Stiri si interviuri

„Cea mai mare rată a creșterii accidentale a transaminazelor este cauzată de suplimentele alimentare. Rolul farmacistului în acest caz este colosal!” prof.univ.dr. Mircea Petru-Adrian, Farma Practic 66, 22-23 iunie, Gura Humorului

„Farmacistul poate fi un adevărat „gatekeeper”, care să nu lase ca orice substanță să fie consumată fără recomandare  de către  pacient”, a declarat prof.univ.dr. Mircea Petru-Adrian în cadrul celei de-a 66 ediții a simpozionului regional Frama Practic ce a avut loc în perioada 22-23 iunie la Gura Humorului, atrăgând atenția asupra rolului important pe care profesionistul din farmacie îl are în consilierea pacientului și pentru menținerea stării de sănătate a acestuia, mai ales în contextul unei publicități din ce în ce mai prezente la suplimentele alimentare și OTC- uri.

„A merge în farmacie și a cumpăra un produs doar pentru că îmi place cutia frumos colorată, care promite efecte formidabile,  nu cred că  este o practică utilă. Iar referitor la conținutul acestor produse, voi spune un singur lucru: Cea mai mare rată a creșterii accidentale a transaminazelor este cauzată de suplimentele alimentare care conțin ierburi pe care consumatorul nu le cunoaște, arată un studiu realizat în SUA. Rolul farmacistului în acest caz este colosal. Farmacistul face o facultate foarte grea, unde învață botanică, farmacologie și știe foarte multe lucruri despre aceste plante”, a atras atenția prof.univ.dr. Mircea Petru-Adrian  în cadrul simpozionul Farma Practic 66 la care au participat peste 170 de farmaciști și asistenți de farmacie din Suceava, Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea și Botoșani.

Despre consumul judicios de medicamente a vorbit în cadrul evenimentului și prof.univ.dr.farm. Vari Camil care a prezentat câteva dintre riscurile automedicației. Ca răspuns la întrebarea „Ce se poate întâmpla  dacă îți administrezi un produs despre care auzi în reclame TV sau la vecini?”, prof.univ.dr.farm. Vari Camil a declarat: „automedicația fără consilierea profesionistului din farmacii sau a medicului a dus de-a lungul timpului la rezistența la antibiotice, lucru care poziționează România printre locurile „fruntașe”, conform statisticilor”.

Pe parcursul  celor două zile de eveniment au fost abordate teme utile pentru practica farmaceutică  precum interacțiunile medicamentoase, managementul gravidei în farmacie, fotoprotecția în practica medicală, consilierea pacientului în farmacie sau managementul durerii.

„Greața și vărsăturile sunt cele mai frecvente simptome care determină disconfort în sarcină afectând 50-80% din toate sarcinile, în grade diferite. Greața și vărsăturile severe, cunoscute sub numele de disgravidie emetizantă afectează aproximativ 1% dintre femeile însarcinate”, a declarat dr. Tiberiu Gireada, medic specialist obstetrică ginecologie din Iași, care a adus în dezbatere această temă de interes pentru toți cei prezenți în sală.

Despre managementul gravidei în farmacie a vorbit și farm. Anca Liana Lobonț, care a subliniat importanța unei atenții sporite pe care profesionistul din farmacie trebuie să o acorde acesteia.

„Pacienta trebuie să fie informată și să fie conștientă că organismul trebuie să fie pregătit pentru sarcină. Sarcina este un proces complex care va determina corpul să se modifice foarte mult și care îi va acorda în același timp puteri nebănuite precum crearea unui bebeluș. Femeia care vrea să rămână însărcinată trebue să se gândească să nu ia anumite substanțe cu cel puțin 6 luni înainte, să încerce să mânânce mai sănătos, să elimine substanțele nocive, să fie perfect sănătoasă. Apoi  mai sunt situații în care o femeie rămâne însărcinată și, până la aflare acestui lucru, ia anumite medicamente. Aici răspunsul este extrem de ambiguu. Este foarte important să știm ce fel de medicamente a luat, din ce categorie este acel medicament. Verdictul depinde de acest lucru. Sunt 5 categorii în care pot fi încadrate clasele de medicamente. Din fericire există în prezent și în România o serie de teste care pot determina dacă bebelușul va fi sănătos sau nu. Există de asemenea cazul în care o femeie vine în farmacie pentru a lua medicamente pentru grețuri. Avem în farmacie medicamente destinate femeilor însărcinate, astfel că nu va trebui să trimtem pentru acest tip de probleme la medic, putem să facem noi această recomandare cu încredere”, a declarat farm. Anca Liana Lobonț.

