Timp de trei zile, Targu-Jiu a fost capitala pneumologiei romanesti

 

Sute de medici si asistenti medicali au raspuns afirmativ invitatiei organizatorilor de a dezbate cele mai actuale subiecte din patologia respiratorie, intr-un context stiintific de inalta tinuta. Lectori de renume din mai multe orase ale tarii (Bucuresti, Timisoara, Arad, Iasi, Craiova, Targu-Jiu si Calarasi) au sustinut nu mai putin de 44 de prezentari in fata unei asistente interesate de aspectele practice care definesc in prezent domeniul pneumologiei si de provocarile pe care le ridica tuberculoza ca problema de sanatate publica. Programul evenimentului a fost creditat cu 12 puncte EMC pentru medici si pentru asistenti.

Simpozionul national de la Targu-Jiu, un eveniment devenit deja traditie

Simpozionul a fost organizat de Spitalul de Pneumoftiziologie  „Tudor Vladimirescu” din Targu-Jiu si compania de comunicare medico-sociala Houston NPA, sub egida Societatii Romane de Pneumologie-Sectiunea de Tuberculoza. Partenerii oficiali ai manifestarii au fost Consiliul Judetean Gorj si Universitatea „Constantin Brancusi”. Ajuns la cea de-a patra editie, evenimentul s-a bucurat de sustinerea intregii comunitati locale, astfel ca la deschiderea oficiala au luat parte reprezentanti ai principalelor autoritati municipale si judetene: Consiliul Judetean Gorj, Institutia Prefectului Gorj, Primaria Municipiului Targu-Jiu, Directia de Sanatate Publica Gorj, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si Colegiul Medicilor Gorj.

De la editia pilot din 2010 si pana la cea de-a patra editie, evenimentul a crescut atat ca amploare, cat si ca nivel stiintific, dupa cum a remarcat si prof. dr. Constantin Marica, coordonatorul stiintific al evenimentului: „De la an la an lucrarile au dovedit o consistenta deosebita, pe de o parte. Pe de alta parte, participarea a fost din ce in ce mai mare. Acum avem personalitati medicale din pneumologie si din alte specialitati de la mai multe centre universitare din tara si avem, de asemenea, patru profesori universitari din Ucraina, din Rusia si din Republica Moldova.”

Din programul simpozionului nu au lipsit temele orientate practic, de interes atat pentru medicii specialisti, cat si pentru asistentii medicali. Prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, a salutat prezenta numeroasa a asistentilor la manifestare: „Aceasta paritate intre asistente si medici, ca prezenta si ca interes, este o noutate absoluta. Niciodata nu poti sa lucrezi si sa stapanesti foarte bine un pacient, indiferent de boala, daca nu asiguri o coerenta, o coeziune acestei echipe: asistent-medic.”

Noutatea editiei IV: o sesiune de prezentari dedicata tuberculozei 

In premiera, anul acesta, organizatorii au alocat o zi intreaga prezentarilor si discutiilor despre tuberculoza, ca problema de sanatate publica.  Prof. dr. Victor Botnaru si prof. dr. Valeriu Crudu (Republica Moldova) au vorbit despre diagnosticul rapid al tuberculozei multirezistente, prin intermediul testelor moleculare genetice si despre lupta impotriva tuberculozei chimiorezistente in Republica Moldova.

Prof. Rostislav Mitrofanov (Rusia) si dr. Aleksey Denysov (Ucraina) au abordat diferite aspecte ale chimioterapiei intravenoase la pacientii cu tuberculoza, impartasind din experienta lor in aceasta problematica. Pentru prof. dr. Mitrofanov „A fost foarte frumos sa redescoperim profesionisti romani interesati de controlul tuberculozei, oameni care lupta impotriva celei mai complicate si mai periculoase infectii. Gratie acestei conferinte, am inteles cateva probleme cheie cu care se confrunta Romania in controlul TB -specialistii romani au o experienta profunda si unica in ceea ce priveste tratamentul TB, inclusiv folosirea metodelor de radioterapie pentru diagnostic si a interventiei chirurgicale pulmonare pentru tuberculoza,  utilizarea pe scara larga a testelor de diagnostic in laboratorul bacteriologic, aplicatiile DOT si aderenta la tratament. Problema este comuna si in Rusia, dar am gasit resurse si intelepciune ca sa o rezolvam. Cred ca aici sunt perspective pentru dezvoltarea operatiei pulmonare – si aici Institutul nostru poate contribui- si a chimioterapiei intravenoase, care ar putea fi un domeniu interesant pentru specialistii din spitalele romanesti, precum Spitalul <>.”

