Provocarile profesiei de farmacist, centrul discutiilor in cadrul Simpozionului Farma Practic editia a-IX-a

 

Programul conferintei a fost structurat pe doua zile, reusind astfel sa ofere un cadru propice de comunicare si schimb de feedback Intre participanti si lectori. Simpozionul a oferit tuturor celor care au participat atat informatii legate de afectiuni si produse nou lansate pe piata, cat si teme de actualitate precum colaborarea dintre medic, farmacist, pacient si importanta unei bune coordonari manageriale in farmaciile de lant si cele independente.

Printre lectorii care au sustinut prezentari in cadrul evenimentului s-au numarat: Dr. Rares Barla, Farm Sp. Geza Horvath, Prof. Dr. Horatiu Bolosiu, Farm Pr. Dr. Speranta Iacob, Dr. Simion Baltes, Farm. Sp. Adelaida Haiduc, Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Dr. Ioan Muresan, Lector Univ. Dr. Olivia Timnea, Farm. Rodica Aluas, Conf. Dr. Paul Porr, Farm. Ioana Cacovean si Dr. Adrian Cacovean. 

Prof. Dr. Anca Buzoianu de la UMF “Iuliu Hatieganu”, Cluj-Napoca a sustinut o prezentare pe larg cu privire la impactul farmacoterapiei In sarcina si lactatie. Statisticile arata ca folosirea medicatiei In sarcina si pe durata alaptarii este mai frecventa decat se credea, estimandu-se ca 50% dintre gravide folosesc minimum 4 medicamente pe perioada sarcinii (Mitchell et al -2011).  Este recomandabil Insa ca medicamentele sa fie luate la indicatia medicului chiar daca majoritatea produselor necesare In sarcina sunt sigure din punct de vedere al administrarii. Organismele de reglementare In domeniul medicamentului au elaborat ghiduri privind clasificarea medicamentelor In functie de posibilele reactii adverse asupra sarcinii si fatului, monitorizarea sistematica si continua pre-, intra- si postpartum fiind obligatorie.

Dr. Rares Barla a demonstrat importanta folosirii produselor combinate, cu multiple componente active, In tratamentul anemiilor, medicamente care sa adreseze toate deficitele instalate In diferite conditii cum ar fi o alimentatie inadecvata, malabsorbtia, hemoragiile de diferite cauze, anemiile post-medicamentoase. 

O prezentare care a generat un deosebit interes a fost cea sustinuta de Prof. Dr. Horatiu Bolosiu, de la UMF “Iuliu Hatieganu”, Cluj-Napoca, despre medicamentele generice si biosimilare, evidentiindu-se clar diferenta dintre substantele medicamentoase produse prin sinteza chimica si cele rezultate In urma aplicarii tehnologiilor de bioinginerie. Daca genericele sunt considerate copii fidele, usor de reprodus In conditii normale, ale unor molecule chimice, biosimilarele sunt ”urmase” ale medicamentelor produse prin biotehnologie, “versiuni aprobate oficial ale unei molecule biologice originare, puse pe piata pe baza pretentiei de avea proprietati similare acesteia”, dupa cum reflecta chiar definitia oficiala a acestei categorii de medicamente. A fost mentionata de asemenea pozitia organismelor de reglementare In domeniul medicamentelor fata de generice si biosimilare ca si impactul economic al folosirii acestora In practica medicala.

“Farmacistii fara frontiere“ este o organizatie care a fost fondata In 1999 la Cluj Napoca, de catre farmacisti romani care au participat la actiunile organizatiei internationale “Pharmaciens sans frontières”. Farm. Mihaela Mazare a prezentat programul social pe care Il deruleaza, incluzand distribuirea de medicamente primite prin ajutor intern sau international In spitale, orfelinate, dispensare medicale urbane si rurale, ca si actiuni de educatie sanitara In randul populatiei.

“Evaluarea farmacistului – componenta a sistemului de asigurare a calitatii“, prezentare sustinuta de Farm. pr. Speranta Iacob, de la Colegiul Framacistilor Cluj, a constituit unul dintre punctele de maxim interes pentru farmacistii si asistentii de farmacie prezenti la eveniment. Sistemul de asigurare a calitatii are o acoperire nationala si include  standardele de performanta, criteriile si procedura de evaluare a activitatii profesionale a farmacistilor, elaborate In conformitate cu legislatia farmaceutica In vigoare la nivel national.