O temă actuală, foarte utilă pentru acest sezon de vară și de interes pentru profesionistul din farmacie care intră în contact cu pacientul interesat de produsele pentru protecția solară a fost adusă în discuție de prof.univ.dr. Anca Zbranca-Toporaș.

„Cred că cel mai important este ca pacientul să știe că indicele este cu atât mai mare cu cât însorirea este mai mare și dacă există reflexie a razelor solare pe luciul apei sau pe zăpadă. Deci cea mai mare expunere este acolo unde este o apă, nisip sau zapadă. Apoi indicele de UV este foarte mare între ora 10.00 și 16.00. În România, la mare, vara, între 10.00 – 16.00 nu trebuie să te expui la soare,  iar iarna, în același interval orar, nu trebuie să fii pe pârtia de schi fără  să acoperi locurile care nu sunt protejate. Cel mai simplu pentru farmacist este să se uite la pielea pacientului, cu cât este mai albă cu atât factorul de protecție solară recomandat este mai mare. Apoi, în cele 2-3 minute de discuții cu pacientul farmacistul  poate să întrebe unde lucrează. Dacă lucreză în exterior, deci este expus razelor solare  atunci i se va recomanda un factor de protecție mai mare. Dacă e expus la soare mai multe ore de asemenea. Cu cât stăm mai mult în soare, cu atât factorul de protecție trebuie să fie mai mare”.

Unul dintre cei mai activi participanți la o ediție trecută Farma Practic, farm. Mălina Enea a susținut în cadrul acestei ediții o prezentare extrem de utilă și interesantă despre consilierea pacientului în farmacia comunitară.

Nimeni nu ne poate înlocui în ceea ce privește consilierea pacientului în farmacie, indiferent de cât de mult se va dezvolta tehnologia sau cât de mulți roboți vor apărea! Suntem uneori prima – când pacientul vine direct în farmacie – și ultima, atunci când pacientul vine de la medic cu rețeta, verigă a sistemului medical! Trebuie să știm când să nu consumăm timpul medicului trimițându-i pacienți care nu au nevoie de consultul lor”, a atras atenția farm. Mălina Enea.

 

Coordonat științific de prof.univ.dr.farm. Dumitru Lupuleasa, simpozionul Farma Practic, ediția 66, a fost creditat cu 16 puncte EFC și 12 puncte EMC. Evenimentul s-a încheiat cu sesiunea interactivă Tribuna Farmaciei în cadrul căreia au fost dezbătute teme precum uleiurile esențiale – un pericol?, despre standarde ANMCS/RBPF, urgențele stomatologie – când putem elibera antibiotice? sau despre posibilitatea schimbării prescripției de către farmacist.

  

Următoarele ediții Farma Practic din anul 2018:
06-07 iulie 2018, Farma Practic Ed. 67 – Băile Herculane, județe în focus – OT, DJ, VL, GJ, AG, TR, CS.
21-22 septembrie 2018, Farma Practic Ed. 68 – Gura Humorului, județe în focus – MM, BN, MS, HR, NT, SV;
05-06 octombrie 2018, Farma Practic Ed. 69 – Eforie Nord, județe în focus – CL, CT, IL, TL, B, IF, BR;
09-10 noiembrie 2018, Farma Practic Ed. 70 – Băile Herculane, județe în focus – AR, TM, CS, HD, MH;

Pentru a fi la curent cu toate evenimentele marca Houston vă invităm să ne urmăriți pe www.houston.ro, www.farmapractic.ro și pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/HoustonNPAofficial/ 

Pentru detalii și înscriere: Daniela Popescu T: 0756.030.316 M: daniela.popescu@houston.ro W: www.farmapractic.ro.