Prof. dr. Constantin Marica, expert OMS in tuberculoza chimiorezistenta, a trecut in revista endemia actuala TB 2011-2012, insistand asupra faptului ca  „tuberculoza nu este doar o problema a individului, ci a comunitatii”. Potrivit OMS, daca tendintele actuale vor continua, pana in 2015, aproape 1 miliard de oameni vor fi infectati, aproximativ 200 de milioane vor dezvolta boala, iar 35 de milioane vor muri din cauza tuberculozei. In 2011 au fost diagnosticate la nivel mondial aproximativ 8,7 milioane de cazuri noi de tuberculoza, ceea ce echivaleaza cu o incidenta de 125/100.000. Dintre acestea, 630.000 au fost cazuri de tuberculoza multidrog-rezistenta (aproximativ 50.000 fiind depistate pe teritoriul Europei). In Romania, anual, aproximativ 1200 de oameni isi pierd viata din cauza tuberculozei, in vreme ce alti 13.000 contracteaza boala.

Trei aparitii editoriale, lansate in cadrul simpozionului

Trei titluri editoriale au fost lansate oficial pentru publicul cititor de carte medicala in cadrul simpozionului de la Targu-Jiu. Dr. Nicolae-Iordache Iordache a venit sa le povesteasca medicilor din Gorj despre principiile si recomandarile din volumul sau „Cine esti tu, doctore?”, prima carte de branding personal in medicina din Romania. “Cine esti tu, doctore?” propune solutii moderne pentru medicii care nu au fost formal instruiti in sfera de business, dar care trebuie sa faca fata regulilor jocului unui mediu din ce in ce mai competitiv. Cartea se adreseaza medicilor curiosi si curajosi, care si-au propus sa lucreze constant pentru a castiga si a pastra increderea pacientilor lor, respectand o etica de lucru exemplara si dezvoltandu-si in permanenta competentelor profesionale. Stilul informal si plastic face cartea o lectura placuta si recomandarile autorilor usor de retinut. (Mai multe detalii despre carte puteti gasi pe site-urile www.houston.ro si www.cetd.ro)

“Tuberculoza- de la diagnostic la tratament” este titlul lucrarii lansate de dr. Gheorghe Nini si dr. Adriana Socaci in cadrul simpozionului organizat de Houston NPA si Spitalul “Tudor Vladimirescu”, in vreme ce prof. Gheorghe Nichifor si-a prezentat cartea “Nicolae Hasmas – “Medicul” Liberalismului Gorjean”.

De asemenea, participantii au putut achizitiona, de la standul Houston, Ghidul Angelescu de Terapie Antimicrobiana (2012, coordonator: conf. dr. Gabriel Popescu), singura publicatie din Romania care acopera aceasta tematica. Atat Ghidul Angelescu, cat si manualul de branding personal „Cine esti tu, doctore?” pot fi achizitionate prin Houston NPA, prin comenzi la comenzi@houston.ro sau 021-317.09.43.

Planuri mari pentru editia V

Pentru viitoarea editie, organizatorii isi propun sa dezvolte si mai mult conceptul din spatele evenimentului. Este foarte probabil ca locatia sa se schimbe si ca durata manifestarii sa creasca.  „Deja am fost coplesit de participarea numeroasa din anul acesta si avem toate motivele sa credem ca participarea de anul viitor va fi mult mai mare, asa ca am hotarat sa o organizam intr-o zona mult mai frumoasa, in statiunea montana Ranca. Probabil ca vom derula conferinta pe parcursul a patru zile, nu numai trei.” a declarat Tiberiu Tataru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”. 

In plus, pe agenda evenimentului isi vor gasi loc si o serie de probleme administrative, alaturi de cele strict medicale: „Intentionam ca anul viitor sa introducem pe ordinea de zi si probleme administrative, sa venim in intampinarea Ministerului Sanatatii cu propuneri legislative, pentru ca exista o ruptura intre ceea ce intentioneaza Ministerul Sanatatii si ceea ce se poate intampla in mod practic in spitalele din Romania, motiv pentru care o sa venim cu niste propuneri foarte clare, pe care deja le-am structurat putin, dar acest lucru se va putea pune in practica mult mai bine cand ne vom aduna cu totii si fiecare va veni cu experienta proprie.” a spus in premiera dr. ktp. Tiberiu Tataru intr-un interviu acordat Houston NPA.

Detalii despre manifestare, imagini si video, in curand pe: www.patologierespiratorie.ro