Ziua Mondiala a Osteoporozei 2013, 18-20 oct, Bucuresti

Update: Va invitam sa urmariti site-ul evenimentului: www.ziuaosteoporozei.ro

Ziua Mondiala a Osteoporozei va fi marcata pentru a doua oara consecutiv si in Bucuresti, in perioada 18-20 octombrie 2013, prin actiuni de comunicare menite sa creasca nivelul de informare a profesionistilor in sanatate, a pacientilor si, nu in ultimul rand, a publicului larg cu privire la aceasta afectiune. Evenimentul este organizat de compania de comunicare medicala Houston NPA, in parteneriat cu SROBMS (Societatea Romana de Osteoporoza si Boli Musculoscheletice) si ASPOR (Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei din Romania).  Coordonatorul stiintific al manifestarii va fi conf. dr. Daniel Grigorie, presedintele SROBMS.

O abordare completa si interdisciplinara a osteoporozei

Evenimentul este structurat astfel: conferinta pentru specialisti (18-19 octombrie 2013), workshop pentru pacienti (19 octombrie 2013) si „Miscarea impotriva Osteoporozei” (20 octombrie).

La conferinta interdisciplinara de informare medicala vor fi dezbatute teme de maxim interes pentru cei interesati de studiul, preventia, diagnosticul, tratamentul si monitorizarea osteoporozei: medici (specialitatile: medicina de familie, reumatologie, endocrinologie, recuperare medicala, BFKT, geriatrie si gerontologie, ortopedie, medicina interna), farmacisti, asistenti medicali si de farmacie, medici rezidenti si studenti. Conferinta va fi creditata EMC si EFC. La editia trecuta, participantii au fost creditati cu 9 puncte EMC (medici), 12 puncte EMC (asistenti medicali) si 16 puncte EFC (farmacisti).  

Printre temele care vor fi prezentate specialistilor se numara: modelul romanesc de FRAX in practica clinica. Praguri de investigare si tratament (simulari online de FRAX); sistemul musculo-scheletic: tinta terapeutica a prevenirii fracturilor; durerea si diagnosticul diferential in bolile musculo-scheletice; vit D, Ca: cat, cum, pentru cat timp?; managementul osteoporozei la femeia tanara in postmenopauza; tratamentul osteoporozei severe; tratamentul cu bifosfonati; nutritia si sanatatea oaselor; vindecarea fracturilor si rolul agentilor terapeutici; recuperarea pacientului cu osteoporoza; osteoporoza la barbati; sindromul de fragilitate la varstnici (frail elderly patients); abordarea pacientului cu osteoporoza in cabinetul MF; strategii viitoare in osteoporoza etc.

Sambata, 19 octombrie, persoanele diagnosticate cu osteoporoza sunt asteptate la un workshop, in cadrul caruia vor primi informatii practice pentru a face fata cu succes provocarilor cotidiene ale bolii.  Cu aceasta ocazie, pacientii vor putea afla mai multe despre: pacientul cu osteoporoza in Romania 2013;  evaluarea pacientului cu risc de osteoporoza – testul 1 minut; exercitii fizice in osteoporoza; recuperarea dupa fractura osteoporotica; alimentele permise si interzise in osteoporoza; vitamina D, Calciu: cat, cum, pentru cat timp?; programe structurate in osteoporoza; instrumentul FRAX de evaluare al riscului de fractura; sindromul de fragilitate la varstnici (frail elderly patients); depresia si impactul asupra sanatatii oaselor.

Duminica, 20 octombrie, toti bucurestenii sunt invitati la “Miscarea impotriva osteoporozei” – program special de exercitii fizice adaptat persoanelor cu osteoporoza si celor cu risc crescut de osteoporoza desfasurat intr-un parc central din Bucuresti.

Taxe reduse pana pe 15 octombrie!

Taxele de participare variaza intre 50 si 100 de lei pentru membrii ASPOR si intre 80 si 130 de lei pentru ceilalti participanti. (Pentru cei care doresc sa se inscrie in ASPOR, suma de 30 de lei se deduce ca taxa de inregistrare pentru primul an.) Taxele sunt reduse pana pe 15 octombrie si acopera: accesul la lucrari, kitul de eveniment, diploma EMC/EFC, mesele (cina vineri, pranz sambata), pauzele de cafea.

Istoricul evenimentului

In 2012, Ziua Mondiala a Osteoporozei a fost marcata in premiera in Bucuresti prin actiuni ample, menite sa atraga atentia asupra mijloacelor de preventie si a modalitatilor de tratament ale osteoporozei. Printre lectorii care au sustinut prezentari s-au aflat: prof. dr. Horatiu Bolosiu, conf. dr. Daniel Grigorie, prof. dr. Mihai Berteanu, conf. dr. Delia Cinteza,  conf. dr. farm. Simona Negres, conf. dr. Catalina Poiana, asist. univ. dr. Daniela Opris, dr. Salvina Mihalcea, dr. Andreea Ildiko Gasparik si multi altii. 

Pentru a ramane la curent cu noutatile legate de desfasurarea editiei curente,  va invitam sa urmariti site-ul evenimentului: www.ziuaosteoporozei.ro