„Consilierea pacientului trebuie să fie parte integrantă din eliberarea unei rețete” Conf.univ.dr.farm.Simona Ardelean, Președinte Colegiul Farmaciștilor Arad, Farma Practic #70, 9-10 noiembrie, Băile Herculane
În perioada 9-10 noiembrie 2018 a avut loc la Hotel Afrodita din Băile Herculane ediția 70 Farma Practic, ediție ce a încheiat seria evenimentelor regionale Houston NPA dedicate farmaciștilor și asistenților de farmacie din acest an și care a reunit peste 170 de participanți din județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara și Mehedinți.
„Anul acesta, dacă ținem cont că suntem la ediția 70, înseamnă că este un an de bilanț, un an în care s-au introdus destul de multe noutăți legislative legate de activitatea profesioniștilor din farmacie pe care mă bucur că am avut șansa să le dezbatem în cadrul edițiilor Farma Practic 2018 în sesiunea Tribuna Farmaciei. Este o sesiune care cred că deosebește aceste evenimente față de celelalte. Tribuna Farmaciei este o idee foarte importantă, care a prins contur și în cadrul cărora au fost discutate subiecte de interes, care puse cap la cap, au cuprins aproape toate aspectele ce țin de activitatea personalului din farmacie”, a declarat prof.univ.dr.farm. Dumitru Lupuleasa, coordonatorul științific al evenimentului.
În cadrul acestei ediții Farma Practic a fost adusă în dezbatere tema promovării sănătății în farmacie și a eticii profesionale, pe parcursul celor două zile de prezentări fiind conturate aspecte importante ce țin de practica farmaceutică astăzi. Farmaciștii și asistenții de farmacie sunt specialiști de bază în sistemul de sănătate, care trebuie să conștientizeze rolul important pe care îl ocupă și care sunt responsabili pentru modul în care își îndeplinesc activitatea zilnic, au susținut la unison lectorii prezenți în cadrul acestei ediții.
„Din punct de vedere al abordării pacientului, nu trebuie să fie diferențe între un asistent de farmacie și un farmacist”, a atras atenția farm. Corina Maroși, care a susținut o prezentare privind etica profesională. „Consider ca întotdeauna se poate găsi un minut pentru a primi și a-i transmite pacientului informații relevante. Ține de fiecare dintre noi să ne adaptăm la fluxul de pacienți sau la caracterul fiecăruia dintre ei astfel încat să condensăm informația necesara fiecărui pacient. În timp ce taxăm, scanăm produsele, medicamentele tatonăm terenul și, acolo unde descoperim reticență, transmitem doar cele mai importante detalii astfel încat să fim convinși ca macar posologia și principalele avertizări au fost menționate. Traim cu toții într-o eră a vitezei, dar trebuie să ne adaptăm”, a completat farm. Corina Maroși.
Consilierea pacientului este unul dintre cele mai importante aspecte din activitatea profesionistului din farmacie. Conf.univ.dr.farm. Simona Ardelean, care a încercat printr-o prezentare bine documentată să ofere răspuns la întrebarea „Putem, vrem, avem timp să promovăm sănătatea în farmacie? a declarat:
„Farmacistul sau asistentul de farmacie este de cele mai multe ori ultimul profesionist în cadrul sănătății care interacționează cu pacientul înaintea începerii terapiei medicamentoase. Oportunitățile de consiliere a pacientului sunt multiple, însa cea mai importantă este cea de la finalul procesului de eliberare a medicamentului, astfel că în farmacia comunitara, consilierea pacientului trebuie să fie parte integrantă din eliberarea unei rețete. De asemenea, consider că introducerea unor programe de sănătate în ajutorul pacienților care sufera de boli cronice vor duce la implicarea activă a farmacistului comunitar în utilizarea aptitudinilor sale în consiliere”, a explicat conf.univ.dr.farm.Simona Ardelean, Președinte Colegiul Farmaciștilor Arad.
Rolul profesionistului de farmacie de promotor al sănătății a fost subliniat în cadrul evenimentului și de conf.univ.dr. Cristina Popescu:„Încrederea pacienților în sfaturile farmacistului este mare, astfel ei pot influența comportamentul acestora. Am discutat în cadrul acestei ediții Farma Practc despre rolul acestui profesionist în screening-ul și prevenirea cancerului și pot spune ca acești profesioniști sunt deja participanți activi la eforturile de prevenire a patologiilor maligne prin educarea pacienților cu privire la strategii care scad incidența cancerelor comune. Iată câteva exemple foarte simple: farmacistul consiliează clientul atunci când dorește o cremă de protecție solară, deci, participă la eforturile preventive de reducere a riscului de cancer de piele sau, atunci când oferă sfaturi pacienților pentru a renunța la fumat contribuie la reducerea riscului de cancer pulmonar”, a subliniat conf.univ.dr. Cristina Popescu.
