fbpx

Webinar Farma practic 26-27 noiembrie 2021

Ziua 1 – Sesiunea 1
[1415 – 1555]

Prof. univ. dr. farm. Simona Negreș

Președinte Colegiul Farmaciștilor din București

Importanța pregătirii continue a farmaciștilor

Doamna profesor Negreș va face referire la ce înseamnă în prezent perfecționarea medicală, cu exemple practice – și va aborda în mod special serviciul de evaluare a medicației și monitorizarea polipragmaziei – primul menționat dintre cele 12 servicii farmaceutice avansate (SFA01).

Unde intervine/poate interveni farmacistul? În evaluarea indicației fiecărui medicament, a aderenței la tratament, administrare corectă, monitorizare, reacții adverse și foarte important – în comunicarea cu medicul curant al pacientului atunci când consideră că tratamentul ar trebuie reevaluat!

Încă vă puteți înscrie la https://houston.ro/inscriere-farma-practic/.

* Polipragmazie – termenul se referă la pacientul cronic care are minim 5 substanțe medicamentoase prescrise!

Zâmbetul de altădată

Dependența nu este o opțiune. Agresivitatea este manifestarea unei răni interioare. Cum ne descurcăm cu cele două?

Dr./ Psihoterapeut Miruna Lovinescu

Prof. univ. dr. Florin Dumitru Mihaltan

Medic primar pneumolog,
Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta

CITIZINA. O nouă abordare în România în terapia anti-fumat!

Informare concisă despre obiectivele terapeutice ale strategiei pentru renunțarea la fumat și metodele practice prin care acestea pot fi atinse, inclusiv o nouă abordare în tratamentul farmacologic al dependentei de nicotină și sevrajului care apare la oprirea fumatului. În plus, sunt detaliate cateva sfaturi practice și referințe stiintifice prin care un specialist în domeniul sănătații poate să ajute și să susțină eficient persoanele care sunt hotarate să renunțe la fumat.

Dependențe. Abordări

Dr. Bogdan Gheorghe

Agenția Națională Antidrog
Observatorul Român pentru Droguri și Toxicomanie

Sesiunea 2
[1610 – 1745]

Farm. spec. Géza Horváth

Politica prețurilor și comenzilor în farmacii

Cum definiți etica prețurilor în farmacia de circuit deschis?

Care este ecuția care leagă comenzile și prețurile?

Fie că vorbim despre Rx-uri și non Rx-uri (OTC-uri, suplimente alimentare, dispozitive medicale, tehnico-medicale și alte produse), despre produse deficiatare și nondeficitare, comenzi de la distribuție sau subdistribuție, trebuie să știm ce trebuie să urmărim când facem comenzi.

Sunt câteva întrebări esențiale la care avem de reflectat iar felul în care știm să răspundem la ele face diferența. Cum calculăm corect prețul final? Cand este de interes procentul de discount și când ar fi să știm prețul final? Dăm reducere la RX-uri sau nu? Ce prețuri abordăm la non RX-uri? Ce repercursiuni are un preț mic? Dar unul mare?

La ce produse aplicăm marjă mică? Ce este de fapt marja? Ce înseamnă reducerile înșelătoare? Unde este etica prețurilor? Cum putem avea un echilibru la acest aspect? Comenzi de la distribuție sau subdistribuție? Există un al 7-lea simț, care nu se poate învăța?

Fără exagerare, farmacia de circuit deschis este cel mai complex “magazin” posibil din România iar marketingul farmaceutic are sute de rădăcini care se intersectază într-un mod interactiv.

La webinar Farma Practic- Cum să faci ”economie” de timp, bani și energie acasă și-n farmacie! voi aborda aceste 2 rădăcini importante din viața unei farmacii : comenzile și politica de prețuri. Consider ca merg “mână in mână” și voi căuta ecuația care le leagă.

Voi încerca să răspund la aceste întrebări și mă puteți provoca cu alte întrebări!

Am experiență și cred cu tărie că pot să văd lucrurile în ansamblu!

Vă astept la webinar!

Farm. spec. Géza Horváth

Afecțiunile vocii, răgușeala (disfonia)

Combinația dintre xantan, carbomer, hialuronat de sodiu, regăsita în compoziția produsului Gelorevoice, contribuie la protejarea mucoasei cavității bucale și faringiene de actiunea factorilor patogeni (virali ,bacterieni, iritativi -suprasolicitarea vocii, respirația nazală necorespunzătoare, aer uscat, alergia la polen, fumat)

Principiul de functionare: se formează la contactul cu saliva un complex  Hydro depot,care acționează ca o pelicula protectoare la nivelul mucoasei faringiene afectate. Astfel se asigură protecția, umectarea și regenerarea mucoasei respective.

