Best OF 18-19 noiembrie 2022

Webinar online, pe platforma ZOOM | Pentru descarcare zoom – click AICI !

Best OF

Tema ediției: Reorganizarea și împărțirea rolurilor în medicina comunitară

      -Webinar pe zoom 18-19 noiembrie 2022-

12 EMC (medici) | 16 EFC (farmacisti) | 8 EMC (asistenti)

Ziua 1 – Sesiunea 1
1400 – 1555

Șef Lucr. Dr. Gindrovel Dumitra

Medic primar, medicina de familie, instructor-formator Medicina de Familie
Coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF)

Acceptarea vaccinării, un proces determinat de performanțele echipei cabinetului MF

Practica independentă a asistentilor medicali/moașelor între oportunități și obstacole

Practica independentă a asistentului medical/moașei între legislație și realitatea din teren…
Cum considerați că ar trebui să se schimbe la nivel practic?!
”Cum ar fi, atunci când avem nevoie de un serviciu de îngrijire de sănătate (cum ar fi efectuarea unui tratament, îngrijirea unei plăgi, consilierea perinatală etc), să avem în apropiere, la îndemână, un cabinet în care un asistent medical/moașă să poată oferi aceste servicii în condiții de legalitate și siguranță? Cum ne-am putea alătura noi, asistenții medicali, cât mai firesc, celorlalte categorii de furnizori de servicii de sănătate din cadrul sistemului sanitar din România? Își va găsi practica independentă a asistentului medical/moașei, locul și rolul în acest sistem?
Sunt doar câteva dintre numeroasele întrebări care apar atunci când vorbim de practica independentă a asistentului medical/moașei.
Această formă de exercitare a profesiei de asistent medical/moașă este stipulată în OUG 144 încă din anul 2008, dar a rămas ani buni doar o reglementare pe hârtie, în așteptarea normelor care să permită transpunerea acesteia în practică. Începând cu luna august a acestui an, normele au fost completate și aprobate de decidenți, așa că „poarta” spre practica independentă este în sfârșit deschisă, poate nu atât de larg cum ne-am dori, dar depinde de noi cum vom ști să valorificăm această oportunitate. Ca orice început de drum nu o să fie ușor, e o cale nebătătorită, terenul nu va fi întotdeauna neted, dar dacă motivația noastră este suficient de puternică vom putea arăta că SE POATE! Faptul că au început să vină deja vești despre noi cabinete de practică independentă a asistenților medicali, deschise sau în curs de înființare, nu face decât să dea curaj celor care doresc să aleagă această cale în exercitarea profesiei.”- asist. med. Musina Cristina-Angela

Asist. med. Cristina Mușină

Președinte OAMGMAMR – Bistrița-Năsăud

Asist. Univ. Dr. Corina Gabriela Meianu 

Medic specialist Hepato-Gastroenterologie

Boala inflamatorie cronică intestinală: importanța diagnosticului corect și a monitorizării permanente

Nu exista produsul, il preparam in farmacie


Farmaciile din Romania se confrunta cu o lipsa o unor medicamente uzuale. Poveste produselor deficitare sau insuficiente in farmacii nu este una noua ci o problema cu care ne confruntam de ceva ani. In acest an situatia este mult mai dicifica decat ne asteptam si numarul notificarilor de retragere de pe piata romaneasca a crescut considerabil.
Criza economica prin care trece Europa si costul mic al medicamentelor duce la disparitia multor medicamente ne anunta producatorii.
Suntem deja intr-un inceput de criza fara precedent a medicamentelor, in special a celor pentru boli grave sau rare, acolo unde pacientii au nevoie imediata si neingradita de acces la tratament.
Mai mult ca niciodata farmacistul a inceput sa joace un rol important in acoperirea lipsurilor de medicamente datorate acestei crize.
Limitele unui laborator de farmacie sunt insa cunoscute, dar farmacistul si personalul care desfasoara activitate de receptura sunt inzestrati cu cunostiinte medicale suficiente petru a face fata unor provocari ale sitemului.
Multe din medicamentele deficitare sunt produse cu administrare intena unde tehnologia farmaceutica este importanta si nu se poate replica intr-un laborator de farmacie comunitara. Dar pentru unele produse exista variante foarte accesibile si usor de replicat in laborator.
Portofoliul de produse pe care il poti replica in laborator de uz intern este unul redus insa aportul lui la acesta lipsa de produse in farmacie este unul importort.
In farmacie se poate replica usor apropape orice produs destinat uzului extern, pe tegument si pe mucosae, iar cele pentru uz intern necesita abordari diferite, aparatura si conditii de munca adecvate, usor accesibile insa.