Referitor la profilul profesionistului din farmacie în prezent și la necesitatea unei „supraspecializări” a acestuia în anumite domenii, farm. Anca Liana Lobonț a declarat:
„Cred că ar fi utilă o supraspecializare! Dar cu mențiunea ca această „supraspecializare” să fie recunoscută, dar și apreciată și remunerată. Să fie recunoscută de catre ceilalți colegi farmaciști, de către colegii medici, dar mai ales de către pacienții care de multe ori nu fac diferența între un farmacist și vânzator. Sigur nu trebuie ca un farmacist să fie supraspecializat în tot. Însă câteva domenii pe care le-ar putea alege ar fi: prim ajutor – noțiuni și pratică, legislație, comunicarea cu pacientul – tehnici noi și eficiente.
În cadrul acestei ediții au fost organizate, în premieră, și două workshop-uri la care participanții Farma Practic au putut participa. Primul, susținut de dr. Nicolae-Iordache Iordache „Interpretarea unei radiografii – ce mai poate fi făcut în retailul farmaceutic?” în cadrul căruia cei prezenți au putut afla noțiuni privind marketingul farmaceutic. Cel de-al doilea, susțiunt de conf.univ.dr.Tiberiu Tătaru în cadrul căruia au fost oferite sfaturi practice privind menținerea sănătății coloanei în farmacie. „Se estimează că între 60% şi 90% din populaţie va suferi de afecţiuni ale coloanei vertebrale lombare la un anumit moment din viaţă, iar un procent estimat între 15% şi 42% se află în suferinţă în orice moment, din această cauză, o anchetă europeană privind condiţiile de lucru indică faptul că 30% dintre angajaţii din Europa suferă de dureri la nivelul coloanei vertebrale, acestea gasindu-se în topul listei care cuprinde toate afecţiunile raportate legate de o angajaţi în general. Odată traumatizată, coloana vertebrală poate deveni sensibilă şi probabilitatea recidivei este mult mai ridicată când la locul de muncă există factori de risc care nu au fost eliminaţi. În farmacii, factorii de risc predominanţi, pe lângă cei psihici, sunt reprezentaţi de încărcarea fizică şi factorii biomecanici, în special dacă avem o slabă organizare a muncii!, a declarat conf.univ.dr.Tiberiu Tătaru.
Ultima sesiune, Tribuna Farmaciei, moderată de farm. Smărăndița Ștefan, farm. Anca Lobonț și Erika Stark, directorul general SGASPC Arad, a adus în dezbatere principalele noutăți privind reglementările legislative în domeniul farmaceutic și a adus clarificări privind serializarea, măsură care va deveni obligatorie din luna februarie 2019.
La fel ca la fiecare ediție Farma Practic au fost acordate cele 2 premii pentru cei mai activi participanți, care au fost câștigate de această dată de farm. Mădălina Murariu din Reșița și farm. Alina Pribeagu din Arad. Cele două participante vor avea șansa să participe gratuit la una dintre edițiile Farma Practic din 2019.
În anul 2019 vor fi orgaizate 9 ediții Farma Practic, după cum urmează:
Farma Practic #71 – SOVATA, 22-23 februarie, județe în focus – CJ, BH, SJ, SM, MS
Farma Practic #72 – POIANA BRAȘOV, 29-30 martie, județe în focus – B, IF, GR, DB, BV
Farma Practic #73 – COVASNA, 12-13 aprilie, județe în focus – PH, BZ, GL, VN, CV
Farma Practic #74 – SOVATA, 11-12 mai, județe în focus – AB, CV, BV, SB, MS, HR;
Farma Practic #75 – GURA HUMORULUI, 28-29 iunie, județe în focus – SV, IS, VS, BC, BT;
Farma Practic #76 – GURA HUMORULUI, 20-21 septembrie, județe în focus – MM, BN, MS, HR, NT, SV;
Farma Practic #77 – EFORIE NORD, 11-12 octombrie, judete in focus – CL, CT, IL, TL, B, BR;
Farma Practic #78 – BĂILE HERCULANE, 01-02 noiembrie, județe în focus – OT, DJ, VL, GJ, AG, TR, CS;
Farma Practic #79 – BĂILE HERCULANE, 22-23 noiembrie, județe în focus – AR, TM, CS, HD, MH
Mai multe detalii despre evenimentele Farma Practic, precum și interviuri cu lectorii ediției pot fi găsite pe www.farmapractic.ro și pe www.houston.ro
Facebook: https://www.facebook.com/HoustonNPAofficial/
Inscrieri: Daniela Popescu, daniela.popescu@houston.ro 075.6030.316