Complexul Hydro Depot se menţine un timp îndelungat la nivelul mucoasei.

Simptomatologia care poate beneficia de aceasta combinație de substanțe este următoarea: iritația faringiană,senzația de arsură a faringelui,uscăciunea faringelui,durerea la înghițire,răgușeala.

O mare parte a pacienților și medicilor au evaluat eficacitatea produsului ca fiind foarte bună și bună, cei mai mulți dintre pacienți au confirmat prezența  complexului de hidrogel pe mucoase mai mult de 30-60 minute.

Folosirea acestui dispozitiv medical  poate aduce un beneficiu clar și imediat, asigurand in primul rand o mucoasa faringiana sanatoasa,bariera impotriva factorilor patogeni si totodata  constituie un ajutor important pentru persoanele care se bazează pe voce în meseria lor, toate acestea ducând la creșterea calității vieții.

Prof. univ .dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul Farmaciștilor din România

Prof. univ. dr. Sorin Aramă

Profesor universitar
la Disciplina de Fiziopatologie şi Imunologie
Cercetător științific gradul II la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” București

Susținerea și menținerea microbiotei intestinale sănătoase în practica farmaceutică

Colaborarea intersectorială în sănătate publică – contribuția sectorului farmaceutic în succesul intervențiilor de sănatate

Dai cautare pe net “ce inseamna screening pentru cancer de col uterin”.

Primul rezultat.. promoveaza o operatie pentru cancer; al doilea – te duce catre Anglia si un ghid impecabil pentru publicul larg- ghid care ne spune ca NHS ( un fel de minister al sanatatii la ei) te ajuta sa iei decizia. Incepe asa “Vă aparține decizia dacă doriți sau nu să faceți testul de screening pentru cancer de col uterin. Acest pliant are scopul de a vă ajuta la luarea deciziei.”

Urmatoarele rezultate ne duc catre clinici private care posteaza informatii mai mult sau mai putin clare, mai mult sau mai putin pe intelesul publicului larg.

Si tot pe prima pagina dam peste Codul European impotriva cancerului. Despre acest Cod, cu exemple de buna practica din statele Europene ce se pot aplica in Romania, va vorbi dr Carmen Ungurean, coordonator al Programului național de screening pentru cancerul de col uterin, Institutul De Sanatate Publica Bucuresti la Farma Practic- Cum să faci ”economie” de timp, bani și energie acasă și-n farmacie!

“în țara reală o mînă de oameni își văd de treabă la firul ierbii, adică printre oameni și problemele lor adevărate” afirma dr Ungurean.

Considera ca e important sa avem mereu in minte faptul ca “Viziunea fără acțiune este o iluzie, acțiunea fără viziune este un dezastru”!

Haideti sa cunoastem “oamenii de la firul ierbii”, sa ii promovam si sa ii sprijinim!

Inscrieti-va acum accesand https://houston.ro/farmapractic/!

Webinarul Farma Practic are loc vineri, intre 14.00 si 20.00 si sambata, intre 9.30 si 14.00!

Dr. Carmen Ungurean

Coordonator al Programului național de screening pentru cancerul de col uterin, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP)

Sesiunea 3
[1800 – 1940]

Asist. med. Cristina Angela Mușină

Președinte OAMGMAMR Bistrița-Năsăud

Asistentul de farmacie, coechipier pentru serviciile farmaceutice

Avem nevoie de asistentul medical de farmacie pentru furnizarea de servicii farmaceutice? Cum se poate face „economie de timp, bani și energie – în farmacie”, dacă farmacistul face echipă cu asistentul medical de farmacie? Care sunt limitele, ce ar putea să facă și ce nu asistentul medical de farmacie, în contextul noilor reglementărilor referitoare la serviciile farmaceutice? Sunt doar câteva dintre întrebările la care vom încerca să oferim răspunsuri la Farma Practic- Cum să faci ”economie” de timp, bani și energie acasă și-n farmacie!, 26- 27 noiembrie.”- asist. med. Musina Cristina-Angela

Simptome comune în infecțiile de tract respirator

Farm. Rodica Aluaș

Malpraxisul în practica medicală; Manager al sistemelor de management al calității Nivel 6 din EQF/CEC; Manager calitate în domeniul serviciilor de îngrijire a sănătății Nivel 6 din EQF/CEC,

Manager de calitate al serviciilor de sănătate Nivel 6 din EQF/CEC, Prevederi legislative privind Buna pactica de Fabricație ș i Buna Practica de distribuție angro a medicamentelor; GDPR în sistemul sanitar românesc; Manager al sistemului de management al rscului

Nivel 6 din EQF/CEC; Auditor în domeniul calității Nivel 6 din EQF/CEC QSB CERT; Nutriția și calitatea vieții; Formator RBPF;

Prof. univ .dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul Farmaciștilor din România

Vitamina D pentru o viață activă!

