Recomandarea asociată și rolul farmaciei

București, național, 07.03.2016 – Compania de comunicare medicală Houston NPA a încheiat cu succes cea de-a 44-a ediție a simpozionului Farma Practic. Primul eveniment din 2016 al seriei Farma Practic a reunit la Sovata peste 190 farmacisti și asistenti de farmacie din județele Cluj, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Mureș.

Coordonator științific a fost Prof. Dr. Marius Bojiță, președinte UMF Iuliu Hațieganu din România. 

Alături de domnia sa au susținut lucrări alți 20 de lectori printre care și Prof. farm. Laura Vicaș, Prof. dr. Doina Drăgănescu, Prof. dr. farm. Cristina Dehelean, Prof. dr. Camil Vari, Conf. dr. Lorena Filip, Conf. dr. Laurențiu Nedelcu, Farm.  Speranţa Iacob, Farm. Paul Andreianu.

Temele au abordat aspecte legate de particularităţile şi provocările profesiei de farmacist și asistent de farmacie în România, noutăți din industria farmaceutică, aderența la tratament în bolile cronice, rolul farmaciștilor în vaccino-prevenție, informații despre afecțiuni (durere, infecții genito-urinare, sindromul diareic, boala de reflux gastroesofagian, afectiuni ale aparatului locomotor și circulator etc). Datorită subiectelor de actualitate, farmaciștii au beneficiat de 16 credite EFC, iar asistenții de farmacie au primit 10 credite EMC. 

Unul dintre subiectele de maxim interes a fost prezentarea susținută de Prof. Farm. Laura Vicaș, despre recomandarea asociată, care crește calitatea interacțiunii cu pacienții. Potrivit Prof. Vicaș, recomandarea asociată este activitatea intrinsecă a farmacistului și constituie punctul forte al acestuia. Pentru a reuși să comunice eficient, farmacistul trebuie să se informeze despre medicamente și să se dezică de reclamele comerciale. De asemenea, farmacistul trebuie să ajute pacientul în etapa de decizie asupra produsului, iar în momentul ezitării să explice și să propună alternative, susținând din punct de vedere informațional și comunicațional pacientul în rezolvarea problemei care l-a adus în farmacie.

Rolul farmaciei de azi ca actor în domeniul sănătății sau în cel economic a fost titlul unei alte teme captivante pentru auditoriu, susținută de  Farm. Speranţa Iacob. Conform Farm. Iacob, farmacia comunitară are un caracter dublu: de societate comercială (prin vânzarea unor produse cu adaos comercial) și de unitate farmaceutică (prin serviciile publice aduse comunității, precum gestionarea și supravegherea medicamentelor, asigurarea tratamentelor pacienților, îmbunătățirea stării de sănătate, consilierea asupra utilizării medicamentelor). Conform statisticilor, în practica din România 68%  farmacii nu oferă consiliere suficientă, 23% oferă consiliere satisfăcătoare și doar 9% farmacii asigură o consiliere bună pacienților. De asemenea, se înregistrează un interes redus pentru recomandările asociate. În concluzie, farmacia comunitară trebuie să fie “sora medicinii, nu fiica comerțului”. 

Începând cu această ediție organizatorii au introdus un sistem televoting, pentru sondarea opiniilor participanților despre temele dezbătute. A fost acordat Premiul pentru Cel mai activ participant, acesta fiind câștigat de o doamnă farmacist din Cluj. 

Următoarea ediție Farma Practic va avea loc la Poiana Brașov, între 18-20 martie 2016, fiind adresată farmaciștilor și asistenților de farmacie din județele B, IF, GR, DB, BV. Taxele de participare sunt cuprinse între 100 și 400 lei. Înscrieri și detalii la: daniela.popescu@houston.ro, 0756.030.316, 021.317.09.43.

Inițiat în 2010, Farma Practic a ajuns în 6 ani să fie considerat un proiect de referință pe piața manifestărilor dedicate farmaciștilor și asistenților de farmacie din România. 

Între 2010 și 2015 au fost organizate 43 ediții, 8.077 participanți (5.259 farmaciști + 2.818 asistenți de farmacie). Farma Practic a înregistrat un trend ascendent, formatul este particular, propriu companiei Houston, iar interesul pentru aceste simpozioane este din ce in ce mai mare. Participarea numeroasă, gradul ridicat de interactivitate și gama diversificată a lucrărilor prezentate contribuie la succesul seriei Farma Practic organizată de compania de comunicare medicală Houston NPA. 

 

Contact presă: Simona Oprea, PR Manager Houston NPA, simona.oprea@houston.ro