Farma Practic 06-07 septembrie 2024
Vineri, sesiunea 1
1500 – 1700
Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa
Presedinte Colegiul Farmaciștilor România
Gestionarea relațiilor cu persoanele toxice
Dr. farm. spec. Gabriela Pura
Farmacist sef Serviciul de Ambulanță Județean Cluj, Președinte ANFSR.
Farmacia de Ambulanță și Ambulanța din farmacie
Între “par” și “sunt” e o cale presărată cu statistici. Statistici influențate de educația medicală a pacientului, de raportări, etc.
Serviciul de Ambulanță oferă asistență medicală de urgență. În această structură, Farmacia cu circuit închis (Farmacia “de Ambulanță”) este o verigă esențială, asigurând gestionarea medicamentelor critice pentru echipajele de urgență (pregătire, distribuire și menținerea stocurilor), consultanță în timp real pentru echipa medicală, prevenirea erorilor de medicație și administrare corectă și alte activități pe care le voi prezenta la Farma Practic”.
Face parte real farmacistul din echipa medicală care ia decizii?
Este perceput așa?
Farm. spec. Géza Horváth
“Base Claude Bernard” – platforma integrată care salvează vieți!
Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa
Presedinte Colegiul Farmaciștilor România
Afecțiunile vocii, răgușeala (disfonia)
Combinația dintre xantan, carbomer, hialuronat de sodiu, regăsită în compoziția produsului Gelorevoice, contribuie la protejarea mucoasei cavității bucale și faringiene de acțiunea factorilor patogeni (virali ,bacterieni, iritativi -suprasolicitarea vocii, respirația nazală necorespunzătoare, aer uscat, alergia la polen, fumat).
Principiul de funcționare: se formează la contactul cu saliva un complex Hydro depot, care acționează ca o peliculă protectoare la nivelul mucoasei faringiene afectate. Astfel se asigură protecția, umectarea și regenerarea mucoasei respective.
Complexul Hydro Depot se menţine un timp îndelungat la nivelul mucoasei.
Simptomatologia care poate beneficia de această combinație de substanțe este următoarea: iritația faringiană, senzația de arsură a faringelui, uscăciunea faringelui, durerea la
înghițire, răgușeala.
O mare parte a pacienților și medicilor au evaluat eficacitatea produsului ca fiind foarte bună și bună, cei mai mulți dintre pacienți au confirmat prezența complexului de hidrogel pe mucoase mai mult de 30-60 minute.
Folosirea acestui dispozitiv medical poate aduce un beneficiu clar și imediat, asigurând în primul rând o mucoasă faringiană sănătoasă, barieră împotriva factorilor patogeni și totodată constituie un ajutor important pentru persoanele care se bazează pe voce în meseria lor, toate acestea ducând la creșterea calității vieții.
Vineri, sesiunea 2
1730 – 1945
Prof. univ. dr. Dan Cristian Vodnar
Profesor de Chimia alimentelor, Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare, în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca.
Informații suplimentare http://danvodnar.ro
Pâine și zahăr
Totul începe cu cerealele, darul naturii. Imaginați-vă o câmpie vastă, unde soarele mângâie blând lanurile de grâu, orez, porumb și ovăz. Aceste cereale sunt semințele vieții, pline de nutrienți esențiali. Din aceste cereale minunate se obține făina, un ingredient magic care ne ajută să creăm o multitudine de preparate delicioase, de la pâine la prăjituri și paste. Pâinea, unul dintre cele mai vechi alimente preparate de om, este un simbol al civilizației. Gândiți-vă la aluatul moale care dospește datorită drojdiei, formând bule de gaz ce fac pâinea atât de pufoasă. Pâinea cu maia, fermentată cu drojdii sălbatice, are o aromă distinctă și este mai hrănitoare.
Și acum, să vorbim despre zahăr, acea dulce plăcere care ne oferă energie instantanee. Zahărul este rapid absorbit de organism, provocând o creștere bruscă a nivelului de energie. Totuși, consumul excesiv poate duce la probleme de sănătate. Este important să alegem carbohidrați complecși, cum ar fi cei din pâinea integrală, pentru a asigura o eliberare treptată a energiei și a menține un nivel stabil al glicemiei.
Dr. Gabriel Stănciulescu
Eficiență și siguranță în administrare la doza mimimă. Ținta: durerea
Șef lucr. dr. Bogdan Stana
Medic primar pediatrie, medic specialist pneumologie pediatrică și are competență în Alergologie și Imunologie pediatrică.
Nutraceuticele, abordări integrativ în provocările sezonului rece
Importanța nutraceuticelor constă în capacitatea lor de a susține funcțiile naturale ale organismului și de a promova o sănătate optimă. Acestea pot furniza antioxidanti, vitamine, minerale si alti compusi bioactivi din plante care pot lipsi din dieta unei persoane. Încorporarea nutraceuticelor în rutina zilnică poate ajuta la stimularea imunității, la îmbunătățirea nivelului de energie, la susținerea funcției cognitive, adjuvante în abordarea complexă a diferitelor condiții patologice.
Neo Kids Expectorant sirop, reduce tusea de diferite etiologii, inclusiv cea alergică.Fluidifică secrețiile bronșice, prin dublu mecanism de acțiune, reduce iritația la nivelul tractului respirator, iar prin compoziția complexă reduce inflamația și calmează mucoasa tractului respirator.
