Farma Practic 15-16 iulie 2022

 

Webinar online, pe platforma ZOOM  |  Pentru descarcare zoom – click AICI !

Moderator webinar: Farm. Rodica Aluaș

Ziua 1 | Sesiunea 1 | 1400-1550

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România

Despre droguri și consiliere în farmacie

În 26 mai 2022, la Facultatea de Farmacie din cadrul UMF „Carol Davila” din Bucureşti am semnat un protocol de colaborare în vederea desfăşurării de proiecte comune de prevenire şi informare în domeniul drogurilor cu directorul Agenţiei Naţionale Antidrog. La această ediție Farma Practic vom discuta despre ce înseamnă drogurile, dincolo de sensul comun în care este folosit uneori incorect acest termen în comunicarea uzuală și ce putem face în farmacie în privința consilierii pe acest subiect delicat.

Dr. Bogdan Gheorghe

Medic în cadrul Agenției Naționale Antidrog

O abordare 3 D a pacientului pediatric în farmacie

“Noi vom vorbi despre copii, despre ce putem face să îi menținem sănătoși, despre dialogul din farmacie cu părinții și despre câteva aspecte la care poate ne gândim mai puțin în practică.
3 D vine de la diabet, diaree, dermatologie. Cât despre tema dezbaterii, vă răspundem de acum : rămânem în România și vom rămâne farmaciști!”

Farm. Edi Moga & Farm. Raffaela Moga

Farm. Rafaella Moga, master în Cosmetologie, farmacist rezident la specialitatea Farmacie Generală
Farm. Edi Moga, farmacist rezident la specialitatea Farmacie Generală

Dr. Virgil Petrescu

Medic primar cardiolog, Spitalul Clinic Colentina

Menține sănătatea vaselor de sânge. Acționează preventiv!

Elemente de bază pentru prevenirea bolii cardiovasculare, de ce este important să intervenim timpuriu pentru a scădea LDL-C, beneficiile tratamentului pe termen lung cu statine și rolul farmacistului în aderența pacientului la tratament

Ziua 1 | Sesiunea 2 | 1605-1805

Prof. univ. dr. Iulian Puiu Velea

Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Endocrinologie Pediatrică.

Clinica II Pediatrie „Bega”, UMF „Victor Babeș” Timișoara

Informarea în farmacie. Focus: diabetul la copii

Profesionistul din farmacie ca parte a echipei de luptă împotriva obezității

Greutatea prea mare…o provocare constantă…
Cum gestionezi în farmacie pacienții supraponderali sau obezi?
Ce recomandări nutriționale le faceți?
Sfaturile generale de tipul “schimbați-vă stilul alimentar/ de viață” știm că nu au nici un efect…cu toții știm că nu trebuie să asociem diferite tipuri de alimente, că ar trebui să reducem consumul de produse procesate, etc.
Oamenii au nevoie de lucruri specifice, eventual ușor de reținut…și de implementat…
Ca farmacist și asistent de farmacie ai zilnic ocazia să îți pui amprenta în procesul de prevenire și combatere a pandemiei de…obezitate.
Hai să discuți cu colega noastră nutriționist dietetician Ioana Has la webinar Farma Practic- Când personalul din farmacie devine pacient despre întrebările și recomandările specifice pe care le poți face pacienților care au IMC mai mare de 25…sau care se apropie de această valoare .
Și știm că atunci când vine vorba de nutriție…fiecare dintre noi are cel puțin o curiozitate sau nevoie de niște răspunsuri…așa că indiferent unde te vei afla în perioada 15-16 iulie intră pe ZOOM la FarmaPractic și discută într-un mediu colegial, deschis, relaxat cu Ioana despre…nutriție și tot ce vine la pachet cu acest subiect- suplimente alimentare minune, suplimente recomandate în procese de scădere în greutate, etc.
Click aici https://houston.ro/inscriere-farma-practic-2/ și hai să îți iei doza recomandată de informații…”nutriționale”.

Nutriționist-Dietetician Ioana Mariana Haș

Nutriționist Dietetician Autorizat, absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie, Specializarea Nutriție și Dietetică. În prezent doctorand în cadrul Școlii Doctorale de Științe Biomedicale, Universitatea din Oradea.