Vitamina D actionează asupra unei varietati de procese din organism, iar D3 (colecalaiferol) este forma cu cea mai mare biodisponibilitate.

Vitamina D contribuie la mentinerea sanatății sistemului osos si muscular,reducând riscul de cădere, factor de risc pentru fracturile osoase,se coreleaza cu o absorbtie crescuta a calciului si a fosforului si asigură functionarea normala a sistemului imunitar.

În anumite situații sunt necesare doze mai mari de Vitamina D (2000 U.I.) cum ar fi: obezitatea, osteoporoza,malabsorbția,tulburările renale,tulburări ale metabolismului osos sau fosfocalcic.

Insuficiența de vitamina D poate compromite funcția imunitară respiratorie, crescând riscul de gravitate și mortalitate prin boli respiratorii,inclusiv prin COVID-19

Este foarte importantă mentinerea unui nivel optim de vitamina D pentru a putea beneficia de o viată activă si sănătoasă..

Serviciul de preparare a medicamentelor magistrale și oficinale sau a altor produse de sănătate

„Cand receptura a devenit optionala in farmacii… am simtit ca farmacia comunitara isi pierde incet sufletul.

Era fix lucru de care ma temeam cel mai mult la inceput de cariera.. sa imi pierd interesul si pasiunea pentru ceea ce fac.

Sprijinit de oameni pasionati si iubitori din acestui domeniu, am inceput sa readuc speranta. Este un drum lung cu multe provocari dar si reusite, pe care inca il parcurg, cu pasiune, rabdare si munca.

Este mare nevoie de receptura farmaceutica la orice nivel in farmacie. ne defineste si ne apropie pe noi farmacistii de pacient si nevoile lui medicale.”

Opinia apartine farmacistului Marius Oltean, prezent in calitate de lector la Farma Practic – webinar dedicat farmacistilor si asistentilor de famacie (vineri 14.00 – 20.00 si sambata 9.00-14.00, saptamana aceasta).

La Farma Practic- Cum să faci ”economie” de timp, bani și energie acasă și-n farmacie! Marius va aborda „Serviciul de preparare a medicamentelor magistrale și oficinale sau a altor produse de sănătate” – serviciu esential mentionat in MO in noiembrie 2021.

Marius Oltean este un pasionat farmacist clujean ! Inoveaza si adapteaza retete si preparate magistrale intr-un laborator farmaceutic gandit si dezvoltat dupa nevoile tehnologice moderne.

Dupa 15 ani de experienta in domeniul farmaceutic, dupa ce a parcurs aproapte toate etapele ( farmacist-farmacist sef) continua, plin de pasiune si placere sa profeseze in farmacia comunitara.

Farm. Marius Oltean

Ziua 2 – Sesiunea 1
[0930 – 1130]

Farm. pr. drd. Szabó Sándor

Farmacist primar – Farmacie clinică, Doctorand la Facultatea de Farmacie UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, Cadru didactic asociat disciplina de Farmacie Clinică – UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, Afiliere: Asociația Română a Farmaciștilor Clinicieni (ARFC

Rolul farmacistului în consilierea pacientului cu hipercolesterolemie: trebuie statinele administrate seara?

Te sună părinții sau bunicii și îți spun că și-au făcut analizele în urma cărora a rezultat că au valoarea colesterolului mai mare decât valoarea de referință și că au discutat cu medicul care le- a prescris tratament cu statine. Ce recomandări și sfaturi le dați în calitate de farmacist/ asistent de farmacie?

Haideți să discutați cu farm. pr. drd. Szabó Sándor la webinar Farma Practic- Cum să faci ”economie” de timp, bani și energie acasă și-n farmacie!, 26- 27 noiembrie, despre când trebuie administrate statinele, care din ele pot induce hepatocitoliză și alte aspecte practice ce duc la un pacient aderent la tratament.

“Utilizarea statinelor s-a extins în ultima perioadă, iar dozele recomandate în funcție de patologie s-au schimbat. Farmacistul trebuie să fie informat cu ultimele noutăți despre clasa statinelor și să cunoască ghidurile actuale de tratament. Oferind o consiliere centrată pe pacient putem modula aderența, eficacitatea și siguranța terapiei cu statine. Dar, oare câte știm despre statine? Se administrează obligatoriu seara? Produc oare hepatotoxicitate? Ce profil de siguranță au? Aflăm răspunsurile la aceste întrebări la webinar Farma Practic- Cum să faci ”economie” de timp, bani și energie acasă și-n farmacie!”- farm. pr. drd. Szabó Sándor

Managementul pacienţilor cu gastropatie indusă de medicamentele ulcerogene

Șef lucr. dr. Mihaela Daniela Baltă

Medic primar medicină de familie, UMF Carol Davila, Facultatea de Medicină Generală, Departament clinic 5, Disciplina Medicina de Familie

Conf. univ. dr. Cristian Funieru

Seful disciplinei de Preventie Stomatologica de la Facultatea de Stomatologie de la Bucuresti.