In aceeasi linie a managementului farmaciei comunitare si a principalelor orientari de marketing In anul 2012, se inscrie si prezentarea Farm. Adelaida Haiduc, Colegiul Farmacistilor Cluj, ocazie de trecere In revista a legislatiei care reglementeaza activitatea celor aproximativ 7000 de farmacii comunitare din Romania. Contextul socio-economic actual impune o abordare antreprenoriala a managementului farmaciei, cunoasterea principiilor financiare, de marketing si de administrare a resurselor umane, care sa asigure un grad Inalt de profesionalism si o dezvoltare profitabila a farmaciilor independente.

Farm. sp. Geza Horvath, din Reghin, a sustinut o sesiune interactiva In cadrul careia a abordat 13 teme – provocari, pentru farmacia de circuit deschis. Participantii la aceasta sesiune au avut ocazia sa-si verifice cunostintele cu privire la cateva dintre cele mai importante interactiuni medicamentoase, dar si cu privire la produse derivate ale gemoterapiei, care pot Inlocui cu succes medicamentele de sinteza In afectiuni frecvente ca infectiile urinare, respiratorii, starile depresive sau tulburarile endocrine.

Intr-o maniera mai putin formala, Prof. Dr. Nicolae Calomfirescu a abordat problema terapiei disfunctiei erectile, a principalelor “mituri” care Insotesc perceptia publicului In general, dar mai ales a persoanelor care sufera de aceasta afectiune, subestimata din punct de vedere al impactului asupra vietii personale si sociale a acestora.

Alte afectiuni frecvente si actualitati in cea ce priveste abordarea lor farmacologica au fost tratate In prezentarile Conf. Dr. Camil-Eugen Vari, UMF Targu Mures – despre terapia antihipertensiva, Conf. Dr. Paul Porr, Spitalul Judetean Sibiu – despre deficitul de magneziu, estimat a afecta In prezent 75% dintre adulti si a Dr. Adrian Cacovean, Spitalul Judetean de Urgenta Valcea – care a trecut in revista principalele directii in terapia moderna a varicelor, afectiune profesionala frecvent intalnita in randul farmacistilor si asistentilor de farmacie.

Evenimentul a fost creditat EFC fiind acordate 12 puncte pentru asistentii de farmacie, respectiv 16 pentru farmacisti.

Urmatoarele editii Farma Practic sunt organizate la Poiana Brasov – Hotel Alpin, dupa cum urmeaza:

  • Editia X 16-18 martie 2012, dedicata farmacistilor si asistentilor de farmacie din judetele Maramures, Cluj, Bistrita Nasaud
  • Editia XI 30 martie-1 aprilie 2012, dedicata farmacistilor si asistentilor de farmacie din judetele Teleorman, Olt, Arges, Valcea, Dolj, Gorj.

Pentru Inscrieri la evenimentele viitoare: 021-317.09.43; 0725.221.018 sau evenimente@houston.ro. 

Sponsorii editiei a-IX-a a Farma Practic – Sovata: Novartis, Pfizer, Zentiva, KRKA, Quisser, Worwag Pharma, Farmec, Natural Pharmaceuticals si Beauty&More.

Partenerii editiei a-IX-a a Farma Practic – Sovata: Colegiul Farmacistilor din Romania, Colegiul Farmacistilor din Romania filiala Cluj, Crucea Rosie din Romania filialele Brasov si Harghita, Danubius Health&Spa Resort Sovata, Farmacistii Fara Frontiere, Pharmec si Patronatul Farmacistilor din Romania. 

Partenerii Media ai editiei a-IX-a a Farma Practic – Sovata: Pagina Farmacistilor, Info-Sanatate, Medical Manager, Ghid Cabinet, Saptamana Medicala, Informatia Medicala, Perfectionare Medicala, i-Medic, Televiziunea Medicala, blog Farmacistul. 

Farma Practic este un concept realizat si implementat de Houston NPA – companie independenta specializata in comunicarea medicala si sociala.