CBP 08-09 septembrie 2023
Webinar online, pe platforma ZOOM | Pentru descarcare zoom – click AICI !
Program webinar Conferința de cancer bronhopulmonar
Tema ediției: Complicatul traseu medico-socio-economic al persoanei cu cancer bronhopulmonar
6 EMC (medici) | 16 EFC (farmaciști) | 12 EMC (obbcssr) | 9 EMC (asistenți)
Vineri, 08 septembrie
Sesiunea 1 | 1300 – 1500
Prof. univ. dr. Elena Danteș
Medic primar pneumolog, șef secție penumologie I la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța. A înființat, organizat și pus în funcțiune din ianuarie 2014 primul centru de reabilitare respiratorie din sud-estul României, în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Constanța, prin câștigarea unei competiții naționale pentru proiecte inovative , doamna profesor fiind responsabil de proiect
Provocări în diagnosticul și managementul cancerului bronhopulmonar – perspectiva pneumologului
American Cancer Society (ACS) estimează că în 2023 cancerul bronhopulmonar va reprezenta prima cauză de deces prin boli oncologice, atât la bărbați cât și la femei. Tumorile bronhopulmonare reprezintă o provocare atât pentru pacient, care este supus unor investigații invazive, dureroase sau neplăcute, unor tratamente chimioterapice uneori greu de tolerat, grevate de multe efecte adverse și complicații, dar și pentru cadrele medicale care sunt puse de multe ori în situația aplicării doar unui tratament paliativ impus de descoperirea tardivă a bolii.
O primă etapă a managementului cazului suspicionat de tumoră bronhopulmonară este reprezentată de stabilirea unui diagnostic histopatologic și imunohistochimic odată cu aplicarea algoritmului de diagnostic pentru precizarea extinderii bolii cu încadrarea în stadiul TNM. Accesul în timp util la investigațiile de înaltă performanță poate fi o primă provocare pentru acești pacienți.
Printre factorii care contribuie la alegerea unui tratament potrivit se numără: vârsta pacientului, comorbiditățile, extinderea anatomică a tumorii, tipul histologic, prezenta anumitor markeri moleculari, accesul la tratamente, calitatea îngrijirilor medicale, instalarea unor reacții adverse sau complicații.
Cercetările efectuate în ultimele două decenii au adus contribuții importante la aplicarea tratamentelor personalizate, pornind de la caracteristicile moleculare ale bolii (EGFR, ALK, PD-L1,etc). Aceste tratamente au drept consecință prelungirea supraviețuirii, menținerea unei calități mai bune a vieții pacienților prin creșterea eficacității și reducerea efectelor secundare ale tratamentului.
Prezentarea de față are drept scop readucerea în atenția lumii medicale a acestei patologii și sublinierea importanței prevenției prin educația medicală continuă adresată populației.
Abordarea problemei cancerului bronhopulmonar în clinica de chirurgie toracică din Timișoara
Asist. univ. dr. Ioan Petrache
Medic primar chirurgie toracică, competență în bronhologie la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara
Disciplina de Semiologie Chirurgicală I și Chirurgie Toracică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara
Secretar Științific al Societății Române de Chirurgie Toracică.
Șef lucr. dr. Mihai Olteanu
Medic primar pneumolog, Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Victor Babeș” din Craiova
Regent al World Association for Bronchology and Interventional Pulmonology (WABIP)
Sesiune sustinuta de Astrazeneca
Certitudini pentru decizii optime în cancerul bronhopulmonar
Împreună Fără Fum: O Aplicație Mobilă pentru Renunțarea la Fumat în sarcină alături de o Persoană de Sprijin
Psih. Andreea Morar
Psiholog clinician și psihoterapeut cognitiv-comportamental
Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și Masteratului de Psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie, Universitatea Babeș-Bolyai
Vineri, 08 septembrie
Sesiunea 2 | 1515 – 1715
Șef lucr. dr. Natalia Motaș
Medic primar chirurgie toracică la Institutul Oncologic “Prof.Dr.Al.Trestioreanu” București, Clinica de Chirurgie Toracică
Sesiune sustinuta de Astrazeneca
Chirurgul toracic în abordarea multidisciplinară a cancerului bronhopulmonar
Importanța utilizării biomarkerilor în early-NSCLC
În ultimii zece ani, s-au făcut progrese mari în îmbunătățirea supraviețuirii cancerului pulmonar. Cancerele pulmonare în stadiu incipient, potențial vindecabile, sunt detectate mai frecvent prin introducerea de programe de screening. După succesele înregistrate în cancerul metastatic, s-a demonstrat acum că imunoterapia și terapia țintită TKI îmbunătățesc semnificativ supraviețuirea la pacienții cu cancer pulmonar operabil, ca parte a tratamentului multimodal.