Farm. Oltean Marius Vasile

Farmacist la DucFarm Cluj

Ziua 1 – Sesiunea 2
1605 – 1800

Dr. Zoltan Kovacs-Krausz

Medic primar specialitatea medicină de familie
Competențe în îngrijiri paliative

Ibuprofen vs Paracetamol- controverse, excese, noutati si pseudonoutati… Care este alegerea corecta si cand?

Cum să ne menținem zilnic mintea sănătoasă?

Dr. Iordache Marius Petrut

Medic Specialist Neurologie la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Ilfov, Bucuresti

Farm. Liana Baltă

Pharmacist at Boots Healthcare International Marea Britanie
A studiat la UMF Iasi
Farmacist prescriptor independent in UK

Farmacist prescriptor- struțocămila englezească, una dintre soluțiile crizei de personal medical

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să fii farmacist prescriptor cu drepturi depline?
La Best OF- Reorganizarea și reîmpărțirea rolurilor în medicina comunitară aveți oportunitatea de a discuta cu farm. Liana Baltă despre ce înseamnă să fii farmacist prescriptor. Întrebările sunt încurajate, iar răspunsurile nu vor întârzia să apară.
Link înscriere https://houston.ro/inscriere-best-of/.
“UK se confruntă, la fel ca și alte state dezvoltate, cu o populație care are o speranță de viață în creștere și a cărei nevoi medicale sunt și ele în creștere. Și atunci, ceea ce a început ca un proiect căruia nu i se dădeau prea mari șanse, s-a transformat într-o rețetă de succes. Farmaciștii prescriptori sunt una din soluțiile problemei.
Despre ce fac eu în farmacia comunitară și în cadrul “dispensarului” vis a vis de sănătatea mintală și de antibiotice, îmi propun să împărtășesc cu voi la ediția Best OF- Reorganizarea și reîmpărțirea rolurilor în medicina comunitară din 18-19 noiembrie.
Sunt Liana Balta , farmacist prescriptor și sper ca ideile de “peste apă” să poată prindă rădăcini și în România.”
Înscrieți-vă accesând link-ul https://houston.ro/inscriere-best-of/!

Best practices: Afecțiunile reumatice autoimune în practica medicului de familie

Conf. Univ. Dr. Laura Mirela Muntean

Medic primar reumatologie și medicină internă
Clinica Reumatologie, Cluj-Napoca
Spitalul Clinic Județean de Urgență, Cluj-Napoca
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România
Profesor emerit UMF Carol Davila Disciplina de Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie
Președinte, Societatea de Științe Farmaceutice din România

Afecțiunile vocii, răgușeala (disfonia)

Combinația dintre xantan, carbomer, hialuronat de sodiu, regăsita în compoziția produsului Gelorevoice, contribuie la protejarea mucoasei cavității bucale și faringiene de actiunea factorilor patogeni (virali ,bacterieni, iritativi -suprasolicitarea vocii, respirația nazală necorespunzătoare, aer uscat, alergia la polen, fumat)
Principiul de functionare: se formează la contactul cu saliva un complex Hydro depot,care acționează ca o pelicula protectoare la nivelul mucoasei faringiene afectate. Astfel se asigură protecția, umectarea și regenerarea mucoasei respective.
Complexul Hydro Depot se menţine un timp îndelungat la nivelul mucoasei.
Simptomatologia care poate beneficia de aceasta combinație de substanțe este următoarea: iritația faringiană,senzația de arsură a faringelui,uscăciunea faringelui,durerea la înghițire,răgușeala.
O mare parte a pacienților și medicilor au evaluat eficacitatea produsului ca fiind foarte bună și bună, cei mai mulți dintre pacienți au confirmat prezența complexului de hidrogel pe mucoase mai mult de 30-60 minute.
Folosirea acestui dispozitiv medical poate aduce un beneficiu clar și imediat, asigurand in primul rand o mucoasa faringiana sanatoasa,bariera impotriva factorilor patogeni si totodata constituie un ajutor important pentru persoanele care se bazează pe voce în meseria lor, toate acestea ducând la creșterea calității vieții.

