Program farma practic
Webinar online, pe platforma ZOOM | Pentru descarcare zoom – click AICI !
Webinar Farma Practic 26-27 noiembrie 2024
Tema ediției: Semiologie în farmacie
Tema dezbaterii: Când farmacia este singura instituție medicală
Webinar creditat 16 EFC (farmaciști) | 9 EMC (asistenți)
Farm. Rodica Aluaș
– Moderator –
Evaluator și formator RBPF, Lead auditor
Marti, sesiunea 1 | 1430 – 1615
Prof. univ. dr. farm. Simona Negreș
Președinte colegiul farmaciștilor București
Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”
Disciplina de Farmacologie şi Farmacie clinică
Simptome alarmante vizibile în farmacie
Prof. univ. dr. Mariana Floria
Medic primar cardiologie și medicină internă, Iași
Ficat steatotic asociat sindromului metabolic
Prof. univ. dr. farm. Andreea Letiția Arsene
Disciplina de Microbiologie Generală și Farmaceutică, Facultatea de Farmacie, UMF „Carol Davila” București
Colaborarea medic-farmacist clinician. Experienta Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București
Marti, sesiunea 2 | 1430 – 1615
Dr. Ioana Gobej
Medic specialist oftalmologie, OculoHope București
Oftalmo-semiologie. În farmacie
Dr. Elisabeth Martoncsak
Education manager, Colgate-Palmolive România
Incursiune în metode preventive, pentru acasă, împotriva cariei sau a sensibilității dentare !
Prevenția stomatologică la domiciliu se adresează adulților și copiilor și trebuie să facă parte din recomandările cu care pacientul părăsește cabinetul stomatologic pentru următoarele 6-12 luni până la controlul preventiv următor. Veți afla detalii despre tehnologii consacrate de prevenire a cariei dentare si de ce compușii organici ai fluorului sunt mai eficace comparativ cu cei anorganici. Veți afla despre tehnologii noi și despre acțiunile pe care le are arginina, aminoacidul semiesențial cu beneficii multiple în cavitatea orală. Concentrația de 8% a argininei asigură obturarea canaliculelor dentinare expuse și calmarea sensibilității dentare, împreună cu substanțele minerale din cavitatea orală.
Asist. med. Daniela Stan
Menopauza și sănătatea mentală: provocări, noi terapii și perspective psihiatrice
Menopauza reprezintă o etapă naturală, dar complexă în viața femeilor, cu implicații semnificative asupra sănătății mentale și fizice. Această prezentare explorează impactul schimbărilor hormonale asupra sănătății mentale, explicând cum scăderea nivelurilor de estrogen și progesteron poate afecta neurotransmițătorii și poate contribui la apariția unor simptome mentale precum anxietatea, depresia, iritabilitatea și insomnia. Vom discuta factorii de risc care agravează aceste simptome și vom evidenția importanța semiologiei în farmacie, arătând cum farmaciștii pot recunoaște semnele subtile ale acestor tulburări și pot oferi sprijin în consilierea pacientelor.
Sunt abordate și opțiunile terapeutice disponibile, inclusiv terapia hormonală de substituție (THS), alternativele non-hormonale precum fitoterapia și antidepresivele, alături de abordările psihiatrice și psihoterapeutice. Prezentarea subliniază rolul farmaciștilor în consilierea pacientelor și în educarea acestora despre tratamentele disponibile, riscuri și beneficii, și oferă exemple practice de cazuri întâlnite frecvent. De asemenea, se discută colaborarea interdisciplinară cu alți profesioniști din domeniul sănătății, pentru a asigura un sprijin integrat.
Scopul acestei prezentări este de a ajuta as de farmacie si farmaciștii să sprijine mai eficient pacientele aflate în această perioadă de tranziție, oferind o abordare personalizată și empatică, care să îmbunătățească calitatea vieții acestora.
Marti, sesiunea 2 | 1430 – 1615
Dr. Ionuț Gobej
Medic primar neurochirurgie, București
Mersul în farmacie. Să ne amintim de semiologie!