Neoadjuvanta poate fi luată în considerare ca opțiune terapeutică pentru unele grupe de pacienți care în cele din urmă vor avea nevoie de tratament sistemic. Această abordare va economisi timp și resurse în comparație cu terapiile adjuvante. Imunoterapia adjuvantă este un standard de îngrijire în tratamentul cancerului pulmonar. Chimioimunoterapia neoadjuvantă pare atractivă atunci când durata tratamentului este mai scurtă decât cea adjuvantă și datele par echivalente. Cu toate acestea nu sunt încă studii care să facă o comparație între terapia neoadjuvantă si cea adjuvantă.
Prof. univ. dr. Ovidiu Laurean Pop
Medic primar anatomie patologică la Spitalul Municipal Oradea
Facultatea de Medicină și Farmacie – Universitatea Oradea.
Dr. Camelia Truică
Medic primar epidemiolog la Direcția de Sănătate Publică Călărași. Este expert în dezvoltarea de materiale de instruire pentru asistenți medicali comunitari și moașe angajați în reteaua de asistență medicală comunitară și membru în comitetul director al Societății Române de Epidemiologie din noiembrie 2022.
Vaccinarea – context nou, legislație nouă
Traseul medical al pacientului cu cancer bronhopulmonar
Prof. univ. dr. Șerban Negru
Medic primar oncolog, președinte si fondator al Centrului de Oncologie OncoHelp Timișoara – Asociatia Oncohelp. Membru al Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății. Șef Disciplină Oncologie Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeș”, Timişoara.
Vineri, 08 septembrie
Sesiunea 3 | 1730 – 2000
Dr. Cătălina Panaitescu
Medic primar medicină de familie, medic specialist medicină școlară, București
Medicul de familie, un aliat în lupta împotriva cancerului bronhopulmonar
Susținerea psihologică a pacientului cu cancer bronho-pulmonar
Psiholog Ramona Schenker
Este onco-psihologul și psihoterapeut la Centrul Oncologic Sfântul Nectarie din Craiova. Aici a inițat un curs de yoga pentru pacienții care sunt tratați de diferite forme de cancer, ajutându-i să treacă mai ușor și peste șocul primirii diagnosticului, dar și perioada de tratament care, inițial, sperie.
Conf. univ. dr. Alin Dragoș Demetrian
Medic primar chirurgie toracică, Președinte Asociația Pentru Chirurgie Toracică Modernă În Craiova
Pericolul chirurgiei defensive pentru pacientul cu cancer bronhopulmonar
Autori: Alin-Dragoş Demetrian*, Ion Mîndrilă*, Monalisa Enache**, Serenada Bălă***
*Clinica de Chirurgie Toracică – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova
**Clinica A.T.I – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova
*** Laboratorul de Anatomie Patologică – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova
Cancerul bronhopulmonar este o neoplazie care ocupă în întreaga lume primul loc ca frecvenţă, cu o mortalitate ridicată, datorată în special fumatului. În România doar unul din patru pacienţi cu cancer bronhopulmonar este diagnosticat într-un stadiu operabil, scăzând şi mai mult şansele de vindecare ale acestei teribile maladii.
În Clinica de Chirurgie Toracică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova au fost implementate în ultimii 14 ani noi metode de diagnostic (bronhoscopia, mediastinoscopia, toracoscopia, chirurgia toracică videoasistată, puncţia-biopsie transtoracică) şi tratament chirurgical minim invaziv (lobectomia toracoscopică, rezecţiile atipice minim invazive) pentru cancerul bronhopulmonar.
Deşi în toate ţările civilizate sunt acceptate incidente, accidente şi complicaţii în tratamentul chirurgical atât de complex al unei astfel de patologii, în România sunt din ce în ce mai frecvente acuzaţiile de malpraxis şi mai ales procesele penale intentate celor care au încă pregătirea, dorinţa, motivaţia şi nu în ultimul rând curajul de a opera aceşti pacienţi.
Încercăm să analizăm şi vă invităm să dezbatem situaţia chirurgului toracic care are de ales între calea uşoară şi cea grea (dar presărată cu mari riscuri) în faţa bietului pacient neoplazic.
Procuror Simona Anghel
Procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București.
Malpraxisul medical
Sâmbătă, 09 septembrie
Sesiunea 1 | 0900 – 1100
Conf. univ. dr. Andreea Cătană
Medic primar genetică medicală la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca
Conferențiar universitar la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca
Testarea genetică și terapia țintită moleculară în cancerul bronhopulmonar
Sesiune sustinuta de Astrazeneca
Opțiuni terapeutice în stadiile local-avansate / avansate ale cancerului bronhopulmonar
Dr. Nelly Cherciu
Medic primar oncologie, Centrul de Oncologie „Sf Nectarie” Craiova
Farmacist clinician drd Sándor Szabó
Farmacie clinică Spitalul Militar de Urgență Dr. Constantin Papilian
Implicarea farmacistului clinician în individualizarea tratamentului oncologic al pacientului cu cancer
Asist. med. Cristina Mușină
Președinte OAMGMAMR Bistrița-Năsăud
Și totuși, se poate!
Asist. med. Cristina Sîrbu
Asistent medical generalist, a deschis primul cabinet de practică independentă a profesiei de asistent medical generalist din Bistrița.