Managementul preventiv și terapeutic al hipersensibilității dentinare

Hipersensibilitatea dentinară reprezintă sensibilitatea dureroasă resimțită de pacienți pentru o scurtă perioadă de timp, atât cât stimulii, de regulă termici sau chimici (alimentari), actionează asupra unor porțiuni din dentina expusă direct în mediul cavității orale. Managementul hipersensibilității începe cu diagnosticul afecțiunii, cu diferențierea ei de alte entități, cum ar fi caria dentară, diferențiere ce presupune examenul clinic efectuat de către stomatolog. Apoi, în funcție de situație, se identifică cauzele și se intervine, fie printr-o conduită preventivă, fie printr-o atitudine terapeutică, scopul fiind acelasi: combaterea durerii și disconfortului pacientului.

Rolul farmacistului in gestionarea pacientului cu medicatie oncologica

Când ți-ai făcut ultima oară un control de rutină la sâni…sau orice fel de control de rutină? Dar membri familiei tale?

În urma discuțiilor pe care le-am avut cu o parte dintre colegii farmaciști și asistenți de farmacie, în contextul serviciilor farmaceutice, a rezultat că sunteți interesați să aflați mai multe despre ”Serviciul de monitorizare a pacientului sub tratament cu antineoplazice orale”.

Dacă aveți rude, pacienți, prieteni, cunoscuți care urmează tratament oncologic și au nevoie de sprijinul vostru din punct de vedere al informațiilor practice: dacă au uitat să administreze o doză, la ce OTC-uri/ suplimente trebuie să fie atenți, alimentație, etc. veniți la Farma Practic- Cum să faci ”economie” de timp, bani și energie acasă și-n farmacie!.

Veți putea discuta aspecte practice despre informarea și educarea pacientului privind particularitățile tratamentului cu anticanceroase orale, monitorizarea aderenței la tratament și limitarea efectelor nedorite cu farm. Nicoleta Radu farmacist cu “antecedente” de calificare în medicină și experiență de farmacie comunitară în proximitatea oncologiei, în prezent farmacist la pregătirea/reconstituirea medicației citostatice parenterale în spital.

Dați click pe https://houston.ro/inscriere-farma-practic/ și ne vedem pe ZOOM pe 26- 27 noiembrie!

Farm. Nicoleta Radu

Farmacist, Spitalul Clinic Judetean Tg. Mureș

Sesiunea 2 – Dezbatere
[1150 – 1350]

Cine v-ar putea plăti serviciul farmaceutic- statul și/ sau pacientul?

Te vezi ”colaborând” cu serviciile farmaceutice peste 5 ani? Până să răspundeți la această întrebare haideți să găsim răspunsurile, în cadrul webinar-ului Farma Practic, 26- 27 noiembrie, la următoarele întrebări:

– După publicarea în Monitorul Oficial a nomenclatorului și metodologiei, care sunt pașii următori ce urmează a fi făcuți, de către cine, în cât timp?

– Care sunt serviciile farmaceutice care ar putea fi decontate de stat și care sunt cele care ar putea fi plătite de pacienți?

– Se poate implica farmacistul din spital în oferirea acestor servicii? Poate contribui asistentul de farmacie?

…întrebări sunt multe, iar după ce în unele farmacii a început să fie facută testarea pentru Covid și media s-a grăbit să anunțe vaccinarea în farmaciile din România, au apărut și alte întrebări și preocupări. Tarif unic pentru servicii? Diferențiat? Plata către farmacie și/sau către farmacist?

La dezbaterea de la Farma Practic- Cum să faci ”economie” de timp, bani și energie acasă și-n farmacie! vom aborda aceste subiecte și vom vedea ce putem clarifica alături de farmaciștii care au fost implicați în grupul de lucru pe acest subiect!

Șef lucr. dr. farm. Răzvan Prisada

Conf. univ. dr. Gabriela Tătărîngă

Conf. univ. dr. Elena Dinte

Farm. Florina Bonifate

Farm. Paul Andreianu

Farm. Marius Călin Cherecheș

Farm. Neluta Popescu

Farm. Silvia Mincu

Farm. Monica Zaharia

Dr. Maria Szerac

Farm. Rodica Aluas