Conf. univ. dr. Gabriela Ciavoi

Prodecan, Facultatea de Medicină și Farmacie Oradea, Universitatea din Oradea

Tratamentul corect în durerea dentară – noțiuni de diagnostic diferențial pentru farmaciști

Durerea dentară este cel mai comun tip de durere, aproape fiecare individ a experimentat cel puțin o dată în viață această senzație. Din diferite motive, pacientul apelează frecvent în primul rând la farmacist, apoi la medicul specialist. Pentru a putea ajuta în mod eficient pacientul, farmacistul trebuie să cunoască caracterul durerii în diferite afecțiuni și să poată să se orienteze pe baza informațiilor primite asupra tratamentului. Din acest motiv, în această prezentare vom aborda principalele cauze a căror manifestare este durerea în sfera maxilo-facială și vom aborda în particular durerea din hipersensibilitatea dentinară. Vom trece în revistă, pe scurt, principalele opțiuni de tratament, atât din perspectiva stomatologului, cât și a farmacistului, cu focus pe tehnologia Pro Argin pentru ameliorarea imediată și de durată a durerii dinților sensibili.

Ziua 1 | Sesiunea 3 | 1820-1945

Farm. Amalia Băltărețu

UMF “Carol Davila” București, Facultatea de Farmacie, promoția 2012

Suplimentele alimentare și interacțiuni ale acestora, ce pot să apară la pacienții vârstnici

Pe lângă vitamine şi minerale, vârstnicii utilizează foarte des preparate pe bază de plante ori alte metode alternative sau complementare terapiei medicamentoase.
Farmacistul trebuie să obţină informaţii în cadrul anamnezei şi despre suplimentarea dietei cu produse pe care pacientul le poate lua ca automedicaţie şi, uneori, chiar din afara farmaciei, pentru a putea consilia pacientul cu privire la avantajele, precum şi riscurile aferente administrării preparatelor respective, în conformitate cu polipatologia şi farmacoterapia administrată deja.

Vitamina D pentru o viață activă!

Vitamina D actionează asupra unei varietati de procese din organism, iar D3 (colecalciferol) este forma cu cea mai mare biodisponibilitate.

Vitamina D contribuie la mentinerea sanatății sistemului osos si muscular,reducând riscul de cădere, factor de risc pentru fracturile osoase,se coreleaza cu o absorbtie crescuta a calciului si a fosforului si asigură functionarea normala a sistemului imunitar.

În anumite situații sunt necesare doze mai mari de Vitamina D (2000 U.I.) cum ar fi: obezitatea, osteoporoza,malabsorbția,tulburările renale,tulburări ale metabolismului osos sau fosfocalcic.

Insuficiența de vitamina D poate compromite funcția imunitară respiratorie, crescând riscul de gravitate și mortalitate prin boli respiratorii,inclusiv prin COVID-19

Este foarte importantă mentinerea unui nivel optim de vitamina D pentru a putea beneficia de o viată activă si sănătoasă..

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România

Asist.univ. farmacist și chimist Alexandra Bounegru

Asistent universitar la Facultatea de Științe și Mediu

Adevarat sau fals în compoziția suplimentelor sau cosmeticelor

“In prezentarea mea voi face referire la cele mai recente legi care reglementeaza introducerea pe piata din Romania a unui supliment alimentar si a unui produs cosmetic si la implicatiile cunoasterii acestora.

Dupa un scurt “popas-reminder” despre voltametria ciclica, esentiala in tipul de derminari pe care vi-l voi prezenta, voi explica pe scurt si practic cum se face analiza propriu zisa.

In finalul prezentarii, sper sa va surprind placut cu propuneri pentru viitor si cu aplicabilitatea practica a cercetarilor facute de echipa din care fac parte!”

Parafarmaceutice și medicație. Recomandări practice pentru pacientul externat.

După 30 de ani de lucru ca asistent medical într-un spital de urgențe și în urma experienței dobândite într-o farmacie comunitară, m-am gândit să prezint la Farma Practic acele aspecte esențiale a fi comunicate în farmacie, pacientului sau unui membru al familie – dacă pacientul are pe cineva care îi poartă de grijă- după externarea din spital. Voi face referire atât la medicamente cât și la parafarmaceutice, și abia aștept să discut cu participanții referitor la modul în care procedează ei, pentru că atunci când fiecare dintre noi evoluează, evoluăm toți. Pe scurt, voi aborda aspecte care țin de Patient Care, într-un mod practic.

Farmacist și asistent medical Florentina Mihaela Crețu

Farm. specialist Adina Torje, farmacie clinică

Membru fondator ARFC
(Asociaţia Română a Farmaciştilor Clinicieni)

Logica și impactul comunicării eficiente în farmacie

Cand spunem “minutul de aur” in comunicarea cu pacientul, ne referim la acel minut care poate schimba cu totul cursul si rezultatul discutiei.

Acel minut de ascultare activa.

Cand punem noi intrebari? Cum le adresam? Cate ar fi ideal sa fie?

Prezentarea mea va include exemple practice despre cum se poate schimba logica unui tratament si cum poate interveni comunicarea in aderenta la tratament dar si in siguranta pacientului.

