Simpozionul interdisciplinar "Patologia respiratorie în practica medicală curentă – ediția a VI-a"

      Pe 23 și 24 aprilie 2015 Universitatea “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu (Complexul Debarcader – Str. Tineretului, nr.4) va găzdui cea de-a șasea ediție a simpozionului interdisciplinar “Patologia respiratorie în practica medicală curentă”. Manifestarea științifică devenită tradiție este organizată de compania de comunicare medicală Houston NPA, sub egida Societății Române de Pneumologie-Secțiunea de Tuberculoză. Parteneri oficiali: Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Spitalul de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu”, Universitatea “Constantin Brâncuși” și Consiliul Judeţean Gorj.
      La evenimentul interdisciplinar sunt invitați în special medici de familie, pneumologi, specialiști în chirurgie toracică, medicină de laborator, reabilitare medicală, boli infecțioase, oncologie, medicină internă, alergologie, precum și asistenți medicali.
      Coordonator științific este Prof. Dr. Constantin Marica, Președintele Secțiunii de Tuberculoză a Societății Române de Pneumologie (SRP) și Vicepreședinte SRP.
“Peste puțin timp ne vom reîntâlni la a 6-a ediție a Simpozionului “Patologia respiratorie în practica medicală curentă”. Prin efortul organizatorilor locali și cu sprijinul Secțiunii TB a SRP încercăm perpetuarea unui eveniment medical de valoare științifică și profesională din ce în ce mai mare cu fiecare ediție, încercând să strângă laolaltă medici din diverse specialități și asistenți, care au un scop comun: calitatea actului medical. Multe din temele care vor fi abordate în acest an nu vor fi doar utile, ci și valoroase rezultate ale unor experiențe personale sau de echipă realizate de către lectorii care vor conferenția. Colaborarea strânsă cu alte discipline pe care o implică activitatea noastră ca pneumologi este relevată de participarea cu diverse teme a specialiștilor din chirurgie toracică, boli infecțioase, genetică medicală, medicină de laborator, oncologie. Tuberculoza pulmonară, maladie din păcate de actualitate, cu multiple probleme de diagnostic și terapie, ocupă un loc important între temele de comunicare, punându-se accentul în special pe metodele rapide genetice de laborator ce vor deveni, sperăm, în viitor un standard în diagnosticul bolii. Datele actualizate de epidemiologie evidențiază faptul că această boală încă rămâne pentru țara noastră o provocare. Noutăți importante, deși o parte dintre ele, au din păcate acum pentru noi doar valoare teoretică, din cauza resurselor financiare limitate, vor fi comunicate în domeniul oncologiei medicale, terapiile moderne pentru cancerul pulmonar, care reprezintă viitorul în lupta cu această boală cumplită, din ce în ce mai prevalentă în țara noastră. Varietatea tematicii este susținută și de comunicările privind bolile obstructive și interstițiale, bolile pulmonare infecțioase nontuberculoase, suportul ventilator sau transplantul pulmonar. Cred că fiecare dintre noi (lectori sau participanți) vom pleca de la acest simpozion cu ceva nou, utilitatea informațiilor prezentate regăsindu-se ulterior în activitatea noastră medicală. Cred că reușita unei astfel de manifestări constă în primul rând în împărtășirea experiențelor profesionale ale fiecăruia dintre noi” a declarat pentru organizatori Prof. Dr. Constantin Marica.
       Alături de Prof Marica vor lua cuvântul lectori cu experiență în managementul bolilor pulmonare, precum: Prof. dr. Emilia Crișan, Conf. dr. Gheorghe Nini, Conf. dr. Floarea Mimi Nițu, Conf. dr. Paraschiva Postolache, Conf. dr. Mihai Ioana, Conf. dr. Marian Olaru, Conf. dr. Oana Arghir, Sef lucr. dr.  Alin Demetrian, Sef lucr. dr.  Nicolae Mircea Panduru, Asist. dr.  Beatrice Mahler, Dr. Victor Spînu, Dr. Gilda Popescu, Dr. Roxana Mîndru, Dr. Elena Vlad, Dr. Irina Negru, Dr. Iulia Lunceanu, Dr. Alina Liliana Cimpoeru, Dr. Anca Lelia Riza, Dr. Marius Sorin Ciontea, Dr. Dinu Blendea, Dr. Diana Stănculescu, Dr. Ciprian Bolca, Dr. Adriana Florescu, Dr. Irina Ianache, Dr. Ion Eparu, Ktp. dr. Tiberiu Tătaru, Ktp. dr. Daniela Ene, în total 28 de specialiști vor susține prezentări interdisciplinare în cadrul manifestării de la Târgu-Jiu. Programul este creditat pentru medici, asistenți și farmaciști. Taxele sunt cuprinse între 80-150 lei până pe 22 aprilie.
       Cadrele medicale și specialiștii în sănătate care doresc să se înscrie la eveniment se pot adresa companiei Houston NPA, persoană de contact daniela.popescu@houston.ro , 0756 030 316.