la operatie pe care le pot incerca inainte?”
– “Ce tratament indicati pentru reducerea fibromului uterin si a sangerarilor produse?”
– “Am un fibrom mic, de aproximativ 2 cm. Medicul mi-a recomandat tratament medicamentos. Il pot tine pe loc la dimensiunea asta sau micsora doar cu medicamente?”
Sunt numai cateva dintre intrebarile si problemele pe care le ridica femeile o data ce descopera existenta fibromului uterin. Trebuie inteles faptul ca optiunile de tratament difera de la pacienta la pacienta si, din pacate, prea putine sunt sfaturile precum “Discuta cu medicul tau ginecolog despre modalitatile actuale de tratament pentru fibromul uterin”…

In acest context, Gedeon Richter Romania a anuntat in cadrul unei conferinte de presa organizata de Houston NPA in Bucuresti pe 27 noiembrie 2012 introducerea pe piata din Romania a unui produs inovator in tratamentul fibromului uterin, care imbunatateste semnificativ calitatea vietii pacientelor cu fibrom uterin simptomatic. Noul produs lansat de compania Gedeon Richter contine substanta activa ulipristal acetat, fiind indicat in tratamentul simptomelor moderate pana la severe ale fibroamelor uterine (numite in mod frecvent mioame), care sunt tumori necanceroase ale uterului. Medicamentul se adreseaza femeilor adulte (peste 18 ani) care nu au ajuns inca la menopauza si care ar avea nevoie de o interventie chirurgicala de extirpare a fibroamelor.

La conferinta de presa din 27 noiembrie au participat:
-Prof. dr. Florin STAMATIAN – Presedinte al Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania, U.M.F. Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca
-Prof. dr. Radu VLADAREANU – Prim-Vicepresedinte al Societaţii Romane de Ultrasonografie in Obstetrica şi Ginecologie, U.M.F. Carol Davila Bucureşti
-Dr. Zorela SGARBURA – Clinica EGO METACS MEDICAL
-Farm. dr. Kelemen LÁSZLÓ – Director Marketing si Vanzari Gedeon Richter Romania

Conform prof. Vladareanu medicamentul care se bazeaza pe substanta activa ulipristal acetat este unic si specific, avand 3 tinte de actiune: asupra endometrului, fibromului uterin si hipofizei.
Produsul companiei Gedeon Richter actioneaza rapid, controleaza sangerarile la 90% dintre paciente, reduce sangerarile uterine excesive inainte de o interventie chirurgicala, reduce volumul total al fibromului, corecteaza anemia, reduce durerea, toate aceste efecte persistand 6 luni dupa oprirea terapiei, iar prof Vladareanu a declarat in cadrul conferintei ca “acest produs inovativ reprezinta o reala optiune terapeutica pentru toti medicii care trateaza paciente cu fibrom uterin”.
La unele femei, fibroamele uterine pot cauza sangerari menstruale abundente, dureri pelvine (disconfort in abdomen) si creeaza presiune asupra altor organe. Acest medicament actioneaza prin modificarea activitatii progesteronului, un hormon care apare in mod natural in organism. Medicamentul este un Modulator Selectiv de Receptor Progesteronic, disponibil sub forma unor tablete de 5 mg, putand fi utilizat timp de maxim 3 luni in vederea reducerii dimensiunii fibroamelor, pentru a opri sau reduce sangerarea si pentru a creste numarul de celule rosii din sange inainte de operatie.
Prof. Stamatian sfatuieste femeile sa mearga la controale ginecologice periodice, dar mai ales daca apar sangerari mici la contact sexual si nu numai sau apar sangerari intre menstruatii. Acestea sunt importante semnale de alarma, care pot parea nesemnificative dar care trebuie sa fie urmate de consult ginecologic si investigatii serioase.

***
In tarile din vestul Europei, majoritatea fibroamelor sunt tratate prin metode moderne si minim invazive şi foarte putine prin metode clasice. In Romania situatia sta invers, din cauza accesului dificil la informatii de calitate care sa fie disponibile pacientelor, a comunicarii greoaie medic-pacienta si a mentalitatii depasite conform careia oricum femeile peste 40 de ani pot fi operate clasic si invaziv, cu semnificative consecinte in plan fizic, psihic si social.

Ce intrebari pot pune pacientele medicului cand afla ca au fibrom?
– cate fibroame am, ce dimeniuni au si unde sunt localizate?
– cum pot ameliora simptomele pe care le am ca urmare a fibromului?
– ma pot astepta ca fibromul meu sa se mareasca? Daca da, in ce conditii si daca imi pot da singura seama ca fibromul a crescut?
– ce probleme poate cauza fibromul pe termen mediu si lung?
– care sunt cele mai indicate teste si examinari pentru monitorizarea dimensiunii fibromului?
– care sunt optiunile actuale de tratament pe care sa le am in vedere? Care sunt avatantajele si dezavantajele fiecareia?
– precizari: strans legate de varsta pacientei sunt: comunicarea dorintei de a ramane insarcinata si perioada de timp pana la varsta “clasica” de aparitie a menopauzei.
Pacienta trebuie sa aiba in vedere mereu dreptul la o a doua parere daca medicul respectiv nu a raspuns clar la toate intrebarile si pacienta crede ca nu poate comunica eficient cu medicul.

Diagnosticul de fibrom uterin sperie de cele mai multe ori din cauza asocierii cu denumirea de tumora,  la care pacienta reactioneaza imediat, gandindu-se la ceva malign, de origine canceroasa, ceea ce este complet gresit. Fibromul uterin nu inseamna cancer (numai intre 0,2% – 0,5% dintre fibroame se pot transforma in cancer uterin). Este, insa, deosebit de important ca, o data diagnosticate cu fibrom uterin, pacientele sa se informeze si sa discute cu medicul ginecolog despre optiunile de tratament actuale pentru fibromul uterin!