Ziua 2 | Sesiunea 1 | 0930-1110

Conf. univ. dr. Tiberiu Tătaru – fizioterapeut

Recomandări care țin de kinetoterapie, pentru personalul din farmacie”

Afecțiunile vocii, răgușeala (disfonia)

Combinația dintre xantan, carbomer, hialuronat de sodiu, regăsita în compoziția produsului Gelorevoice, contribuie la protejarea mucoasei cavității bucale și faringiene de actiunea factorilor patogeni (virali ,bacterieni, iritativi -suprasolicitarea vocii, respirația nazală necorespunzătoare, aer uscat, alergia la polen, fumat)
Principiul de functionare: se formează la contactul cu saliva un complex Hydro depot,care acționează ca o pelicula protectoare la nivelul mucoasei faringiene afectate. Astfel se asigură protecția, umectarea și regenerarea mucoasei respective.
Complexul Hydro Depot se menţine un timp îndelungat la nivelul mucoasei.
Simptomatologia care poate beneficia de aceasta combinație de substanțe este următoarea: iritația faringiană,senzația de arsură a faringelui,uscăciunea faringelui,durerea la înghițire,răgușeala.
O mare parte a pacienților și medicilor au evaluat eficacitatea produsului ca fiind foarte bună și bună, cei mai mulți dintre pacienți au confirmat prezența complexului de hidrogel pe mucoase mai mult de 30-60 minute.
Folosirea acestui dispozitiv medical poate aduce un beneficiu clar și imediat, asigurand in primul rand o mucoasa faringiana sanatoasa,bariera impotriva factorilor patogeni si totodata constituie un ajutor important pentru persoanele care se bazează pe voce în meseria lor, toate acestea ducând la creșterea calității vieții.

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România

Farm. Rodica Aluaș

Cum să ne menținem zilnic mintea sănătoasă?

Afecțiuni ale pielii: între consiliere farmaceutică și urgență medicală

Curiozități despre…piele:
1. Peste 50% din praful din casă este alcătuit din celulele moarte ale pielii descuamate.
2. Pielea are propriul microbiom al bacteriilor, format din peste 1000 de specii.
3. Pielea are în jur de 1.000.000.000.000 de bacterii individuale.
Faptul că pielea este cel mai mare organ sau că ea reprezintă 15% din greutatea corpului nu mai intră de mult la nivelul de curiozități…
Pielea indiferent de anotimp sau de zona corpului pe care o acoperă a reprezentat întotdeauna o prioritate pentru noi, oamenii…în special pentru doamne. Iar atunci când apare o afecțiune, cât de mică, persoana în cauză apelează la…farmaciști și asistenți de farmacie.
Veniți să discutați cu colega noastră farm. Iulia Semenescu, care s-a “supraspecializat” în domeniul dermato despre cum putem aborda pacienții cu afecțiuni ale pielii astfel încât să aceștia să înțeleagă importanța “combinării” recomandărilor primite de la dumneavoastră cu…vizita la medic…pe care o tot amână.
“Cum identificăm în farmacie acele situații în care pacientul trebuie îndrumat către medic și cum gestionăm situația astfel încât omul să plece mulțumit că a fost “servit” și în același timp să înțeleagă importanța unui consult la medic. Realitatea este că în multe cazuri, oamenii nu merg la medic pentru că încă nu este atat de grav să ii deranjeze. Când ajung la situația în care nu mai pot, merg și la medic.
Și atunci noi, farmaciștii și Asistenții, trebuie să știm cum să punem problema pentru a-i convinge (într-o măsură mai mare) că mersul la medic nu este opțional

Farm. Iulia Semenescu

DEZBATERE | 1130 – 1400

A rămâne sau nu în România? A profesa sau nu în farmacie? Acestea-s întrebările?!

Farm. Marius Călin Cherecheș

Moderator dezbatere

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul Farmaciștilor România

Farm. Iulian Bounegru

Vicepreședinte Colegiul Farmaciștilor Galați

Prof. univ. dr. farm. Gabriela Tătărîngă

Președinte Colegiul Farmaciștilor Iași

Farm. Mirela Zamfirescu

Președinte Colegiul Farmaciștilor Brașov

Farm. Cristina Pavel

Președinte Asociația Farmaciilor Independente ETHICA

Iulian Trandafir

Vicepreședinte ADRFR – Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România.

Farm. Rodica Aluaș

Conf. univ. dr. Diana Loreta Paun

Consilier Prezidențial

Farm. Ioana Docea

Președinte Colegiul Farmaciștilor Alba

Farm. Cristian Paul Roth Gross

Vicepreședinte Colegiul Farmaciștilor Bistrița-Năsăud