Ziua 1 – Sesiunea 3
1810 – 2000

Dr. Ioana Voda

Medic primar ORL – Otoneurologie – Clinica Nova Explorări ORL – București și Cluj

În absența ORL-istului, cum gestionează mf, farm, asist medical pacientul cu vertij?

În absența ORL istului, cum gestionează medicul de familie, farmacistul și asistentul medical pacientul cu vertij?
Dr. Ioana Vodă – medic primar ORL – Otoneurologie – Clinica Nova Explorări ORL – București și Cluj
Lucrarea se dorește o încercare de a sintetiza în 15-minute informații prin clasificarea sindromului vestibular – acut și cronic, unilateral și bilateral, periferic și central, precum și principalele cauze de prezentare la camera de gardă. Sunt prezentate întrebări cheie care să poată orienta un pacient către urgența majoră -camera de gardă neurologie sau către temporizare și rezolvare temporară, până la un diagnostic corect.

Managementul hipersensibilitatii dentinare și elemente de diagnostic diferențial

Mă dor dinții când consum alimente și băuturi reci, dulci sau acre. Durerea aceea chinuitoare, scurtă, ascuțită. Afară plouă, e frig…merg în farmacie, disperat.
Mai departe ce se întâmplă? Ce recomandare faceți dacă sunteți în farmacie când vine acest pacient?
Faceți echipă cu conf.univ.dr. Ruxandra Sfeatcu și discutați întrebările pe care le puteți adresa pentru a recunoaște durerea din hipersensibilitatea dentinară!
Diagnosticul diferențial este cheia managementului de succes al hipersensibilității dentinare. Cum și în ce caz apare durerea scurtă și ascuțită care nu poate fi atribuită unei alte afecțiuni dentare?
Aflați care este conduita recomandată pentru pacientul cu hipersensibilitate dentinară, modalitățile de tratament și caracteristicile celei mai bune soluții în managementul acestei afecțiuni. Aflați care este conduita recomandată pentru pacientul de hipersensibilitate dentinară, modalitățile de tratament și caracteristicile necesare celei mai bune solutii în managementul acestei afecțiuni.

Conf. Univ. Dr. Ruxandra Sfeatcu

Disciplina de Sănătate Orală și Stomatologie Comunitară,
Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ,,Carol Davila” din Bucureşti
Medic primar Stomatologie generală, specialist Chirurgie dento-alveolară
Doctor în Medicină Dentară
Master în psihoterapii cognitiv comportamentale și Master în managementul sănătății publice și al serviciilor de sănătate

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România
Profesor emerit UMF Carol Davila Disciplina de Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie
Președinte, Societatea de Științe Farmaceutice din România

Vitamina D pentru o viață activă!

Vitamina D acționează asupra unei varietăți de procese din organism, iar D3 (colecalciferol) este forma cu cea mai mare biodisponibilitate.
Vitamina D contribuie la menținerea sănătății sistemului osos și muscular, reducând riscul de cădere, factor de risc pentru fracturile osoase, se corelează cu o absorbție crescută a calciului și a fosforului și asigură funcționarea normală a sistemului imunitar.
În anumite situații sunt necesare doze mai mari de Vitamina D (2000 U.I.) cum ar fi: obezitatea, osteoporoza, malabsorbția, tulburările renale, tulburări ale metabolismului osos sau fosfocalcic.
Insuficiența de vitamina D poate compromite funcția imunitară respiratorie, crescând riscul de gravitate și mortalitate prin boli respiratorii, inclusiv prin COVID-19.
Este foarte importantă menținerea unui nivel optim de vitamina D pentru a putea beneficia de o viață activă și sănătoasă..

