Farma Practic 04-05 aprilie 2025

Farma Practic
04-05 aprilie 2025, hotel Sinaia

Eveniment creditat 16 EFC (farmaciști) și 9 EMC (asistenți)

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa
– Coordonator științific-

Președinte Colegiul farmaciștilor România
Profesor emerit UMF Carol Davila Disciplina de Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie
Președinte, Societatea de Științe Farmaceutice din România

Rodica Aluaș
– Moderator –

Evaluator și formator RBPF, Lead auditor

 

Farm. Iulian Bounegru

Vicepreşedinte Colegiul Farmaciştilor Galaţi

Cum să recomanzi suplimente alimentare: Abordare practică inspirată din știință

Vrem să recomandam suplimente alimentare în mod corect și bazat pe știință? Hai sa vedem cum o putem face eficient, responsabil și argumentat!
Iulian ne prezintă o abordare practică și bazată pe dovezi pentru suplimente!

Alexandra Dobrilă

Brand Manager SWP Ophtalmology

Cum ne îngrijim ochii în era digitală?

Erorile de refracție sunt principala cauză a deficienței vizuale la nivel global, iar afecțiuni precum astenopia și sindromul privitului la calculator afectează tot mai multe persoane. Studiile recente arată că soluțiile pe bază de acid hialuronic, arabinogalactan și trehaloză sunt eficiente în ameliorarea simptomelor ochiului uscat și protejarea sănătății oculare.

Farm. Ruxandra Justina Sendreanu

Vicepreședinte Colegiul Farmaciștilor Prahova

Echilibrul microbiotei intestinale

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România
Profesor emerit UMF Carol Davila Disciplina de Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie
Președinte, Societatea de Științe Farmaceutice din România

Afecțiunile vocii, răgușeala (disfonia)

Combinația dintre xantan, carbomer, hialuronat de sodiu, regăsită în compoziția produsului Gelorevoice, contribuie la protejarea mucoasei cavității bucale și faringiene de acțiunea factorilor patogeni (virali ,bacterieni, iritativi -suprasolicitarea vocii, respirația nazală necorespunzătoare, aer uscat, alergia la polen, fumat).
Principiul de funcționare: se formează la contactul cu saliva un complex Hydro depot, care acționează ca o peliculă protectoare la nivelul mucoasei faringiene afectate. Astfel se asigură protecția, umectarea și regenerarea mucoasei respective.
Complexul Hydro Depot se menţine un timp îndelungat la nivelul mucoasei.
Simptomatologia care poate beneficia de această combinație de substanțe este următoarea: iritația faringiană, senzația de arsură a faringelui, uscăciunea faringelui, durerea la înghițire, răgușeala.
O mare parte a pacienților și medicilor au evaluat eficacitatea produsului ca fiind foarte bună și bună, cei mai mulți dintre pacienți au confirmat prezența complexului de hidrogel pe mucoase mai mult de 30-60 minute.
Folosirea acestui dispozitiv medical poate aduce un beneficiu clar și imediat, asigurând în primul rând o mucoasă faringiană sănătoasă, barieră împotriva factorilor patogeni și totodată constituie un ajutor important pentru persoanele care se bazează pe voce în meseria lor, toate acestea ducând la creșterea calității vieții.

Farm. drd. Costel Grigore

Farmacist șef la Farmacia Sf. Elena, Fundulea

Utilizarea ARDRA și ARDRAS în practica farmaceutică

 
Sunt Costel Grigore, inițiatorul proiectului Imaginea Farmacistului. Acest proiect nu este insa despre imagine, este despre esența profesiei: esența a ceea ce facem și cum suntem „văzuți”. Imaginea o construim noi prin ceea ce facem. Oglinda în care ne privim este pacientul din fața noastră.
Pentru această sesiune ”a Atelierelor Sănătății” vă propun să vorbim despre reacții adverse și cum le identificăm în practică.

Dr. Carmen Marcu

Medic primar medicină de urgență, Spitalul Județean de Urgență Târgoviște – Compartiment “Ingrijiri Paliative”

Opioidele în practica medicală !

