Alegerea corecta in tratamentul infectiilor urinare: Intre rezistenta bacteriana si riscul de dismicrobisme – 28 mai, 18 iunie, 26 iunie

Infectiile de tract urinar sunt tratate cu antibiotice, ceea ce face ca acest tratament sa fie unul delicat, succesul fiind conditionat de mai multi factori, precum: alegerea potrivita a antibioticului, durata tratamentului, dar si administrarea corecta dupa instructiunile precise ale medicului. In caz contrar, consecintele pot fi din ce in ce mai grave: de la reaparitia simptomelor la dezvoltarea rezistentei bacteriilor la antibioticele utilizate, ingustandu-se optiunile de tratament pe viitor. In plus, orice administrare de antibiotic, indiferent daca este eficienta sau nu, aduce de modificare a florei bacteriene a respectivului pacient, ceea ce poate genera afectiuni precum infectia determinata de Clostridium difficile. De aceea, este foarte important sa fie cunoscute situatiile in care antibioticele nu trebuie administrate, cum este cazul majoritatii bacteriuriilor asimptomatice (simpla prezenta a bacteriilor in urina fara manifestari clinice). 

Tinand cont de acest context, compania de comunicare medicala Houston NPA organizeaza, cu sprijinul Angelini Pharmaceuticals, seria de simpozioane „Alegerea corecta in tratamentul infectiilor urinare: Intre rezistenta bacteriana si riscul de dismicrobisme”. Evenimentele creditate EMC se adreseaza medicilor de familie din Bucuresti si sunt organizate dupa urmatorul calendar: 

28 mai – pentru medicii de familie cu cabinet in sectorul 2 sau sectorul 3 – Locatie: Hotel International (Strada Cauzasi 27, Bucuresti);

18 iunie – pentru medicii de familie cu cabinet in sectorul 1, sectorul 6 si Ilfov – Locatie: Hotel Novotel (Calea Victoriei, Nr. 37B, Bucuresti);

– 26 iunie – pentru medicii de familie cu cabinet in sectorul 4 sau sectorul 5 – Locatie: Hotel Novotel (Calea Victoriei, Nr. 37B, Bucuresti).

Lectorii celor 3 editii sunt personalitati medicale marcante, lideri de opiniei in domeniile urologie si antibioterapie: Prof. Dr. Nicolae CALOMFIRESCU – medic primar urolog; Conf. Dr. Gabriel POPESCU – medic primar boli-infectioase, autor principal al “Ghidului Angelescu de Terapie Antimicrobiana” editia 2012.

“Intrucat datele de rezistenta microbiana la antibiotice sunt alarmante, este nevoie sa respectam ghidurile de practica in utilizarea antibioterapiei adaptata fiecarei afectiuni. Spre exemplu, nu orice cistita este bacteriana. Haideti sa abordam diferentiat situatiile clinice cu care ne confruntam!” a declarat Prof. Dr. Nicolae Calomfirescu. 

“Infectiile urinare joase si bacteriuriile asimptomatice reprezinta situatiile care, alaturi de infectiile respiratorii si de sindroamele diareice, genereaza cel mai mare consum de antibiotice. Pentru marea majoritate a pacientilor aflati in aceste situatii, prescrierea de antibiotice este realizata de catre medicii de familie. De aceea, consider extrem de importanta pentru acestia reamintirea principiilor corecte de terapie antibiotica in aceste situatii” a fost mesajul transmis de catre Conf. Dr. Gabriel Popescu.  

“Omul este un vast teritoriu populat de bacterii. Prezenta bacteriilor in organismul uman fara a determina manifestari de boala, situatie denumita colonizare, nu necesita administrarea de antibiotice, cu rare exceptii. Acesta este si cazul bacteriuriei asimptomatice (prezenta de bacterii in urina fara simptomatologie), care se trateaza DOAR la gravide si inainte de interventii urologice. Trebuie retinut ca orice antibiotic administrat pe cale sistemica modifica intreaga flora microbiana care ne populeaza, selectand bacteriile rezistente fata de acesta si generand conditii pentru multiplicarea mai rapida a acestora (dismicrobisme). 

De aceea, este necesar sa administram antibiotice DOAR cand sunt indicate si ori de cate ori este posibil sa tratam infectiile cu antibiotice care se concentreaza in organismul uman DOAR acolo unde este nevoie. In cazul infectiilor urinare joase avem la dispozitie asemenea antibiotice: fosfomicina-trometamol si nitrofurantoina  Este extrem de important ca ele sa fie folosite ori de cate ori este indicat, in locul altor antibiotice, precum fluorochinolonele si cefalosporinele care, difuzand in intreg organismul, determina mult mai frecvent selectare de bacterii rezistente si infectii produse de Clostridium difficile” a precizat Conf. Dr. Gabriel Popescu.   

„In plus, din pacate, in Romania ne confruntam cu niveluri extrem de ridicate ale rezistentei bacteriene la infectii. Aceasta afirmatie este adevarata si pentru Escherichia coli, cea mai frecventa cauza a infectiilor urinare; in ultimii ani, rezistenta sa la fluorochinolone a atins nivelul de 30%, iar rezistenta fata de cefalosporine depaseste 20%.  Aceasta situatie a fost generata de utilizarea lor excesiva – ne situam intre primele trei state din Europa atat in privinta consumului de antibiotice in general, cat si al catorva categorii de antibiotice cu spectru larg: fluorochinolone, peniciline legate de inhibitori de beta-lactamaza, cefalosporine. In schimb, in mai mult de 90% din cazuri, fosfomicina-trometamol si nitrofurantoina si-au pastrat activitatea impotriva Escherichia coli. Un medic foarte bun stie si ce antibiotice sa prescrie si ce antibiotice sa nu prescrie intr-o anumita infectie; iar cel mai bun prescriptor de antibiotice (avand in vedere nevoia de a pastra antibiotice eficiente si pentru anii care vin) este cel care nu prescrie antibiotice daca nu sunt necesare!” a atras atentia Conf. Dr. Gabriel Popescu.  

DETALII SI INSCRIERE:

Tocmai pentru a incuraja informarea medicala in ceea ce priveste alegerea corecta in tratamentul infectiilor urinare, medicii de familie pot participa gratuit la aceste evenimente, singura conditie fiind inscrierea prealabila. Cei interesati de participare sunt rugati sa se adreseze companiei de comunicare medicala Houston NPA, la nr de telefon 0723.856.179, 021-317.09.43, email corina.stancu@houston.ro, evenimente@houston.ro.

Contact presa: Simona Oprea, PR Manager Houston NPA, 0733.076.381, simona.oprea@houston.ro