Insomnie și dislipidemie

Conf. univ. Dr. Șerban Turliuc

Medic primar psihiatrie, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași

Jurist Paul Coroian

Avocat în Baroul București
Master malpraxis în practica medicală

Aspecte privind malpraxisul medical și farmaceutic

Vulnerabili sau nu când vine vorba de malpraxis medical sau farmaceutic?

Paul Coroian, avocat în Baroul București, prezintă în cadrul webinarului Best OF- Reorganizarea și reîmpărțirea rolurilor în medicina comunitară condițiile de răspundere pentru malpraxis a personalului medical și oferă informații practice despre cum ar trebui să acționăm pentru a ne proteja de o eventuală plângere pentru malpraxis.
În contextul actual în care discutăm despre noile servicii farmaceutice, vom vedea care sunt implicațiile legale ale farmaciștilor.

Participă la webianarul Best OF- Reorganizarea și reîmpărțirea rolurilor în medicina comunitară în data de 18-19 noiembrie pentru a afla informații noi și practice.

Ziua 2 – Sesiunea 1
0900 – 1120

Șef Lucr. Dr. Ana-Maria Vintilă

Medic primar medicină internă
Medic primar cardiologie

Cum putem obţine beneficii imediate dar şi pe termen lung în tratamentul hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială, factor de risc cardiovascular major, este responsabilă în mare parte de morbi-mortalitatea cardiovasculară la nivel mondial. Hipertensiunea tratată și necontrolată se comportă similar ca risc pentru sănătate cu hipertensiunea netratată, în timp ce hipertensiunea controlată se apropie ca evoluție de cea a pacientului nehipertensiv. Astfel, atingerea controlului tensional reprezintă un deziderat major. Ghidurile actuale oferă strategii de tratament combinat pentru atingerea cât mai rapidă a controlului tensional. Între preparatele de primă linie regăsim blocantele canalelor de calciu, ce au multiple beneficii în tratamentul pacienților cu hipertensiune arterială, precum scăderea eficientă și susținută a valorilor tensionale, reducerea variabilității tensiunii arteriale, protecție cerebrală, renală și încetinirea progresiei aterosclerozei. Amlodipina, un blocant de canale de calciu dihidropiridinic cu durată lungă de acțiune, oferă toate aceste beneficii, având dovezi din studii clinice controlate de reducere semnificativă a ratei de evenimente cardiovasculare majore, beneficii care se mențin în timp.

Tremorul la vârstnic, este Boala Parkinson sau nu?

Conf. univ. dr. Docu Axereland Any

Medic primar neurologie, Clinica de Neurologie a Spitalului Județean Constanța, doctor in medicina si conferentiar universitar la Disciplina Neurologie a Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii “Ovidius

Dr. Viorica Todica

Medic primar dermato-venerologie

Particularități clinici și abordări terapeutice în boala psoriazică

Pacientul cu nevoi paliative în comunitate

Dr. Sorina Pop

Medic primar in medicina de familie, medic specialist in geriatrie-gerontologie, competenta in ingrijiri paliative, competenta in ultrasonografie generala
Reprezentant al Grupului de Oncologie și Îngrijiri Paliative – Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), membru în Comisia de Paliație din cadrul Ministerului Sănătății.

Dezbatere:

Medicina comunitară – La Limita!
1130 – 1400

Farm. Marius Calin Cereches

Fondator Optimerix.
Fost Consilier în Ministerul Sănătății

Farm. Mara Paraschiv

Farmacist – farmacie independentă

Farm. Rodica Aluaș

Evaluator și formator RBPF
Lead auditor

Asist. med. Andreea Manole

Preşedinte Asociaţiei Naţionale a Asistenţilor din Medicina Primară

Farm. clinician Delia Corina Tarcea

27 de ani de experiență în farmacie comunitară, distribuâie, industrie farmaceutică și în farmacie clinică

Asist. med. Cridon Gheorghe

OAMGMAMR Mureș