Testari gratuite si conferinte pe teme medicale la Ziua Mondiala a Osteoporozei 2012

Evenimentul a fost organizat de compania de comunicare medico-sociala Houston NPA pentru ASPOR (Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei in Romania), in parteneriat cu Societatea Romana de Osteoporoza si Boli Musculoscheletice. Anul acesta, tema propusa de Fundatia Internationala a Osteoporozei (IOF) a fost prevenirea fracturilor, motto-ul ales la nivel global fiind: „Opreste-te la una, fa din prima ta fractura – ultima”.
Pe parcursul celor trei zile de actiuni dedicate informarii si prevenirii, participantii au putut efectua gratuit testul pentru masurarea riscului de fractura (FRAX) si tot gratuit testul de screening pentru determinarea densitometriei osoase prin intermediul unui aparat cu ultrasunete.

Lectori de renume si informatii de ultima ora
Ziua Mondiala a Osteoporozei a adus impreuna pacienti diagnosticati cu osteoporoza si familiile lor, medici si reprezentanti ai industriei farmaceutice. Evenimentul a debutat vineri cu o serie de conferinte adresate cadrelor medicale implicate in depistarea si tratarea osteoporozei.
Prima sesiune de prezentari a fost deschisa de Ildiko Gasparik, presedintele ASPOR si de Salvina Mihalcea, vicepresedintele ASPOR, care au povestit despre experienta de 15 ani a ASPOR in spatiul medico-social romanesc: “Obiectivele ASPOR au ramas neschimbate inca de la infiintare, din 1998. Ne propunem sa fim o punte intre pacienti si medici si sa reprezentam interesele bolnavilor de osteoporoza in fata factorilor de decizie.”
Profesorul Horatiu Bolosiu, presedintele de onoare al Societatii Romane de Reumatologie a prezentat un studiu interesant despre perceptia osteoporozei in Romania, studiu menit sa raspunda la doua intrebari: „Cum percep pacientii aceasta boala?” si “Ce stiu medicii despre osteoporoza?”. Cifrele sunt ingrijoratoare, aratand ca este inca nevoie de educatie medicala privind osteoporoza. Dintre pacientele cu osteoporoza postmenopauza, doar 16% stiu sa dea o definitie corecta bolii. Cat despre medici, 18% dintre cei intervievati nu stiu sa diferentieze fiziologic osteoporoza de osteonevralgie, iar 29% cred ca dupa menopauza toate femeile fac osteoporoza. Ba mai mult, 58% trateaza osteoporoza doar cu vitamina D.
Cu o viziune revolutionara asupra osteoporozei a venit conf. dr Daniel Grigorie, presedintele Societatii Romane de Osteoporoza si Boli Musculoscheletice. Acesta  a explicat ca: „Rezistenta osoasa este data de o serie de factori, nu doar de densitatea minerala osoasa. Fragilitatea oaselor este cauzata si de anomalii de microarhitectura osoasa care cresc riscul de fractura independent de densitatea osoasa. Din pacate, desi a fost creat un instrument medical pentru evaluarea noninvaziva a microarhitecturii osoase, Romania nu dispune inca de acest aparat, care ar permite medicilor sa evalueze cu o acuratete mult mai mare riscul de fracturi.”

Recuperarea medicala si prevenirea fracturilor prin sport
Sambata, pe 20 octombrie, a avut loc sesiunea de prezentari pe teme medicale dedicata pacientilor si persoanelor cu risc crescut de osteoporoza. Una dintre prezentarile de maxim interes ale zilei a fost sustinuta de conf. dr. Delia Cinteza, Director Medical la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie, care a subliniat importanta recuperarii medicale la domiciliu a pacientilor care au suferit fracturi osteoporotice majore. „Dintre cei care supravietuiesc unei fracturi la sold, doar 25% reusesc sa se recupereze la capacitatea anterioara si sa se ingrijeasca singuri.” a atentionat conf.dr Cinteza. “Pe masura ce tratamentul farmacologic isi atinge limitele, cel nonfarmacologic capata tot mai multa importanta. Recuperarea medicala incepe in spital, unde bolnavul invata ce tipuri de exercitii fizice trebuie sa faca si la ce intensitate, dupa care continua acasa, pe tot parcursul vietii.” Perioada minima de recuperare medicala este de 3 luni pentru o fractura vertebrala si de 6 luni pentru o fractura la sold.
        
Modelul de FRAX romanesc–informatii in premiera
Cu ocazia sarbatoririi Zilei Mondiale a Osteoporozei, conf.univ.dr. Daniel Grigorie a prezentat in premiera nationala modelul romanesc de FRAX, respectiv adaptarea algoritmului dezvoltat de cercetatorii americani pentru evaluarea riscului de fractura la datele din spatiul romanesc: „Este extrem de important ca nu mai folosim FRAX-ul altei tari, pentru ca am risca sa nu tratam sau sa supratratam boala. Tarile sunt foarte diferite intre ele ca prag al riscului. Romania se afla printre tarile cu risc moderat de fractura si de osteoporoza.”
In Romania, sub 5% din femeile cu osteoporoza sunt tratate. „La noi in tara exista aproximativ 1 milion de femei cu osteoporoza si osteopenie. In 2009 au fost inregistrate 18.000 de fracturi la sold, iar in 2010, 15.000. Cele mai multe dintre aceste fracturi au venit din zona de osteopenie, ceea ce arata ca densitatea osoasa nu este totul.”

Miscarea impotriva osteoporozei: muzica, dans si sport
Zeci de bucuresteni au luat parte duminica la Miscarea impotriva osteoporozei, gazduita in Parcul Lumea Copiiilor prin amabilitatea Primariei Sectorului 4. Antrenoarele Fiziolife au prezentat un program de activitati fizice adaptat persoanelor cu osteoporoza, iar publicul li s-a alaturat intr-o sesiune de fitness in aer liber.
Cori Gramescu a vorbit despre importanta sportului in prevenirea osteoporozei si in mentinerea unui organism sanatos, in vreme ce colega ei de la Lady Fit, Marcela Petridean a facut o demonstratie de Gentle Fitness, un program echilibrat si bland adresat in special femeilor cu varsta de peste 35 de ani.
Publicul din parcul Lumea Copiiilor avut parte si de cateva surprize artistice: un moment de dans latino prezentat de Melinda si Alex de la Scoala de dans Espansivo, spectacolul majoretelor de la Mondo Dance si un concert de folk de munte autentic sustinut de trupa CALEnDAR.
                         
Referinte:
ASPOR – http://www.aspor.ro
IOF – www.iofbonehealth.org
SROBMS –  www.srobms.ro
www.ladyfit.ro
www.fiziolife.ro
http://www.dansam.ro
http://trupacalendar.ro