Prof. emerit. dr. farm. Dumitru Lupuliasa
Președinte Colegiul farmaciștilor România
Profesor emerit UMF Carol Davila Disciplina de Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie
Președinte, Societatea de Științe Farmaceutice din România
Afecțiunile vocii, răgușeala (disfonia)
Combinația dintre xantan, carbomer, hialuronat de sodiu, regăsită în compoziția produsului Gelorevoice, contribuie la protejarea mucoasei cavității bucale și faringiene de acțiunea factorilor patogeni (virali ,bacterieni, iritativi -suprasolicitarea vocii, respirația nazală necorespunzătoare, aer uscat, alergia la polen, fumat).
Principiul de funcționare: se formează la contactul cu saliva un complex Hydro depot, care acționează ca o peliculă protectoare la nivelul mucoasei faringiene afectate. Astfel se asigură protecția, umectarea și regenerarea mucoasei respective.
Complexul Hydro Depot se menţine un timp îndelungat la nivelul mucoasei.
Simptomatologia care poate beneficia de această combinație de substanțe este următoarea: iritația faringiană, senzația de arsură a faringelui, uscăciunea faringelui, durerea la
înghițire, răgușeala.
O mare parte a pacienților și medicilor au evaluat eficacitatea produsului ca fiind foarte bună și bună, cei mai mulți dintre pacienți au confirmat prezența complexului de hidrogel pe mucoase mai mult de 30-60 minute.
Folosirea acestui dispozitiv medical poate aduce un beneficiu clar și imediat, asigurând în primul rând o mucoasă faringiană sănătoasă, barieră împotriva factorilor patogeni și totodată constituie un ajutor important pentru persoanele care se bazează pe voce în meseria lor, toate acestea ducând la creșterea calității vieții.
Prof. univ. habil. dr. farm. Laura Vicaș
Universitatea din Oradea, Facultatea de Medicină și Farmacie
Consolidarea rolului farmacistului în consilierea pacientului pentru prevenirea riscurilor iatrogene
Iatrogeneza sau iatrogenia este o situație patologică, generată de interacțiuni medicamentoase, și/sau proceduri terapeutice exercitate asupra pacientului, în cursul tratamentului efectuat. Determină apariția unor tulburări morbide cauzate de medicamente, tratamente medicale și chirurgicale, de atitudini medicale neadaptate sau prost controlate. Astfel, determină o alterare negativă care apare la pacient ca urmare a terapiei care a fost aplicată. La nivel mondial se consideră că aproximativ 5-10% dintre pacienții internați suferă accidente iatrogene cu mențiunea că în cazul a 20-30% dintre accidentele iatrogene, cauza o constituie neglijența. Combaterea iatrogeniei se realizează prin îmbunătățirea bazei de cercetare a medicamentelor și educarea pacienților despre utilizarea corectă a medicamentelor. De asemenea, protocoalele terapeutice pot constitui modalități de a evita erorile medicale și de a combate neatenția.
Miercuri, sesiunea 1 | 1400 – 1545
Prof.univ.dr. Florin Mihălțan
Medic primar pneumolog la Spitalul de pneumoftiziologie “Marius Nasta” și profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.
CITIZINA. O nouă abordare în România în terapia anti-fumat!
Șef. lucr. dr. Sitar-Taut Adela
Medic primar medicina internă, medic specialist Cardiologie
Urgenţele medicale – semiologie aplicată în farmacie
Frecvent pacienţii se prezintă în farmacie, acuzând simptome aparent banale, dar care uneori ascund afecţiuni grave, care pot pune viaţa pacienţilor în pericol.
Chiar dacă în farmacie nu poate fi efectuat un examen obiectiv complet, o anamneză acurată, comprehensivă, orientată şi un examen obiectiv general pot fi utile şi necesare în diagnosticul urgenţelor medicale.
