Zeci de pacienti au invatat, alaturi de medicii si ingrijitorii lor, cum sa lupte inteligent cu boala Parkinson

Weekendul trecut Cluj-Napoca s-a transformat in centrul de interes al discutiilor pe tema abordarii integrate in echipa medic-pacient a bolii Parkinson. Specialisti interesati de cele mai recente progrese inregistrate in acest domeniu s-au aflat alaturi de pacientii si apropiatii lor, care au primit informatii de natura practica, menite sa ii ajute sa faca fata provocarilor cotidiene ale acestei afectiuni. Peste 170 de persoane au luat parte la prezentarile din cadrul conferintei Abordarea Integrata a Bolii Parkinson-editia a IV-a. Conferinta cu public mixt a fost completata de un simpozion adresat exclusiv specialistilor, a carui tematica s-a axat pe managementul fazelor avansate ale bolii, discutandu-se strategii terapeutice ca  tratamentul cu apomorfina, stimularea dopaminergica cu levodopa-carbidopa, stimularea cerebrala profunda, precum si cercetarile experimentale in domeniul terapiei cu celule stem in boala Parkinson. 

Conferinta Abordarea Integrata a Bolii Parkinson a adus impreuna persoane cu boala Parkinson, apropiati ai acestora si profesionistii implicati in ingrijirea lor si interesati de studiul si managementul acestei afectiuni. Conferinta a fost coordonata stiintific de Prof. dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania si presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii. 

Alaturi de acesta au sustinut prezentari lideri de opinie in domeniul neurologiei: Prof. dr. Lacramioara Perju-Dumbrava, Prof. dr. Angelo Bulboaca, Sef lucrari dr. Jozsef Szasz, Dr. Amalia Ene, dr. Livia Popa, Dr. Camelia Capusan ,  , Dr. Viorelia Constantin, precum si personalitati medicale de renume din alte specialitati:  Prof. dr. Daniel David (psihologie), Dr. Jean Ciurea (neurochirurgie), Sef lucrari dr. Dan Farcas (cardiologie), Asist. univ. dr. Ana-Maria Bumbea (recuperare medicala). 

Conferinta Abordarea Integrata a Bolii Parkinson, in cifre:

360 de minute de prezentari stiintifice si discutii

170 de participanti

70 cadre medicale si alti specialisti in domeniul sanatatii

70 pacienti si apropiati ai lor

16 lectori

13 parteneri media

8 credite EMC pentru medici

10 credite EFC pentru farmacisti. 

„Aceasta intalnire este dedicata perfectionarii modului de comunicare dintre cei cei ce diagnosticheaza, trateaza si gestioneaza medical conditia bolnavului cu boala Parkinson si pacientii care constituie Asociatia de Lupta impotriva Bolii Parkinson. Exista un parteneriat important intre Societatea de Neurologie din Romania si asociatia de pacienti. Categoric este nevoie de aceasta intalnire, deoarece viata in care traim este deosebit de complexa, apar probleme noi pe care bolnavii ni le aduc la cunostinta, noi le comunicam ceea ce am reusit sa facem pentru ei. In lipsa acestei comunicari, partenerii implicati in gestionarea acestor probleme nu reusesc sa perceapa complet si corect informatiile si datele noi din acest domeniu. (…)Corpul medical are  in vedere aspectele ce tin  de sustinerea pacientului cu boala Parkinson, se adapteaza cerintelor si nevoilor sale.. Pot afirma ca la nivelul Comisiei  de Neurologie din cadrul Ministerului Sanatatii, condusa de Prof. Dr. Ovidiu Bajenaru, am facut toate demersurile ca terapiile noi sa intre pe piata romaneasca iar cele existente sa fie mentinute.” a explicat, in cadrul conferintei de presa organizate de Houston NPA, Prof. dr. Dafin Muresanu, Presedintele Societatii de Neurologie din Romania.

„Cu toate ca simptomatologia clinica este in general clara, in multe situatii, noi nu putem preciza cu exactitate daca  avem de-a face cu o boala Parkinson autentica sau un sindrom de tip parkinsonian. Anumite examinari paraclinice pot aduce claritate in diagnosticul pacientilor cu boala Parkinson. (…) Recuperarea pacientului incepe o data cu punerea diagnosticului si inseamna, in principiu, kinetoterapie si terapie ocupationala, la care se adauga, inca de la bun inceput, consilierea psihologica. Kinetoterapia si terapia ocupationala pot intarzia cu pana la 16-24 luni initierea terapiei cu levodopa, care aduce unele efecte secundare. Acest aspect este foarte important deoarece reprezinta practic doi ani din viata pacientului, in care noi protejam ultima rezerva pana la terapia cu levodopa. Pe de alta parte, pacientii cu boala Parkinson au ajuns la aceeasi speranta de viata cu ceilalti subiecti, care nu au boala Parkinson, lucru care reprezinta o mare reusita ”. a mentionat pentru Houston NPA Prof. dr. Angelo Bulboaca, seful sectiei de Neurologie de la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca.

“Incercam sa integram in societate pacientii cu boala Parkinson si sa facem ca societatea sa inteleaga ce inseamna boala Parkinson, sa ne accepte ca suntem semenii lor, sa fim parte din aceasta societate, mai ales ca statisticile arata ca in 2040 boala Parkinson va fi una dintre cele mai raspandite boli..” a declarat, intr-un interviu acordat Houston NPA, Dan Raican, presedintele Asociatiei de Lupta impotriva Bolii Parkinson din Romania.

 „Pentru mine si sotul meu a fost benefica aceasta conferinta, ne-am simtit bine, apreciem eforturile dumneavoastra si programul stiintific  a fost peste asteptarile noastre. Va multumim pentru invitatie si am fi onorati sa participam si la alte conferinte. Va felicitam!” spune Maria Popa, pacienta invitata la conferinta organizata de Houston NPA.

In 2014, Houston NPA va continua sa acopere nevoia de informare medicala corecta a pacientilor cu boala Parkinson, organizand pentru acestia si pentru specialistii care se ocupa de tratamentul si monitorizarea lor conferinte si workshop-uri pe teme de actualitate si cu caracter practic. In primavara lui 2014 va avea loc cea de-a cincea editie a conferintei Abordarea Integrata a Bolii Parkinson, la Timisoara, iar pentru noiembrie Houston NPA pregateste un eveniment axat pe patologia tulburarilor de miscare.

Sponsorii care au sprijinit editia a IV-a a conferintei Abordarea Integrata a Bolii Parkinson: Abbvie, UCB, GSK, Polipharma, Ever Neuro Pharma

Parteneri stiintifici: Societatea Romana de NeuroReabilitare, Federatia Romana de Kinetoterapie, CMR

Parteneri media: Romedic, Formare Medicala, Pagina Medicala, Medical Manager, Medipedia, Edumedical, Doctor.ro, Sfatul Medicului, Health and the City, Ghid Cabinet, Jurnal de Sanatate, Ziarul Faclia, Radio Cluj, Evenimente in Cluj.