Campania Asociatiei Transplantatilor din Romania, “Spune DA! Sustine donarea de organe!”, a fost demarata in Oradea

Campania, desfasurata si in acest an sub auspiciile Ministerului Sanatatii, isi propune cresterea gradului de constientizare a populatiei cu privire la importanta dezvoltarii unui curent favorabil in societatea civila privind donarea de organe, pentru a veni in ajutorul numarului mare de pacienti de pe listele de asteptare si pentru care transplatul reprezinta ultima si singura solutie salvatoare. 

La conferinta de presa de la Oradea au fost prezente peste 50 persoane: reprezentanti mass-media, pacienti cu transplant sau care asteapta un transplant, apartinatori, cadre medicale, membrii Asociatiei Transplantatilor din Romania. 

“Am inceput aceasta editie a campaniei in orasul Oradea, oras cu traditie in declararea potentialilor donatori aflati in moarte cerebrala. Ne bucuram sa avem alaturi de noi, in cadrul acestei conferinte,medici specialisti si cadre medicale cu competente pe linie de transplant-in frunte cu d-na dr. Carmen Pantis, factori decizionali ai administratiei locale,sistemului de sanatate si ai bisericii Romano-Catolice. Echipa de voluntari ai ATR, care include atat membri ai asociatiei cat si reprezentanti ai presei si ai  Ministerului Sanatati din Republica Moldova doreste sa informeze prin contactul direct pe oradeni asupra caracterului legal si benefic al donarii de organe. Existenta posibilitatile legale cu privire la actul donarii faciliteaza accesul la o declarare usoara, dar mediatizarea acestora trebue intensificatat si permanentizata. Mediatizarea si informarea trebuie sa fie simpla si clara,  incat mesajul sa ajunga corect si pe intelesul fiecaruia, la receptori” a declarat Presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania, Gheorghe Tache.

In cadrul conferintei de presa invitatii prezenti au transmis multiple mesaje de incurajare si de sprijin pentru cei implicati in campania ATR, dar si mesaje motivationale pentru toate persoanele care au in vederea inscrierea ca potentiali donatori. 

Dr. Carmen Pantis, coordonatorul programului de transplant din Bihor a precizat ca “Moartea cerebrala inseamna moarte cu siguranta, nu exista posibilitate de eroare. In 12 oct. 2012 Dr. Raed Arafat a dat un ordin de ministru care a dublat numarul de donatori in 2013. In 2012 erau 7 coordonatori de transplant acreditati. Acum sunt peste 35 in 47 de spitale acreditate. Sper sa ajungem de la 135 de donatori cati sunt acum la 300-400. Prin campanii de acest tip exista sansa ca timpul de asteptare pentru transplant sa scada foarte mult. Visul meu este sa avem transplant de organe solide in Oradea, acum avem doar de cornee intr-un centru privat. Cand simt ca nu reusesc sa conving familia sau e nehotarata le ofer un argument – ganditi-va ca cel care va primi organul se va ruga in fiecare zi pentru cel drag dvs. Dvs poate cu timpul veti uita – e un mecanism de aparare natural. Primitorul nu va uita insa niciodata. E una din cele mai fericite zile ale vietii mele, e prima oara cand intalnesc persoane transplantate”.

Dr. Claudia Cladovan, managerul Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, medic pediatru – “Din pacate am pierdut multi copii in anii care au trecut. Fara sprijinul si ajutorul Asociatiei Transplantatilor din Romania nu stiu daca s-ar fi ajuns departe cu tot efortul medicilor si lumii politice …Avem copii transplantati pe care ii vedem acum la final de liceu. Pediatria oradeana a luptat mult pentru copii ei”. 

Conf. dr. Ladislau Ritli – “Am considerat intotdeauna persoana transplantata o persoana aparte. ATR poate fi un exemplu pentru orice asociatie de pacienti cu boli cronice. Fac multe lucruri si argumenteaza foarte bine, nu exagereaza si atunci e normal ca Ministerul Sanatatii sa aprobe cererile. Transplantul nu e o problema strict tehnica, e o problema psiho-sociala si de credinta. Am facut un studiu si doar 20% din populatie este dornica sa ofere cornee pentru transplant, insa 100% ar accepta sa primeasca de la cineva cornee daca ar avea nevoie. Trebuie sa echilibram procentele”. 

Finalul conferintei de presa de la Oradea a fost unul emotionant. Fiecare persoana din sala si-a spus numele si numarul de ani de la transplant. In sala a fost prezenta o persoana care are transplant hepatic si care a infiat un baietel, motivand ca ea a primit o noua sansa la viata si ca a vrut sa faca si ea viata unui copil mai buna. 

Urmatoarele actiuni din campania “Spune DA! Sustine donarea de organe!”:

Conferinta de presa TIMISOARA – Sala Galbena a hotelului Boavista, vineri, 24 octombrie, intre orele 10.00 si 11.00 (sustinuta de Asociatia Transplantatilor din Romania-ATR si Societatea Romana de Anestezie si Terapie Intensiva-SRATI).

Conferinta nationala anuala a ATR, “Transplantul, pacientul in stare post transplant si viata cotidiana a acestuia – a IV-a editie”, eveniment organizat in colaborare cu Houston NPA – Timisoara – Hotel Boavista, 24 oct.   

Lucrarile conferintei “Transplantul, pacientul in stare post transplant si viata cotidiana a acestuia” se vor derula in 24 octombrie 2014, in intervalul orar 11 – 15, la Hotel Boavista, avind in program teme referitoare la: Programul national de transplant 2014 – 2015; Rolul CNAS/ANT, indicatia de transplant si accesul la transplant; monitorizarea pacientului transplantat; medicatia imunosupresoare – noutati; particularitati, drepturile si obligatiile pacientilor; cardul de sanatate&dosarul electronic; nevoia de protectie sociala si accesul la protectie sociala al pacientului in stare post-transplant prin incadrarea acestuia in grad de handicap; dar si povesti de viata ale celor care au beneficiat de transplant si cum le-a schimbat viata acest tratament.

Ziua de campanie, in fiecare oras, este structurata pe trei momente principale:

1. Dimineata Conferinta de presa cu participarea coordonatorilor de transplant locali, a medicilor specialisti, a oficialitatilor administrative, a reprezentantilor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Directiei de Sanatate Publica, Directiei Judetene de Protectie Persoane cu Dizabilitati, reprezentanti ai clerului etc.;

2. dupa-amiaza, voluntari ATR si ai Crucii Rosii discuta si distribuie materiale informative privind donarea, in zone pietonale frecventate de public;

3. seara, o ceremonie cu lumina (lampioane sau lumanari) in memoria donatorilor.