fbpx

Best OF 17-18 septembrie 2021

Ziua I
Sesiunea I

Conf. univ. dr. Vladimir Poroch

Provocări în îngrijirea paliativă la domiciliu

Castiga timp in Boala Parkinson

Asist. univ. dr. Titus Mihai Vasile

Medic neurolog

Dr. Alin Popescu

Managementul eficient al durerii aparatului loco-motor – o continua provocare

Tratamentul durerii este un drept fundamental al omului în cazul fiecărui pacient afectat.

Scopul tratamentului → absența sensibilității la durere (provenit din termenul grecesc, analgesia)

Receptorii pentru durere pot deveni mai activi în timp → importanța prevenirii transmiterii informației nociceptive și necesitatea tratamentului adecvat al durerii.

Asocierea dexketoprofen / tramadol – solutie de prima intentie in durerea acuta a aparatului locomotor

Îngrijirile medicale la domiciliu – un lux in România?

Îngrijirile medicale la domiciliu sunt un lux in România din mai multe puncte de vedere: in primul rând financiar, apoi putem vorbi de accesul la personalul specializat – personal puțin, cazuri care necesita astfel de îngrijiri sunt foarte multe și in continua creștere, apoi putem vorbi de accesul la informații pe aceasta temă, la educația sanitara a pacienților și a aparținătorilor. Rolul asistentului din medicina de familie este crucial in cele mai multe cazuri, dar cum accesezi informații și servicii de la un personal ajuns la Burnout?

As. med. Andreea Manole

Sesiunea II

Dr. Sandra Adalgiza Alexiu

Medic primar Medicina de Familie, instructor formator

Cât de frig să fie când vine gripa?

Lucrarea abordează estimarea impactului gripei în acest an, în plină pandemie, după un sezon precedent în care circulația virusului gripal a fost practic absentă.

Grupa și virusul gripal reprezinta modele perfecte de studiu pentru o pandemie: lecțiile învățate, ce ne așteaptă, când și cum vine vaccinul, dacă vine.

În plus, dezbatem importanța păstrării așa-zisului “lanț de frig” și la ce ne așteptăm dacă acest lanț se rupe.

Vaccinul HPV – o șansă pentru adolescente

Vaccinarea gratuita impotriva infectiei HPV s-a extins si pentru grupa fetelor de 14-18 ani . Eradicarea cancerului de col uterin nu este o utopie daca toate cadrele medicale isi unesc eforturile in a promova vaccinarea antiHPV .

Dr. Madalina Vesa

Asist. univ. dr. Victor Daniel Miron

Medic rezident pediatrie, Asistent Universitar,
Doctorand in boli infecțioase 

Romla – Nu trebuie sa doara!

Orice manevra care presupune utilizarea acelor poate fi traumatizantă, nu doar pentru copil, ci și pentru adult;

Există metode de diminuare și limitare a dureri, stressului și fobiei induse de ce și injecții

O comunicare activă cu pacientul/aparținătorul și explicarea tuturor procedurilor medicale care urmează să aibă loc este esențială pentru limitarea fricii de ace și injecții

ROMLA este o metodă eficientă și sigură, ușor de administrat pentru a combate disconfortul psihic și fizic produs de utilizarea acelor sau a altor manevre dureroase

Tratament de primă alegere în rinita alergică

Șef lucr. dr. Polliana Leru

Coordonator Laborator Alergologie Cercetare, Spitalul clinic Colentina 

Dr. Diana Brînzei

Pancreatita acută – de la diagnostic la soluții terapeutice

Pancreatita reprezinta un proces inflamator al pancreasului , manifestat clinic prin dureri abdominale acute, severe, persistente , asociate de obicei cu greata si varsaturi . Intensitatea durerii si simptomele insotitoare determina pacientul sa se adreseze medicului curant sau departamentului de urgenta pentru ameliorarea suferintei , precizarea diagnosticului si stabilirea conduitei terapeutice ulterioare. Factorii asociati cu pancreatita acuta sunt de obicei calculii biliari si consumul excesiv de alcool , droguri, expunerea la toxine.Pancreatita biliara necesita evaluare chirurgicala sau internare pe sectia de chirurgie pentru a lua in considerare colecistectomia precoce.Abordarea in echipa a acestei patologii reprezinta cheia succesului in solutionarea acestor cazuri , conferind o abordare specifica fiecarui pacient, in conformitate cu suferinta, nevoile si credintele sale si ale familiei din care provine.

