Conferința Națională „Optimizarea, Performanța și Calitatea în Sănătate”

Compania de comunicare medicală Houston NPA și Healthcare Business Solution Group organizează între 13-15 noiembrie 2015 la Poiana Brașov (Ana Hotels) Conferința Națională cu tema „Optimizarea, Performanța și Calitatea în Sănătate”. Evenimentul se adresează structurii de management a spitalelor, autorităților publice și sanitare. 

Conferința își propune să abordeze subiecte pragmatice din domeniul managementului sanitar, prin prisma analizei proceselor de sistem pe criterii de calitate, eficiență, transabilitate și indicatori de performanță, facilitând comunicarea între structura de conducere a spitalelor și autoritățile publice locale și centrale. 

Pe parcursul celor 3 zile organizatorii își propun ca întreg aparatul decizional și operațional al unităților sanitare să dobândească informații care să le ofere anumite “chei de verificare” în procedurile interne, dar și să îi conducă la soluții pragmatice de îmbunătățire a procesului managerial, cu scopul creșterii performanței și eliminării pierderilor din anumite sectoare vulnerabile.

În cazul reprezentanților sectorului administrativ public care au în vedere îmbunătățirea calității serviciilor medicale pentru cetățeni, organizatorii doresc să îi informeze despre modul de analiză al unui spital, despre importanța cunoașterii arealului și corelația acestuia cu structura de servicii a unității sanitare, despre analiza notelor de fundamentare sau alocarea de fonduri. 

“Comunicarea autorități publice locale-managementul spitalelor este extrem de importantă. Efectele descentralizării ar trebui cuantificate și prezentate publicului larg. Până atunci, sperăm ca acest eveniment să faciliteze crearea unor relații funcționale între cele două structuri, în beneficiul pacientului. În cadrul campaniilor <> derulate de Houston am avut bucuria să constatăm o mare deschidere a autorităților publice locale în ceea ce privește promovarea prevenției și sprijinirea dezvoltării serviciilor de sănătate pe plan local. Sper ca această atitudine să se generalizeze la nivelul întregii țări” a declarat Dr. Maria Szerac, CEO Houston NPA, în calitate de organizator al conferinței. 

Gazda evenimentului este Dr. Horea Timiș, manager la o companie privată de analiză în domeniul managementului medical, cu o experiență de 5 ani ca director la DSP Alba, fost consilier în cadrul Ministerului Sănătății. “În sistemul sanitar este nevoie de o nouă abordare pragmatică și profesionistă bazată pe indicatori de performanță, eficiență și eficacitate, în care binomul cost-beneficiu să fie transparent și măsurabil. Nu putem face reformă într-un sistem care conține pierderi în procesele care îl definesc. Scopul nostru este optimizarea proceselor prin eliminarea pierderilor atât pe verticală, cât și pe orizontală. Când ai un sistem “sănătos” ca structură de procese putem să vorbim de performanță și creșterea calității în sistemul de sănătate”, a declarat Dr. Horea Timiș.  

Printre invitații speciali se numără Dipl.ing. Paolo Padovani – Italia (doctor în inginerie și consultant în management și dispozitive medicale pentru companii internaționale de top), Dipl.ing. Heinz Vajasdi – Austria (vastă experiență internațională în proiectarea de concepte, construcție, analiză de structură, optimizarea circuitelor și dotarea cu echipamente a unităților spitalicești), Dr. Adrian Cotârleț (chirurg și managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești, unul dintre cele mai performate spitale din țară d.p.d.v. al managementului aplicat), Dr. Marius Filip (Director Unitatea de Standarde pentru Serviciile de Sănătate din cadrul Autorității Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate), precum și Europarlamentar Maria Grapini, Dr. Nona Delia Chiriac, Dr. Adrian Grom, Dr. Nicolae-Iordache Iordache, Conf. dr. Dan Farcas, farm. Paul Andreianu, Dr. Danut Vasile Silaghi, Dr. Gheorghe Munteanu, Dr. Carmen Marcu, Iulian Hornet, Iulian Cuculas, Dr. Ana Maria Nitulescu, Cristian Arendas si Mihai Negrea-Vicepreședinte Alianța Medicilor.

Temele de pe agenda evenimentului sunt: spitalul-entitate vie (principii de bază, optimizare, performanță, calitate), managementul unui spital (formare, atribuții, responsabilități), direcții strategice în sănătatea publică, standarde și indicatori, ghiduri internaționale de igienă, analiza financiară pentru managementul spitalului și autoritatea publică locală, sănătatea comunității și încasările la buget, de la concurențial la complementar (Public -Privat pentru Pacient), cum funcționeaza un spital (Indicatori, rapoarte), securitate și risc, inovație pentru reducerea costurilor, structura de servicii medicale adaptată nevoilor comunității, infrastructură și tehnologie conform necesităților, eficiența ambulatorului, indicatori de performanță (realități, monitorizare implementare), cum poate medicul de familie să scadă costurile într-un spital?, marketing și comunicare pentru satisfacția pacientului, studii de caz (analiza financiară a unui spital, servicii medicale decontate de CAS, normare de personal, infrastructură spital, achiziții medicamente, modalități de reducere a costurilor), simulări de optimizare, performanță, calitate-pe baza unor documente publice aduse chiar de conducerea spitalelor sau autoritățile publice. 

Documentele cu care sunt încurajați participanții să vină la dezbatere sunt: structura spitalului aprobată prin ordin MS; gradul de ocupare a paturilor pe fiecare secție pe primele 6 luni ale lui 2015; valoare ICM pe fiecare secție în parte in primele 6 luni ale lui 2015; valoare contract CAS pentru 2015; număr de cazuri depășite din contract pe fiecare secție (primele 6 luni din 2015); număr cazuri nerealizate din contract pe fiecare secție (primele 6 luni din 2015); ultima structură de personal disponibilă. 

Conferința poate fi urmărită live și în mediul online, prin accesarea link-ului de pe platforma de educație online Medicality: http://medicality.live/

 

Cei interesați de mai multe detalii despre Conferința Națională „Optimizarea, Performanța și Calitatea în Sănătate” organizată pe 13-15 noiembrie 2015 se pot adresa companiei Houston NPA: ionut.francu@houston.ro, 0723.324.176.