Cunoștințele profesionale și comunicarea eficientă, alături de abilitatea de a oferi tratament personalizat pacientului, baza unui sistem farmaceutic de succes. FarmaPractic #62
Farmacistul și asistentul de farmacie este profesionist de bază pentru sistemul medical, serviciul farmaceutic implicând, mai mult decât asistența cu medicamente, consultații oferite pacientului și comunicarea cu acesta. În contextul dezbaterilor actuale privind nevoia de reformare a sistemului medical, prima ediție a simpozionului regional Farma Practic din acest an, ediția cu numărul 62, ce a avut loc între 23-24 februarie 2018 la Sovata, a adus în atenție teme ce țin de statutul profesionistului din farmacie ca liant între pacient și cadrele medicale, punându-se accent pe importanța și eficiența unui serviciu farmaceutic de calitate. Cunoștințele profesionale, comunicarea eficientă cu principalii actori din sănătate și abilitatea de a oferi un tratament personalizat pacientului sunt calități extrem de importante pe care fiecare profesionist din farmacie trebuie să le posede și care ar putea sta la baza unui sistem medical de succes. Aceasta ar fi concluzia celor două zile de dezbateri susținute de lectorii ediției cu numărul 62 Farma Practic, la care au participat peste 230 de farmaciști și asistenți de farmacie din județele Mureș, Cluj, Sălaj, Satu Mare și Bihor.
Rolul de consilier și comunicator al farmacistului a fost sublinat în cadrul evenimentului de farm. Sándor Szabó, inițiator al unui cabinet de asistenţă şi consultanţă farmaceutică în Cluj, care a susținut o prezentare practică referitoare la tehnicile utile de comunicare în farmacie.
„Ca farmacist, la bază trebuie să avem cunoștințele profesionale, dar la fel de importante sunt și cele ce țin de comunicare. Astăzi, nu este suficient să acumulezi cunoștințe solide referitoare la domeniu, este nevoie să știi să le și comunici eficient. Apoi, trebuie să ai abilitatea de a oferi tratament personalizat, individualizat, privind strict nevoile pacientului. Sunt mulți care consideră că nu este timp să discuți cu pacientul, însă aș putea să îi contrazic pe aceștia întrucât, prin exerciții practice și prin aplicarea anumitor tehnici de comunicare, poate fi demonstrat că poți să oferi consultață eficientă în farmacie în doar câteva minute.”, a declarat farm. Sándor Szabó.
Importanța acordării unui tratament personalizat, adaptat fiecărui pacient în parte a fost unul dintre subiectele abordate în cadrul evenimentului și de prof.univ.dr.farm. Laura Vicaș.
„Poți să câștigi respectul pacientului oferindu-i asistență farmaceutică de calitate. În general, medicamentele sunt realizate pentru „pacientul standard”, însă este extrem de important să gândim un tratament personalizat. Trebuie acordată o atenție specială pacientului pediatric și pacientului geriatric”, a atras atenția prof.univ.dr.farm. Laura Vicaș, care le-a împărtășit celor prezenți informații extrem de utile privind formulele farmaceutice adaptate vârstei.
Unul dintre subiectele care a stârnit reacții în cadrul evenimentului a fost cel referitor la metodele de supraviețuire în farmacia individuală, temă adusă în atenție de farm. Géza Horváth. Acesta a oferit multe soluții practice de supraviețuire pentru farmacii și a abordat mai multe teme care au suscitat interesul participanților. Ce tip de impozitare există în farmacii, care este volumul ideal al stocului de marfă, ce prețuri ar trebui să aibă produsele preparate de farmaciști sunt câteva dintre întrebările la care a oferit răspuns farm. Géza Horváth în cadrul ediției 62 Farma Practic.
Rolul unei alimentații corecte, adaptate fiecărui individ în parte, a fost o altă temă dezbătută în cadrul evenimentului. Conf.univ.dr.farm. Lorena Filip a atras atenția asupra importanței unei diete personalizate, bazată pe diversificare. „În dieta personalizată pacientul trebuie să aibă libertatea să facă o serie de alegeri, însă va respecta limitele impuse. O dietă în prezent nu se mai poate face prin restricție, e nevoie de diversificare” a sublinat conf. univ. dr. farm. Lorena Filip.
Ediția cu numărul 62 Farma Practic a fost moderată de farm. Rodica Aluaș împreună cu prof.univ.dr.farm. Dumitru Lupuleasa, coordonatorul științific al manifestării, care a adus în atenție o temă extrem de actuală – Salvestroli, salvatori de viață. „Pentru o mai bună protecție împotriva cancerului este recomandat să fie crescut aportul de salvestroli prin consumul de legume neprelucrate biologic, prin consum de fructe și ierburi”, a declarat prof.univ.dr.farm. Dumitru Lupuleasa pe parcursul prezentării.