Dr. Horațiu Papiu

Sesiunea III

Sef lucr. dr. Nicoleta Anton

Bolile oculare asociate afecțiunilor sistemice

As. Med. Licențiat Ceornea Augustina

Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Afecțiunile vocii, răguseala (Dosfonia)

Abordarea afectiunilor oculare in farmacie

În fiecare zi, ne întrebăm:
– Ce recomandăm?
– Pe ce perioadă?
– Cât intervenim?
– Intervenim? 

Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, dar sunt și cea mai scurtă cale spre cunoaștere. Într-o fracțiune de secundă, ochii transmit creierului toate informațiile necesare despre obiectele din fața noastră. Atunci când intervine o problemă, ca și în cazul altor afecțiuni, pacienții tind să vină întâi la farmacie pentru rezolvarea acesteia, astfel că abordarea corectă din partea farmacistului devine esențială. Limitele “intervenției” noastre ca farmaciști ar trebui să fie binecunoscute și asumate, iar în cazul în care situația nu este de competența noastră, pacientul să fie de îndată îndrumat către medic, pentru un consult de specialitate. Despre toate acestea dar și despre alte situații ce vizează abordarea afecțiunilor oculare în farmacie, vineri, 17 septembrie, in intervalul orar 1850–1905

Farm. Anca Lobont

Ziua II
Sesiunea I

Prof. univ. dr. Egidia Miftode

Infecția cu SARS-CoV-2 – antibioterapia și rezistența la antibiotice

Managementul pacienţilor cu gastropatie indusă de medicamentele ulcerogene. Factori de risc și ghiduri de tratament

Dr. Dan Cristian Pitigoi

Conf. univ. dr. Răzvan Bardan

Disconfortul urogenital – “ghiduri, sfaturi și trucuri“

Dr. Liliana Chitanu

Colaborarea medic-farmacist in managementul hipoglicemiei

Echipa medic- farmacist…utopie sau realitate?!

Sunteți surprinși dacă vă spunem că e reală această echipă? Dacă nu ne credeți haideți vineri și sâmbătă la Webinar Best Of!- Pe cine aștepți să vină și să te salveze? să vedeți ”în direct” cum funcționează o astfel de echipă: doamna dr. Liliana Chițanu ( medic de familie) și farm. Smara Stefan abordează managementul hipoglicemiei!

De ce acest subiect? Pentru că:

➡️ dacă se întârzie instituirea aportului glucidic necesar echilibrării glicemiei, pot apărea leziuni ireversibile la nivelul sistemului nervos central şi al aparatului cardiovascular, ce pot merge până la moarte. 

➡️ manifestările neurologice accentuate duc la un prognosticul sumbru → sechele neuropsihice posthipoglicemice: encefalopatie posthipoglicemică (modificări progresive ale personalităţii, tulburări de memorie, psihoze, demenţă progresivă). 

Haideți să discutăm opțiunile practice pe care le avem la îndemână în farmacie și în cabinetele medicilor de familie pentru implementarea corectă și la timp a tratamentului hipoglicemiei.

Farm. Smarandita Stefan

VITAMINA D pentru o viață activă!

Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa

DEZBATERE

Dr. Adrian Grom & Dr. Maria Lup & Farm. Paul Andreianu
Dr. Daniela Cirnatu & Asist.med. Cristina Musina & Student Bogdan Ardelean