Sa ne protejam antibioticele! – 15 martie 2013

Antibioticele sunt medicamente extrem de valoroase pentru tratarea unui numar mare de infectii cauzate de bacterii. De cand au inceput sa fie utilizate, in anii ’40, antibioticele au salvat sute de milioane de vieti. Totusi, fiind utilizate excesiv si uneori in mod eronat, aceste medicamente au devenit mai putin eficiente, pentru ca bacteriile s-au adaptat, dezvoltand rezistenta la mai multe tipuri de antibiotice. Pacientii solicita prescrierea si chiar eliberarea fara reteta a antibioticelor, considerandu-le un remediu pentru febra, dureri de cap, tuse etc.

Potrivit unui studiu publicat in mai 2011 de Gfk Healthcare, romanii se aflau pe locul patru in Europa la consumul de antibiotice, peste 50% urmand tratament cu antibiotice in ultimul an si aproape jumatate dintre acestia recurgand la cel putin doua cure de antibiotice in acest interval. Un alt studiu, publicat in martie 2012 in revista medicala “The Lancet”, plaseaza Romania pe primul loc in Europa la consumul de antibiotice fara reteta (situatie neschimbata inca din 2010).

In acest context, Houston NPA organizeaza o conferinta pe tema utilizarii prudente si eficiente a antibioticelor dedicata medicilor cu specialitatile pediatrie si ORL. Evenimentul este sustinut exclusiv de Sandoz (divizia de medicamente generice a Grupului Novartis) si va avea loc pe 15 martie la Crowne Plaza Bucuresti, intre orele 13.30 si 20.30. Sunt asteptati peste 100 de participantii, care vor avea acces la informatii privind utilizarea judicioasa a antibioticelor, data fiind rezistenta bacteriana la antibiotice inregistrata in prezent.

Coordonarea stiintifica este realizata de conf. dr. Gabriel Popescu, autor al Ghidului Angelescu (Terapie antimicrobiana, 2012), singura publicatie din Romania care acopera aceasta tematica. Prima parte va aborda global aceasta problematica, dupa care medicii vor lua parte la workshop-uri adaptate ariei lor terapeutice despre prescrierea corecta a antibioticelor.  Pe agenda evenimentului se afla si antibioticele produse in Romania. 

Participarea este gratuita pe baza inscrierii prealabile, in limita locurilor disponibile.

Pentru detalii si inscrieri: Daniela Rajnoveanu 0725 221 018 daniela.rajnoveanu@houston.ro.