La eveniment, printre invitații prezenți s-au aflat Farm. Anca Maurer, președintele Colegiului Farmaciștilor Satu Mare, Asis. medical Kiraly Tunde, președinte OAMGMAMR Mureș și Farm. Nicoleta Radu, președinte Colegiul Farmaciștilor Mureș.
Și în acest an evenimentele Farma Practic pun accent pe interactivitate, participanții fiind îndemnați să intre în dialog cu lectorii și colegii prezenți la eveniment în cadrul sesiunii Tribuna Farmaciei. Printr-un exercițiu de tip role play, farm. Anca Lobonț împreună cu farm. Sándor Szabó au prezentat în cadrul sesiunii Tribuna Farmaciei din cadrul Farma Practic 62 câteva dintre provocările pe care farmacistul sau asistentul de farmacie le întâmpină în practica de zi cu zi în relația cu pacientul. Participanții au putut înțelege astfel cât de importantă este comunicarea eficientă în farmacie, pentru binele pacientului.
În încheierea evenimentului dr. Maria Szerac, directorul companiei de comunicare Houston NPA a mulțumit tuturor celor prezenți la eveniment, îndemnându-i pe participanți să contribuie cu întrebări și să propună subiecte de dezbatere importante pentru practica farmaceutică.
„Am creat acest format de eveniment tocmai pentru că ne dorim să aducem în atenție informații utile pentru activitatea dvs., practice, așa cum sugerează și numele evenimentului – Farma Practic. Ne aflăm într-un moment de schimbare în domeniul medical, este important să fim cu toții implicați și să contribuim cu toții la această schimbare. Vă îndemn să ne scrieți, să puneți întrebări, să veniți cu sugestii, astfel încât să facem cunoscute problemele din domeniul farmaceutic, din practica de zi cu zi. Vă mulțumesc pentru prezența dvs., mă bucur mult că ne-am întâlnit din noi aici, la Sovata, unde în urmă cu 8 ani am organizat prima ediție a simpozionului Farma Practic, ce a ajuns astăzi la ediția cu numărul 62”, a declarat dr. Maria Szerac.
Creditat cu 16 puncte EFC și 10 puncte EMC, simpozionul Farma Practic ed. 62 s-a desfășurat pe perioada a 2 zile, pe parcursul sesiunilor de dezbateri lectorii având la dispoziție un sistem de televoting ce reprezintă un excelent sistem de comunicare cu auditoriul conferinței și care permite obținerea unui feedback instantaneu din partea participanților. Pentru a spori interactivitatea, programul evenimentului a inclus sesiuni de întrebări și răspunsuri, adresate de către moderator participanților.
Următoarele ediții Farma Practic din anul 2018:
- 09-10 martie 2018, Farma Practic Ed. 63 – Poiana Brasov, judete in focus – B, IF, GR, DB, BV;
- 13-15 aprilie 2018, Farma Practic Ed. 64 – Poiana Brasov, judete in focus – PH, BZ, GL, VN, BV;
- 11-12 mai 2018, Farma Practic Ed. 65 – Poiana Brasov, judete in focus – AB, CV, BV, SB, MS, HR;
- 22-23 iunie 2018, Farma Practic Ed. 66 –Gura Humorului, judete in focus – SV, IS, VS, BC, VN, BT;
- 06-07 iulie 2018, Farma Practic Ed. 67 – Baile Herculane, judete in focus – OT, DJ, VL, GJ, AG, TR, CS.
- 21-22 septembrie 2018, Farma Practic Ed. 68 – Gura Humorului, judete in focus – MM, BN, MS, HR, NT, SV;
- 05-06 octombrie 2018, Farma Practic Ed. 69 – Eforie Nord, judete in focus – CL, CT, IL, TL, B, IF, BR;
- 09-10 noiembrie 2018, Farma Practic Ed. 70 – Băile Herculane, județe în focus – AR, TM, CS, HD, MH;
Pentru a fi la curent cu toate evenimentele marca Houston vă invităm să ne urmăriți pe www.houston.ro, www.farmapractic.ro și pe pagina de Facebook Houston NPA.
Pentru detalii și înscriere: Daniela Popescu T: 0756.030.316 M: daniela.popescu@houston.ro W: www.farmapractic.ro
Relația cu presa: Aniela Zanfir, T: 0722 519 239, M: aniela.zanfir@houston.ro