Opioidele majore sînt medicamentele de ultimă linie pentru tratamentul durerii necontrolate în cancer. În funcție de statusul de performanță, de starea de nutriție, de modul de alimentație , de vîrstă, pacientul are nevoie de diferite forme de tratament: oral, sublingual, injectabil, transcutan , rectal.

Dr. Gabriel Stănciulescu

Business Unit Manager Rx Commercial, OTC & Supplements

Eficiență și siguranță în administrare la doza mimimă. Ținta: durerea

Durerea reprezintă cel mai frecvent motiv pentru care pacienții caută îngrijiri medicale. Farmacia reprezintă primul loc la care pacientul în suferință are acces liber, rapid și unde primește un sfat avizat. Terapia medicamentoasă (analgezicele) reprezintă baza pentru tratamentul durerii. Cele mai utilizate medicamente în ameliorarea durerii o reprezintă antiinflamatoarele nesteroidiene. Sunt pe deplin cunoscute de catre profesionistii din domeniul sănătații eficiența antiinflamatoarelor nesteroidiene în ameliorarea durerii, dar și riscul de reacții adverse potențial grave la utilizarea acestora. Pentru diminuarea riscului de apariție a reacțiilor adverse potential grave la utilizarea AINS-urilor recomandarea unanima a profesioniștilor din domeniul sănătații este utilizarea dozei minime eficiente pe cea mai scurtă perioadă de timp. Într-o era în care se face abuz de medicație, profesioniștii din farmacie sunt primii care pot educa pacienții să utilizeze doza minimă eficientă de AINS-uri pentru cea mai scurtă perioadă de timp. Și asta în beneficiul evident al pacientului.

Elena Barbu

Brand Manager

Abordare 360° în simptomele asociate răcelii

Răceala este cea mai comună infecție de tract respirator superior1, în apariția ei fiind incriminate peste 200 de virusuri1. Aceasta afectează atât adulții, cât și copiii, iar incidența sa este invers proporțională cu vârsta2.
De asemenea, răceala reprezintă și motivul cel mai des invocat în absenteismul de la locul de muncă sau de la școală3.
Pentru evitarea sau ameliorarea simptomelor asociate răcelii la adulți și copii, Sun Wave Pharma își îmbogățește portofoliul cu două noi produse din gama FluEnd Extreme: acadelele FluEnd Extreme Kids și plicurile FluEnd Extreme HotDrink.

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România
Profesor emerit UMF Carol Davila Disciplina de Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie
Președinte, Societatea de Științe Farmaceutice din România

Terapia cu Silimarină în Steatoza Hepatică – Ce ne spun studiile?

Dr. Gerald Flintoaca-Filip

Secretar General PRISA

Suplimentele alimentare: Esențialul pe scurt

În contextul stilului de viață modern, suplimentele alimentare sprijină menținerea sănătății prin optimizarea funcțiilor organismului, ajutându-te să faci față provocărilor zilnice și susținându-l în perioada de boală, ca tratament complementar altor terapii tradiționale.
• Ce sunt suplimentele alimentare?
• Există interacțiuni între suplimente și medicamente?
• Sunt suplimentele alimentare necesare?
• Cine ar trebui să le consume?
• Cum alegem un supliment alimentar?
• Care sunt dovezile științifice care susțin eficiența lor?

Ne raspunde la aceste intrebari Dr Gerald Filip la Farma Practic, 04 – 05 aprilie 2025, Sinaia.

Dr. Alin Popescu

Medic primar medicina sportivă, Federația Română de Rugby, Bucuresti

Atrita, artroza sau guta. Cum ne orientam rapid in farmacie?

În doar 15 minute, ne propunem să realizăm un diagnostic diferențial rapid între artrită, artroză și gută, bazându-ne pe maximum cinci întrebări esențiale. Fără a necesita examinare fizică, acest proces îi permite profesionistului din farmacie să ghideze pacientul către un tratament adecvat, oferindu-i un ajutor eficient până la consultul medical de specialitate.