Serviciile de îngrijiri medicale ce pot fi acordate în cadrul cabinetului independent sunt complexe și cuprind: servicii de îngrijiri medicale autonome, care pot fi prestate în cadrul rolului propriu al asistentului medical generalist și servicii de îngrijiri medicale delegate, care pot fi prestate, exclusiv la prescripţia medicului.
Sâmbătă, 09 septembrie
Sesiunea 2 | 1115 – 1315
Prof. univ. dr. Costin Streba
Medic primar pneumolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Profesor Facultatea de Medicină din cadrul UMF Craiova
Exemple utile pentru un posibil screening CBP
Dr. Eustațiu Memu
Medic primar chirurgie toracică, Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timișoara, practicând aproape întreaga paletă de procedee chirurgicale din aria specialității, precum și numeroase manevre diagnostice (puncții ghidate, bronhoscopii, pleuroscopii).
Cancerul pulmonar – nu prea există, nu prea se investighează, nu se prea operează… OARE?
Avantajele tehnologiei în chirurgia cancerului bronhopulmonar
Dr. Felix Dobrițoiu
Medic specialist în Chirurgie Toracică – în cadrul Ponderas Academic Hospital. Printre competențele sale se numără și Chirurgia Robotică, o ramură care a revoluționat medicina și care oferă avantaje semnificative atât pentru medic, cât și pentru pacient.
Alina Comănescu
Navigator pacienți, fondatoarea Asociației Sănătate pentru Comunitate. Asociația oferă pacienților cu cancer și îngrijitorilor sprijinul și educația de care au nevoie pentru a putea lua propriile decizii cu privire la pașii necesari în managementul bolii oncologice, creând astfel soluții personalizate de înaltă calitate care fac diferența.
Navigatorul de pacienți – veriga lipsă în optimizarea parcursului persoanei cu cancer pulmonar
Sâmbătă, 09 septembrie
DEZBATERE | 1330 – 1510
– Serviciile sociale și paliația în România –
Prof. univ. dr. Codruța Nemet
Medic primar epidemiolog la Centru de diagnostic si Tratament oncologic ONCOCARD Brasov, este cadru didactic asociat, conducator de doctorat la Școala Doctorală Interdisciplinară a Universității Transilvania din Brașov.
Conf. univ. dr. Elena Copaciu
Medic primar ATI la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti
Conf. univ. dr. Cristina Grigorescu
Medic primar chirurgie toracică, coordonator – Secția Clinică de Chirurgie Toracică, Spital Clinic Pneumoftiziologie Iași, Competență în Bronhologie.
Conf. univ. dr. Alin Dragoș Demetrian
Medic primar chirurgie toracică, Președinte Asociația Pentru Chirurgie Toracică Modernă În Craiova
Dr. Eustațiu Memu
Medic primar chirurgie toracică, Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timișoara, practicând aproape întreaga paletă de procedee chirurgicale din aria specialității, precum și numeroase manevre diagnostice (puncții ghidate, bronhoscopii, pleuroscopii).
Dr. Ariana Roșiu
Medic primar medicină de familie, are atestat şi este formator în îngrijiri paliative. Este director al centrului de paliație Hospice Eliana și secretar științific al Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative.
Dr. Dalida Mosorescu
Medic primar medicină de familie, formator național în domeniile malpraxis, cancer de col uterin, sân și colorectal.
Dr. Iulia Bora
A fost director medical al Spitalul Municipal de Urgență Roman și singurul medic specialist în Ingrijiri Paliative din cadrul Compartimentului de Ingrijiri Paliative a Spitalul Municipal de Urgență Roman. În prezent este la București pentru continuarea studiilor universitare de doctorat.
Dr. Corina Ernst
Medic primar sănătate publică și management în cadrul compartimentului “Evaluarea și Promovarea Sănătății” din DSP Bistrița-Năsăud
Dr. Camelia Truică
Medic primar medicină de urgență în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, fiind șef secție îngrijiri paliative și medicul care a reușit să pună pe picioare una dintre puținele secții de paliație din sistemul de sănătate de stat.
Șef lucr. dr. as med. Nicoleta Mitrea
A fost inclusă între membrii Academiei Americane de Nursing, fiind singura asistentă medicală din România, respectiv din țările din Centrul și Estul Europei, care atinge această performanță. În decembrie 1998 ea s-a alăturat fundației HOSPICE Casa Speranței ca asistentă medicală în echipele de îngrijire la domiciliul pacienților cu boli incurabile. A fost începutul carierei sale în asistența medicală paliativă. Cunoștințele, abilitățile și stilul ei revoluționar au fost din ce în ce mai apreciate și au ajutat-o să progreseze continuu
Alina Comănescu
Navigator pacienți, fondatoarea Asociației Sănătate pentru Comunitate. Asociația oferă pacienților cu cancer și îngrijitorilor sprijinul și educația de care au nevoie pentru a putea lua propriile decizii cu privire la pașii necesari în managementul bolii oncologice, creând astfel soluții personalizate de înaltă calitate care fac diferența.