Tehnologie vizionara: implantul unui ochi bionic poate redea partial abilitatile vizuale nevazatorilor

Dispozitivul construit de ei ii ajuta pe pacienti sa recunoasca expresii faciale precum zambetul. Acuitatea vizuala a implantului depaseste cea mai mare rezolutie a tuturor celorlalte implante vizuale construite pana in prezent. 

Cercetatorii de la Universitatea din Tuebingen, Germania au reusit sa-i redea o parte din vedere unui pacient. “Unul dintre oameni a reusit sa isi poata vedea logodnica, chiar daca doar trasaturile. A fost oricum foarte, foarte fericit. A fost un moment special pentru el”, a declarat Eberhart Zrenner, un neuro-oftalmolog din Germania, pentru livescience.com.

Implantul care inlocuieste celulele fotoreceptoare afectate i-ar putea ajuta pe cei care sufera de retinita pigentara, o boala ce afecteaza 1 din 4000 de oameni. 

Dispozitivul masoara 3 milimetri in lungime si in latime si este chiar mai subtire decat diametrul mediu al parului uman. Desi este foarte mic, cipul este dotat cu 1500 de senzori de lumina, care transmit impulsuri electrice prin nervii pacientului pentru a genera o imagine alb-negru de 1.500 de pixeli. Pana acum, ceilalti ochi bionici au reusit sa ofere imagini de numai 100 de pixeli. 

Sistemul functioneaza cu ajutorul unui fir care ajunge in spatele urechii, unde pacientii pot pune o cutiuta de control pentru alimentarea dispozitivului. De asemenea, ei pot ajusta contrastul si luminozitatea imaginii cu ajutorul cutiei wireless. 

Cercetatorii au perfectionat dispozitivul in ultimii trei ani, dupa ce testele initiale au aratat limitele implantului. De curand, s-a inceput un nou studiu cu noua pacienti care au fost testati timp de noua luni. Implantul a reusit sa le redea partial vederea celor mai multi dintre ei. Opt au putut percepe lumina, sapte au putut sa spuna de unde vine aceasta, iar cinci au fost in stare sa detecteze miscarea. Au existat si rezultate cu adevarat spectaculoase: trei nevazatori au putut, gratie implantului, sa citeasca scrisori. De asemenea, cinci dintre participantii la testarea prototipului au putut recunoaste fete si obiecte. Chiar daca au vazut totul in tonuri de gri, faptul ca o persoana in totalitate privata de vedere poate face asta ramane un rezultat miraculos. Urmatorul pas pentru cercetatori este cresterea rezistentei la coroziune a implantului. 

Sursa: www.livescience.com