Elena Barbu

Brand Manager

Soluții pentru deficiențe nutriționale

Dr. Diana Turcu

Medic primar cardiologie, doctor în științe medicale

Legătura dintre deficitul de Mg și diferite afecţiuni

Dr. Olivia Timnea

Președinte Colegiul Medicilor Ilfov

Dopingul in medicina de familie-intre adevar si provocare

Dopingul în sport reprezintă un risc pentru sănătate, iar medicii de familie joacă un rol esențial în prevenirea acestuia prin educație și consiliere. Utilizarea substanțelor dopante poate provoca efecte grave asupra sănătății pe termen lung. Colaborarea între medici, antrenori și sportivi este importantă pentru promovarea unui sport curat și sănătos.

De asemenea, farmacistul are un rol primordial în prevenirea dopajului, oferind informații corecte și clare despre medicamentele disponibile, avertizând cu privire la riscurile asociate cu utilizarea unor substanțe interzise și contribuind la informarea sportivilor cu privire la posibilele interacțiuni sau efecte adverse ale medicamentelor. Printr-o abordare integrată, toți profesioniștii din domeniul sănătății pot contribui la protejarea sănătății sportivilor și la menținerea unui mediu sportiv corect și etic.

Prof. univ. dr. farm. Doina Drăgănescu

Decan al Facultății de Farmacie, UMF Carol Davila

Tulburările de alimentație și alimentele înalt procesate – cauze și impact

Are vreun impact asupra sănătății consumul alimentelor înalt procesate?
Cu siguranță. Generează o serie de probleme metabolice, afectare la nivelul funcțiilor cognitive, etc.
Avem la dispoziție metode prin care să intervenim?
Da. Atât în plan personal, cât și al societății.
Există tehnici care pot fi aplicate aproape de orice adult, fie intervenții legale (privind promovarea educației nutriționale, de reglementare în domeniul marketingului digital sau a modului de etichetare a alimentelor)

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România
Profesor emerit UMF Carol Davila Disciplina de Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie
Președinte, Societatea de Științe Farmaceutice din România

Vitamina D pentru o viață activă!

Vitamina D acționează asupra unei varietăți de procese din organism, iar D3 (colecalciferol) este forma cu cea mai mare biodisponibilitate.
Vitamina D contribuie la menținerea sănătății sistemului osos și muscular, reducând riscul de cădere, factor de risc pentru fracturile osoase, se corelează cu o absorbție crescută a calciului și a fosforului și asigură funcționarea normală a sistemului imunitar.
În anumite situații sunt necesare doze mai mari de Vitamina D (2000 U.I.) cum ar fi: obezitatea, osteoporoza, malabsorbția, tulburările renale, tulburări ale metabolismului osos sau fosfocalcic.
Insuficiența de vitamina D poate compromite funcția imunitară respiratorie, crescând riscul de gravitate și mortalitate prin boli respiratorii, inclusiv prin COVID-19.
Este foarte importantă menținerea unui nivel optim de vitamina D pentru a putea beneficia de o viață activă și sănătoasă..

Farmacist drd. Oana Ramona Cătălina Gheorghiu

Vicepreședinte Colegiul Farmaciștilor Buzău

Posibile reacții adverse la consumul suplimentelor alimentare

Una dintre cele mai mari dorințe ale oamenilor – să slăbească. Urmează performanțele sportive și potența. De preferat prin metoda ușoară, a suplimentelor.
Pentru că suplimentele alimentare sunt considerate alimente, punerea lor pe piață nu necesită autorizare bazată pe studii verificate. În acest context, publicitatea joacă un rol crucial, iar lipsa controlului riguros poate favoriza contaminarea frauduloasă cu substanțe periculoase.
Având în vedere raportările privind prezența adulteranților în suplimentele utilizate pentru slăbire, potență și performanță sportivă, am analizat produsele de pe piața din România pentru detectarea acestora.

Dezbatere: Tribuna farmaciei
Cum ieșim din farmacie?

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România
Profesor emerit UMF Carol Davila Disciplina de Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie
Președinte, Societatea de Științe Farmaceutice din România

Rodica Aluaș

Evaluator și formator RBPF, Lead auditor

 

Farm. Iulian Bounegru

Vicepreşedinte Colegiul Farmaciştilor Galaţi

Farm. Corina Maroși

Farm. Cristina Leca

As.med. Cristina Moisa

Farm. Madălina Apostol