Stiri si interviuri

Interviu Conf. univ. dr. Anca Maria Juncan

Care este diferența  între o cremă de zi și una de noapte?

În general, compoziția celor două produse diferă prin adaosul de substanțe de tip emolient și concentrația acestora în formulare. Spre deosebire de cremele de noapte, cele de zi conțin adesea și factor de protecție.

Există și unele păreri că aceste produse nu diferă decât prin claim-ul cosmetic.

 

În ceea ce privește termenul de valabilitate a unui produs dermatologic, ce ne puteți spune ? Cum ne putem da seama că un produs nu mai este bun?

PAO (Period after Opening) reprezintă termenul în care produsul poate fi utilizat din momentul desigilării produsului, care se regăsește inscripționat pe ambalaj sub forma unui simbol (o cutie deschisă si o cifră însoţită de litera M (month / lună). De asemenea, conform legislației  în vigoare, produsele cosmetice trebuie să fie inscripționate cu termenul de valabilitate, respectiv data fabricației și data de expirare a produsului, în funcție de categoria de produs cosmetic.

 

În altă ordine de idei, cum ne putem alege demachiantul sau rimelul, în funcție de ce?

La modul cel mai general, demachiantele se aleg în funcție de tipul de ten al consumatoarelor, dar și în funcție de tipul formulării (loțiuni demachiante, geluri, mousse-uri etc.). Rimelul face parte ca și categorie de produs cosmetic din cea a cosmeticelor pentru machiaj, acestea fiind de mai multe tipuri – pentru volum, lungime, waterproof, etc. dar și culori. Alegerea se face în funcție de tipul formulării, ca și “consistență” sau în funcție de periuța de aplicare a acestuia.

 

Cele mai solicitate părți ale corpului sunt mâinile; cum le putem proteja?

Pentru îngrijirea mâinilor, se recomandă în special o grijă deosebită cu privire la  detergenții utilizați pentru curățarea acestora. Cremele de mâini sunt diferite tipuri de emulsii cu un conținut de diverse substanțe emoliente și vitamine sau alte ingrediente active pentru a preveni îmbătrânirea prematură a acestei părți ale corpului. De asemenea, în același scop, există produse care conțin filtru UV.

Se mai pot utiliza si măști sau produse pentru exfolierea mâinilor cu un conținut bogat de substanțe emoliente și vitamine.

 

Când ajung în fața raftului cu deodorante, cum îmi dau seama care este potrivit pentru mine?

În principiu, toate produsele antiperspirante au implicit proprietăți deodorante, în timp ce deodorantele, care previn sau maschează mirosul, nu au efecte antiperspirante. La ora actuală, există o multitudine de forme de condiționare a acestor categorii de produse – spray-uri, stick-uri, roll-on, etc. în funcție de preferințele consumatorilor. Produsele solide prezintă avantajul unui control eficient al aplicării. Aceste produse pot conține în formulare substanțe care au acțiune bactericidă sau antiseptice.