Prezentarea îşi doreşte să evidenţieze câteva situaţii punctuale în care rolul farmacistului poate fi hotărâtor.
Farm. rez. drd. Maria-Bianca Irimeș
Departamentul Farmacie Clinică, Facultatea de Farmacie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca
Implicarea farmacistului în identificarea și monitorizarea simptomelor: o abordare semiologică
Deținerea unor cunoștințe fundamentale de semiologie permite farmacistului să identifice rapid, în decursul unei anamneze scurte, semne și simptome cheie ale unor afecțiuni ușoare sau severe, sau ale unor reacții adverse sau probleme de terapie medicamentoasă, care pot deteriora viața pacientului. Astfel, farmacistul contribuie la recomandarea promptă a consultului medical atunci când situația o impune și poate preveni riscurile asociate autodiagnosticării și automedicației, asumându-și un rol esențial în educația pacienților și în gestionarea eficientă a resurselor sistemului de sănătate. Scopul acestei lucrări este de a prezenta principalele semnale de alarmă asociate unor afecțiuni respiratorii și digestive pe care farmaciștii le pot identifica în farmacia comunitară printr-o anamneză a pacientului, precum și prezentarea rezultatele unor studii desfășurate în alte țări care au vizat includerea farmaciștilor în procesul de diagnosticare și impactul benefic pe care aceste intervenții l-a avut asupra calității vieții pacientului și asupra sistemului medical.
Miercuri, sesiunea 2 | 1600 – 1730
Farm. Anca Liana Lobont
Farmacist – Nordpharm Baia Mare
Provocările pacientului post-externare.
Rolul farmacistului în identificarea posibilelor întrebări/neclarități legate de medicație, sevraj, regim, stil de viață
Externarea pacientului este fără îndoială un moment de bucurie, dar totodată plin de întrebări. Cum va fi după? Ce tratament va urma? Cât timp? Cum îl va afecta cauza inițială pentru care a fost internat? Sunt nenumărate întrebări care teoretic, își găsesc răspuns în documentele de externare. Însă, din cauza diferenței de limbaj dintre medic și pacient, a emoțiilor firești, uneori a grabei, unele informații, deseori esențiale, se pierd pe parcurs. Aici intervine rolul farmacistului, care are din fericire, puterea de a aduce puțină lumină, și de a “traduce” tot ce este important. Reducerea dozelor de antiinflamatoare steroidiene, întreruperea decontracturantelor, a hipnoinductoarelor sau a sedativelor administrate în spital poate avea consecințe catastrofale dacă pacientul nu a înțeles de ce, cât, și cum trebuie să facă asta.
Prof. emerit. dr. farm. Dumitru Lupuliasa
Președinte Colegiul farmaciștilor România
Profesor emerit UMF Carol Davila Disciplina de Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie
Președinte, Societatea de Științe Farmaceutice din România
Vitamina D pentru o viață activă!
Vitamina D acționează asupra unei varietăți de procese din organism, iar D3 (colecalciferol) este forma cu cea mai mare biodisponibilitate.
Vitamina D contribuie la menținerea sănătății sistemului osos și muscular, reducând riscul de cădere, factor de risc pentru fracturile osoase, se corelează cu o absorbție crescută a calciului și a fosforului și asigură funcționarea normală a sistemului imunitar.
În anumite situații sunt necesare doze mai mari de Vitamina D (2000 U.I.) cum ar fi: obezitatea, osteoporoza, malabsorbția, tulburările renale, tulburări ale metabolismului osos sau fosfocalcic.
Insuficiența de vitamina D poate compromite funcția imunitară respiratorie, crescând riscul de gravitate și mortalitate prin boli respiratorii, inclusiv prin COVID-19.
Este foarte importantă menținerea unui nivel optim de vitamina D pentru a putea beneficia de o viață activă și sănătoasă..
Farm. Liana Baltă
Farmacist prescriptor independent, UK
Câteva dintre serviciile oferite în farmacia comunitara în UK