Targu-Jiul a fost pentru un weekend nucleul discutiilor legate de patologia respiratorie in practica medicala curenta

Peste 300 de milioane de persoane din intreaga lume sunt afectate de bolile pulmonare cronice. Acestea reprezinta a patra cauza de mortalitate din lume, conform statisticilor realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Societatea Romana de Pneumologie a depus mari eforturi in ultimii ani pentru educarea publicului cu privire la importanta prevenirii acestor boli. Diagnosticarea precoce este elementul cheie pentru asigurarea succesului terapeutic.  

Desfasurat sub egida Societatii Romane de Pneumologie-Sectiunea de Tuberculoza, manifestarea de la Tg Jiu a avut un puternic caracter interdisciplinar, urmarind stabilirea unei colaborari eficiente intre medici de diverse specialitati.

Coordonator stiintific a fost Prof univ. dr. Constantin Marica, expert TB-MDR al OMS si vicepresedinte al Societatii Romane de Pneumologie, care a sustinut un curs pre-simpozion pe tema diagnosticului diferential imagistic in afectiunile respiratorii TB si nonTB.

In prima zi a simpozionului Conf. univ. dr. Paraschiva Postolache a condus masa rotunda „Reabilitarea pulmonara si bolile pulmonare cronice”, unde a fost adusa in discutie importanta echipei interdisciplinare in managementul pacientilor cu afectiuni pulmonare cronice, in spital, in ambulatoriu si la domiciliu. Programele de reabilitare pulmonara sunt individualizate si realizate de o echipa de specialisti in ingrijiri de sanatate (medici, asistente medicale, explorationisti, balneo-fizio-kineto-terapeuti, dieteticieni sau nutritionisti, psihologi si asistenti sociali), in parteneriat cu medicul de familie. 

Alaturi de domniile sale, au luat cuvantul lectori cu experienta in managementul bolilor pulmonare cronice: Prof univ. dr. Ioan Cordos – Manager al Institutului „Marius Nasta” Bucuresti, Dr. ktp. Tiberiu Tataru – Manager al Spitalului Judetean de Urgenta Targ-Jiu,  Prof. univ. dr. Iancu-Emil Plesea – UMF Craiova, Conf. univ. dr. Mihai Ioana – UMF Craiova, Conf. univ. dr. Marian Olaru – Universitatea „Constantin Brancusi” Targu-Jiu, Conf. univ. dr. Floarea Mimi Nitu – UMF Craiova, Conf. dr. Oana-Cristina Arghir – Universitatea „Ovidius”, Constanta, Asist. univ. dr. Beatrice Mahler – UMF „Carol Davila” Bucuresti, Asist. univ. dr. Serban Radu Matache – Institutul „Marius Nasta” Bucuresti, Sef lucrari univ. dr. Vladimir Poroch – UMF „Gr. T. Popa” Iasi, Dr. Roxana Mandru – Sef Laborator National de Referinta, Institutul „Marius Nasta” Bucuresti, Dr. Sebastian George Smadu – Spitalul „Victor Babes” Bucuresti, Dr. Spiridon Dumitrescu – Manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Calarasi.

“Din acest an, Spitalul Judetean de Urgenta din Targu-Jiu i s-a alaturat Spitalului de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu”  in calitate de organizator, un numar mare de cadre medicale din acest spitalul judetean dorindu-si sa ia parte la lucrarile stiintifice ale simpozionului, ceea ce a insemnat practic dublarea numarului de participanti fata de anul trecut.  Aflandu-ne la cea de-a 5-a editie, pot sa va spun ca in fiecare an am avut un element de noutate, iar anul acesta ne mandrim cu un curs pre-simpozion sustinut de catre Prof. univ. dr Constantin Marica, pentru a 3-a oara coordonator stiintific al simpozionului, dar si cu prezentarile de genetica moleculara si tuberculoza ale colectivului de cercetatori  din Spitalul de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” si UMF Craiova” a declarat Dr. Ktp. Tiberiu Tataru, Manager al Spitalului Judetean de Urgenta din Targu-Jiu, intr-un interviu acordat organizatorilor simpozionului. 

Simpozionul Patologia respiratorie in practica medicala curenta in 2014 in cifre:

313 participanti

31 de lectori

1270 de minute de prezentari si dezbateri

5 credite EMC pentru curs pre-simpozion

9 credite EMC acordate medicilor pentru simpozion

12 credite EMC acordate asistentilor pentru simpozion