Neo Kids Probiotic, flacoane bifazice, este un sinbiotic care reunește beneficiile diferitelor tulpini probiotice, prebioticelor și ale unei drojdii care mediază răspunsuri asemănătoare efectelor protectoare ale florei intestinale sănătoase.Susținută de literatura stiințifică și practica medicală, combinația contribuie la sustinerea sănătații intestinale și refacerea echilibrului florei microbiene, îmbunătățind calitatea generală a vieții.
Dr./Psihoterapeut Miruna Lovinescu
Psihoterapeut integrativ, coach
„Rețeta e greșită” – Ce facem când „celălalt” greșește – despre comunicare.
Ne găsim frecvent în situații în care să le comunicăm celor din jur că au greșit sau că nu au înțeles bine ce am vrut noi să comunicăm. Pentru că nu am învățat cum e cel mai eficient să procedăm, facem asta în felul în care am văzut că fac cei din jurul nostru – sancționăm greșeala – și acesta etse cel mai puțin eficient mod de a obține o rezolvare sau o schimbare a comportamentului. Se întâmplă așa în comunicarea farmacist-medic, în cea dintre farmacist și pacient, ni se întâmplă acasă sau la serviciu. Puteți afla căi de rezolvare mai ușoară a acestor situații și mai ales moduri care să nu vă încarce emoțional sau obosească.
Sâmbătă, sesiunea 1
0900 – 1100
Farm. Anca Lobonț
Farmacist – Nordpharm Baia Mare
Malpraxis. Între penal, moral și conștiință
Din păcate, anul 2024 nu ne transmite și nici nu ne asigură prea multe din punct de vedere al siguranței actului farmaceutic. Legea Malpraxis-ului, învechită și cu multe lacune, nu oferă un context clar în cazul în care ne regăsim într-o situație încadrabilă în definiția termenului. Astfel, ca farmaciști practicieni, ne punem întrebarea: în funcție de ce ne ghidăm răspunderea? După frica de codul penal? Apelăm la moralitatea noastră sau a colaboratorilor din sistemul medical? Este suficientă conștiința noastră? Din nou, întrebări, majoritatea fără răspuns, altele mult interpretabile, alături de subiectul sensibil al companiilor de asigurări care încasează an de an, asigurarea fiind obligatorie în exercitarea profesiei. Pentru toate acestea, și multe alte aspecte, vom încerca să facem, dacă vom reuși, împreună, puțină lumină.
Elena Barbu
Brand Manager
Abordare 360° în simptomele asociate răcelii
“Răceala este cea mai comună infecție de tract respirator superior1, în apariția ei fiind incriminate peste 200 de virusuri1. Aceasta afectează atât adulții, cât și copiii, iar incidența sa este invers proporțională cu vârsta2.
De asemenea, răceala reprezintă și motivul cel mai des invocat în absenteismul de la locul de muncă sau de la școală3.
Pentru evitarea sau ameliorarea simptomelor asociate răcelii la adulți și copii, Sun Wave Pharma își îmbogățește portofoliul cu două noi produse din gama FluEnd Extreme: acadelele FluEnd Extreme Kids și plicurile FluEnd Extreme HotDrink.”
Farm. Pr. Andrada Florina Mirisan
Farmacist primar Farmacie Clinică la Spitalul Judetean de Urgenta “Dr Constantin Opris” Baia -Mare
Farmacistul de spital, rolul farmacistului și colaborarea cu medicul
Comunicarea eficientă între profesioniștii din domeniul sănătății contribuie la o îngrijire sigură și optimă a pacientului, iar pe de altă parte lipsa eficientă de comunicare poate duce la rezultate negative ale tratamentului și totodată ale pacientului împreună cu creșterea cheltuielilor cu asistența medicală. Informațiile privind modul în care farmaciștii si medicii comunică între ei în spitale sunt limitate.
Dr. Mihaela Lucescu
Medic primar neurologie, Suceava
Principii terapeutice în tratamentul pacienților cu deficit cognitiv
Sâmbătă, sesiunea 2
1120 – 1400
Prof. univ. dr. farm. Gabriela Tătărîngă
Presedinte Colegiul Farmaciștilor România Iasi
Reflecții asupra autonomiei profesionale a farmacistului
Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa
Presedinte Colegiul Farmaciștilor România
Vitamina D pentru o viață activă!
Vitamina D acționează asupra unei varietăți de procese din organism, iar D3 (colecalciferol) este forma cu cea mai mare biodisponibilitate.
Vitamina D contribuie la menținerea sănătății sistemului osos și muscular, reducând riscul de cădere, factor de risc pentru fracturile osoase, se corelează cu o absorbție crescută a calciului și a fosforului și asigură funcționarea normală a sistemului imunitar.
În anumite situații sunt necesare doze mai mari de Vitamina D (2000 U.I.) cum ar fi: obezitatea, osteoporoza, malabsorbția, tulburările renale, tulburări ale metabolismului osos sau fosfocalcic.
Insuficiența de vitamina D poate compromite funcția imunitară respiratorie, crescând riscul de gravitate și mortalitate prin boli respiratorii, inclusiv prin COVID-19.
Este foarte importantă menținerea unui nivel optim de vitamina D pentru a putea beneficia de o viață activă și sănătoasă..
Sesiune dezbatere
Tribuna farmaciei – Comunicare și malpraxis
Farm. Anca Lobonț
Farmacist – Nordpharm Baia Mare
Farm. Delia Șerban
Farmacist, Spitalul Municipal Adjud
Farm. Cristina Leca
Farm. Cristina Mihaela Rotaru